szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

A demokratikus ellenzék tegyen a francia forradalmat megelőző labdaházi eskühöz hasonló fogadalmat és ne vegyen részt az Orbán-féle kétharmados parlament munkájában – szólít fel a SZEMA a tusnádfürdői beszéd után három nappal. Ja, és bojkottálják a pártok az önkormányzati választást is – kérik a parlamenten kívülről.

Orbán Tusnádfürdőn meghirdette az "illiberális demokráciát". Vagyis az áldemokráciát, a rezsidemokráciát, az üres demokráciát – írta közleményében az Ungár Klára vezette Szabad Emberek Magyarországááért (SZEMA).

A párt szerint Orbán olyan országokat állított Magyarország elé követendő példának, amelyekben az emberi jogokat nem tartják tiszteletben. Ezekben az országokban különösen rossz helyzetben vannak a nők, az eltérő szexuális irányultságú emberek és a rezsimet kritizáló "másként gondolkodók", vagyis az ellenzék – írták.

Magyarország az Európai Unió tagja, és az emberi jogok védelméről több más nemzetközi szerződés aláírásával is kötelezettséget vállalt. Ugyanakkor a civilek elleni támadással már megkezdődött az emberi és polgári jogok elleni orbáni harc, az orosz minta követése, az "illiberális demokrácia" – állt a közleményben.

Ungár Klára
©

A demokratikus parlamenti ellenzéktől elvárják, hogy ne asszisztáljon tovább az "illiberális demokrácia" teljes kiépítéséhez. Felszólítják a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy ne vegyenek részt a Fidesz nem tiszta és több szempontból jogsértő választáson elért kétharmadának törvényhozási munkájában – szólították fel az ellenzéki pártokat Ungárék.

Elvárják, hogy a Parlament demokratikus ellenzéke a francia forradalmat megelőző "labdaházi eskühöz" hasonló fogadalmat tegyen: nem vesz részt addig a parlamenti munkában, amíg nem születik egy új, demokratikus alkotmány, egy arányos választási rendszer, és nincs kiírva egy új választás. Elvárják a demokratikus ellenzéki pártoktól, hogy bojkottálják az önkormányzati választásokat, ezzel is világ tudtára adva, hogy nem tekintik legitimnek a közelgő választást – zárták közleményüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!