szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor megnevezte miniszterjelöltjeit abban a levélben, amelyet Kövér Lászlónak küldött a lehetséges tárcavezetők meghallgatásával kapcsolatban. A listán az eddigi minisztereken túl két új név szerepel.

Orbán Viktor kormányfő Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszterré, Pintér Sándort belügyminiszterré, Balog Zoltánt pedig az emberi erőforrások miniszterévé javasolja kinevezni.

A jelöltek között Fazekas Sándort földművelésügyi miniszternek, Hende Csabát honvédelmi miniszternek, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihályt pedig nemzetgazdasági miniszternek javasolja a kormányfő.

Két új név szerepel a listán, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszternek, Seszták Miklóst pedig nemzeti fejlesztési miniszternek javasolja Orbán.

A KDNP-s Seszták Miklós lehet a fejlesztési miniszter
©

Lázár Jánost a Miniszterelnökséget vezető miniszternek javasolja az államfőnek – derül ki a levélből, amelyet a miniszterelnök küldött Kövér László házelnöknek a jelöltek parlamenti bizottsági meghallgatásával kapcsolatban. A dokumentumot Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tette közzé csütörtökön.

Seszták a fő meglepetés

Seszták Miklós a gazdasági és informatikai bizottság KDNP-s tagja volt az előző ciklusban. Nevéhez köthető az úgynevezett "kábelmutyi", amelyet a HVG tárt fel részletesen. 2013 elején húszmilliárd forintot osztott szét a kormány szélessávú körzethálózati fejlesztésre, ebből 12,5 milliárdot öt olyan cég halászott el, amelyet ugyanazon a napon alapítottak, ugyanakkora tőkével és ugyanarra a címre vannak bejegyezve. Seszták felügyelőbizottsági tag volt az egyik nyertes cégben résztulajdonos vállalkozáshoz köthető Enternet Invest Zrt.-ben. Seszták a 2013. februári hírre úgy reagált, hogy felügyelőbizottsági megbízatásáról már 2012 júliusában lemondott, és az legkésőbb 2013. januárban megszűnt.

A Sesztákkal összefüggésbe hozható céges összefonódásokat ebben a hírünkben bogoztuk ki.

Trócsányi László
©

Seszták az ügyvédje a fideszes politikusok és egyéb VIP-személyiségek, például Habony Árpád által előszeretettel használt naphegyi Oxygen Wellnesst működtető, ciprusi hátterű Oxygen Wellness Kft.-nek. A KDNP-s politikus a naphegyi wellnessközpont megnyitóján is részt vett. Az Oxygen presztízses budai kirendeltségéről további részleteket itt olvashat.

Seszták Miklós volt az, aki elszólta magát tavaly ősszel, és így hónapokkal a hivatalos kiírás előtt megtudhattuk, hogy április 6-án lesz az országgyűlési választás. Egy MSZP-s felszólalásra válaszolva a parlamentben azt mondta: "azt gondolom, 2014. április 6-án meglátjuk, hogy ki mit mondott, és ki, mit gondol".

Seszták Miklós egyébként jó pár bizottsági pozíciót felhalmozott az előző ciklusban: elnöke volt a Közbeszerzési albizottságnak és tagja az Informatikai albizottságnak, a Fogyasztóvédelmi bizottságnak, valamint az Elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságnak is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!