szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor tusványosi beszéde nem az európai kereszténydemokráciák szellemiségét, hanem a szélsőséges francia Nemzeti Front és az angol UKIP szemléletét követi. Az Európai Néppártnak szerintük el kell döntenie: vállalható-e számára a Fidesz európai politikája.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszédével megkezdte az ország kivezetését az Európai Unióból. Niedermüller Péter, a párt EP képviselője kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében hozzátette: az Európai Néppártnak el kell döntenie: vállalható-e számára a Fidesz európai értékeket, hagyományokat, az Európai Uniót elutasító politikája.

"Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde elrettentő bizonyítéka a miniszterelnök korlátolt Európa-ellenességének" – fogalmazott a politikus. Szerinte a beszéd nem az európai kereszténydemokráciák szellemiségét, hanem a szélsőséges francia Nemzeti Front és az angol UKIP szemléletét követi, és a kormányfő mondatai azt mutatják: "gyökeresen és tudatosan hátat fordított az európai liberális demokráciák hagyományainak, az Európai Közösség világának".

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor múlt szombati rendezvényén tartott előadásában arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja a munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. A kormányfő egyúttal bírálta azokat "a fizetett politikai aktivistákat", akik civileknek tüntetve fel magukat külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon.

A miniszterelnök beszédével kapcsolatban több ellenzéki párt is kritikát fogalmazott meg. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója a Kossuth rádióban azt mondta: Orbán Viktor beszédében erős liberalizmuskritika fogalmazódott meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen