szerző:
hvg.hu

Új életet kezdhet Farkas Péter birkózó, akit testvérével együtt ítéltek el kábítószerrel való visszaélés miatt, az egykori olimpiai bajnok sportoló ugyanis péntek hajnalban szabadult a fővárosi, Kozma utcai börtönből.

Végig ártatlannak vallotta magát, ennek ellenére elszökött a felelősségre vonás elől Farkas Péter birkózó, akinek legnagyobb sportsikere az volt, hogy 1992-ben olimpiai aranyérmet szerzett Barcelonában. Farkas Pétert és testvérét, valamint annak egy ismerősét 2004-ben vették őrizetbe, mert a gyanú szerint kábítószer-ültetvényt üzemeltettek a Farkas-testvérek tulajdonában álló XVIII. kerületi ingatlan pincerészében 2001 és 2004 között. A föld alatti rejtekhelyen sok millió forintért kialakított locsoló, szellőztető és világító berendezésekkel is felszerelt helyiségben cannabist termesztettek, amiből marihuánát állítottak elő. Az ingatlannak évről évre többmilliós víz- és villanyszámlája volt.

A bíróság először felmentette Farkas Pétert, mert nem talált bizonyítható összefüggést személye és a drogtermelés között, a megismételt eljárásban, 2008-ban azonban első fokon ítélték öt év fegyházra ítélték. A sportoló az ítélethirdetés szünetében – testvérével együtt – egyszerűen kisétált a bíróságról, és másfél évig szökésben volt. Bujkálása idején, 2009. december 12-én másodfokon hét évre súlyosították büntetését. Farkas számlájára nem a marihuána-termesztést írták, hanem azt, hogy megteremtette a drogtermesztés feltételeit, ahhoz pénzt és eszközt biztosított. A sportoló testvérére, Károlyra hét, a harmadik vádlottra hat év szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

Itt a videó a Kozma utcai szabadulásról:

Az ítélet indoklásában a bíró elmondta, hogy a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át „irdatlan” mennyiségű kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy értékesítették. A bíró szerint, amennyiben a kábítószer-kereskedelemre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor nem öttől tíz évig terjedő, hanem akár életfogytiglannal is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket. A szóbeli indoklásból kiderült az is, hogy a vádlottak olcsón megúszták az ügyet, ugyanis a bíró úgy vélte, a bűnüldöző hatóságok tevékenysége, az ügy felderítése korántsem nevezhető „briliánsnak”. Az olimpikon később kétszer is perújítást kezdeményezett, ám mindkétszer elutasították, mondván, alaptalan a kérelem.

Thaiföldtől Andorráig

A sportoló először Thaiföldön bujkált, végül Andorrában találtak rá. Farkas Pétert 2009. december 26-án éjszaka egy andorrai hotelben fogták el. A birkózó öccse jogosítványával igazolta magát. 2010 márciusában hozták haza. A repülőtéren a várakozók között volt három korábbi birkózótársa, akik „barátunk vagy” és „erős legyél” és „te vagy a legkirályabb!” kiáltásokkal fogadták egykori sporttársukat. Az olimpikon mosolyogva fogadta barátai kiáltását és a vakuk villogását, majd annyit mondott: „Jó estét, jó szurkolást!”. Akkor némileg megváltozott: egészen rövidre vágatta a haját, és hiányzott az egyik első foga.

©

Az ítélet után a Magyar Olimpiai Bizottság és a parlament megfosztotta az olimpiai bajnokoknak járó életjáradéktól Farkast, Sólyom László akkor köztársasági elnök pedig visszavonta az állami kitüntetését.

Hogy szabadulása után mihez kezd, egyelőre nem tudni, annyi biztos, hogy az egykori olimpikon megünnepli, hogy friss levegőt szívhat. A hvg.hu is írt arról, hogy a szabaduló birkózónak a Toldi étkezdében rendeznek bulit a sporttársak. Az étterem tulajdonosa, Szilágyi Tibor maga is birkózó volt. A menü velős pacal és paprikás csirke lesz, Farkas Péter két kedvence.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Kétfarkú megörökítette a rendőrség Baskyt kereső levelét, de nem akárhogy

A Kétfarkú megörökítette a rendőrség Baskyt kereső levelét, de nem akárhogy

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Csak most vette észre a Pentagon, hogy hónapokkal ezelőtt ellopták 30 ezer katonájuk személyes adatát

Csak most vette észre a Pentagon, hogy hónapokkal ezelőtt ellopták 30 ezer katonájuk személyes adatát