szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sürgető nemzetközi és hazai jogalkotási kötelezettségek teljesítése után az igazságszolgáltatásba vetett közbizalomért és a színvonalas jogászképzésért akar dolgozni az új igazságügy-miniszter.

A strasbourgi és a luxemburgi bíróság előtt vannak folyamatban lévő ügyeink, amelyekben elvárják tőlünk, hogy találjunk megoldásokat – mondta a politikus a Délmagyarországnak adott interjújában.

Az új kegyelmezési törvénnyel, amelyet már ősszel szeretnének a parlament elé terjeszteni a tényleges életfogytiglannal kapcsolatos szabályozás megfelelhetne az európai kívánalmaknak. Sürgős feladat az egyházügyi törvény összhangba hozása az alaptörvénnyel. A megoldás abban körvonalazódik, hogy a parlament nem az egyházak "elismeréséről" fog dönteni, hanem a valamely egyházzal való "együttműködésről" – említett példákat a lapnak a miniszter.

Trócsányi László reméli, hogy a házi pálinkafőzéssel kapcsolatos magyar álláspontot is sikerül elfogadtatni az Európai Bizottsággal.

A devizahitelesek ügyének megoldásához mint fontos társadalmi probléma kezeléséhez adott a teljes jogi keret – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve személy szerint neki és a minisztériumnak is társadalmi felelősségvállalása, hogy végre teljes körű megoldást találjanak.

A miniszter úgy fogalmazott, a kormányfő két dologgal bocsátotta útra: külföldön védje meg a magyar alkotmányos identitást, és tevékenykedjen az igazságszolgáltatás iránti közbizalom növelése érdekében. Ez utóbbi része az új polgári és büntetőjogi perrendtartás elkészítése. Az új perjogi szabályok garantálhatják, hogy ne húzódjon el bizonytalan ideig egy-egy eljárás.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!