szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Tőkés László felkerülése a Fidesz EP-listájára kisebb zavart okozott a két kormánypárt viszonyában. A listaalakításnál ugyanis a KDNP-sek hátrébb szorultak, rosszabb szereplés esetén még az sem zárható ki, hogy nem lesz képviseletük az Európai Parlamentben.

Figyeltek arra, hogy szövetségeseik, így a KDNP rajta legyen a listán – így fogalmazott Szájer József európai parlamenti képviselő azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyen a Fidesz alelnökével, Pelczné Gáll Ildikóval mutatták be a május 25-i EP-választás kormánypárti listáját.

A listán viszont a legelső KDNP-s a jelenlegi egyházügyi államtitkár, Hölvényi György a 12. helyen, aki korábban maga is európai parlamenti képviselő volt. Pelczné a sajtótájékoztatón azt mondta, előzetes számításaik szerint 10-12 helyet szerezhet meg a Fidesz-KDNP a Magyarország számára rendelkezésre álló 21-ből.

Ez azt jelenti, hogy csak nagyon jó – legalábbis a Fidesz becsléseihez képest is a legjobb – szereplés esetén kerülhet be kereszténydemokrata politikus az EP-be. Viszont a nagyobbik kormánypárt legújabb ötletéből – hogy külhoni magyar politikusokat is feltesznek a listájukra – legalább három határon túli szervezet, képviselő is jól járhat, mert a harmadik helyen Tőkés László, a 9. és a 10. helyen egy-egy kárpátaljai, illetve vajdasági jelölt szerepel (az utóbbiakat még nem nevezték meg).

Bosszús kereszténydemokraták

Mivel 2009-ben a KDNP Surján László 5. helyével kapott legalább egy biztos helyet, információink szerint idén feszültséget okozott a két párt között a listaállítás, mert a KDNP-sek hátrébb szorultak.

Pelczné és Szájer a lista bemutatásakor
©

Pedig a Fidesz és a KDNP szövetsége évek óta megbonthatatlannak tűnik, legutóbb csak 2010-es önkormányzati választások után tűnt fel egy kisebbség a kereszténydemokratákon belül, akik ha nem is a szakítást, de legalább a nagyobb függetlenség megteremtését kérték számon az elnökön, Semjén Zsolton. Akkor szintén a jelöltállítás okozott gondot: ugyan Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke leszögezte, hogy kormánypártiak nem indulhatnak egymás ellen, Biatorbágyon, Vácon, Érden mégis konfliktusokat okozott a folyamat és a KDNP-sek végül csak Vácon tudták keresztülvinni az akaratukat. (A viták után az önállóságpárti Szalma Botondot a KDNP budapesti elnökévé választották az államtitkár Rétvári Bencével szemben.)

Kormánypárti forrásból úgy értesültünk, Surján már korábban jelezte, hogy szeretne hazatérni, befejezné európai parlamenti tevékenységét. A listáról folyó egyeztetéseken ennek megfelelően arról volt szó, hogy az ő helyét kaphatja majd meg Hölvényi, ám az államtitkárt végül mégis a 12. „billegő” helyre osztották be.

A 21 fős listára egyébként mindössze két KDNP-s politikus került fel, a 20. helyen Pálffy István, a most leköszönő kereszténydemokrata parlamenti képviselő található, ám ő csak akkor kerülhet be az EP-be, ha valaki kiesik, és végül a pártszövetség őt delegálja. Úgy tudjuk, a KDNP a tárgyalások során elfogadta, hogy csak ennyi helyet kapnak, cserébe viszont azt kérték, kapjanak befutó helyet.

Orbán ragaszkodott Tőkéshez

Információink szerint ez bosszúságot okozott a kisebbik kormánypártban, forrásaink szerint nem zárható ki, hogy a hétvégi elnökségi ülésen is előkerül majd a téma. A lista egyetlen „billegős” helyét ugyanis méltánytalannak tartják, volt olyan forrás, aki úgy vélte: miközben a KDNP április 6-án hozta az összes egyéni kerületét, a Fidesz 10-et veszített, így a kereszténydemokratákat „jobban meg kéne becsülni”, és nem zárható ki, hogy a függetlenségpártiak ismét hallatni fogják a hangjukat a tárgyalásokat lefolytató Semjén Zsolt elnökkel szemben.

Tőkés és Orbán - régi barátság
©

Információink szerint – amit egy fideszes politikus is elismert – Tőkés László előkelő helye borította meg a viszonyokat. Korábban volt róla szó, hogy 2009-hez hasonlóan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség listáján indul a református lelkész, de ez nem jött össze, amit az RMDSZ azzal indokolt, hogy Tőkés lemaffiaszövetségezte a szervezetüket. Viszont a lelkész folytatni szerette volna az EP-s munkáját, a Fidesz pedig vállalta az indítását – amiről már hónapokkal ezelőtt megindultak a tárgyalások. Ám úgy tudjuk, az eredeti forgatókönyv az volt, hogy Tőkés egy fideszes helyet kap majd a listán, vagy legalábbis nem szorít ki KDNP-st a befutó helyekről.

Úgy tudjuk, Orbán Viktor ragaszkodott hozzá, hogy Tőkés előkelő helyet kapjon, és a lelkész 1989-es romániai forradalmi szerepére hivatkozott. A pártelnök-miniszterelnök a kelet-európai rendszerváltás egyik szimbólumának tartja Tőkést, és mint az egyik forrásunk megjegyezte, ez még azt is felülírja Orbánnál, hogy a lelkész botrányos válása és újranősülése miatt korábban még a botránylapokba is bekerült.

Egy kormánypárti forrás egyenesen úgy vélekedett, Tőkés helyzetbe hozása következtében merült fel, hogy további határon túliakat vegyenek fel a listára, ám ezt egy fideszes forrás határozottan cáfolta, szerinte az elv volt előbb és a lelkész ennek megfelelően képviselheti majd az erdélyieket. Ugyanakkor tény, hogy az erdélyi magyaroknak – amennyiben az RMDSZ jelöltjei bejutnak – lesznek további képviselői, és a szintén EU-tag Szlovákia fideszes képviselője csak a 21. helyen található a csütörtökön bemutatott listán, tehát a pártszövetség a Felvidéket nem fogja képviselni az EP-ben, csak a nem EU-tag Ukrajna és Szerbia magyarságát.

Aki a rövidet húzta

Ezzel a változással egyébként Pálffy rövid időn belül már másodszor húzza a rövidebbet. Az Index csütörtökön számolt be arról, hogy eredetileg befutó helyen volt a Fidesz-KDNP országgyűlési listáján, de végül a helyét át kellett adnia Hoffmann Rózsa leköszönő oktatási államtitkárnak (akiről Harrach Péter jelentette be, hogy biztosan nem marad államtitkár, a Pedagógus Kar vezetője lesz). A hírportál kereszténydemokrata forrásai szerint Hoffmann a névsor első verzióján nem kapott volna újabb képviselői mandátumot az Országgyűlésben.

Mint a hvg.hu kimutatásában is látható, Pálffy az egyetlen KDNP-s politikus a 34 fős frakcióból, akinek nem biztosítottak továbblépési lehetőséget a parlamentből való távozás után, míg Lukács Tamás kedvéért például még a rendőrségi törvény is átírták, hogy bekerülhessen a Rendőrségi Panasztestületbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Pelczné, Szájer, Tőkés - Itt a Fidesz EP-listája

A határon túli magyar területekről is nevez jelölteket az EP-listára a Fidesz, a listát egyébként Pelczné Gáll Ildikó, Szájer József, Tőkés László, Deutsch Tamás és Gyürk András vezeti – hangzott el a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Több más fideszes közt Glattfelder Béla is hazajön, azt beszélik, vidékfejlesztési miniszter lehet.

Női szerepek: kapjuk vagy önként választjuk őket?

Női szerepek: kapjuk vagy önként választjuk őket?

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről