szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új életet kezdhet Farkas Péter birkózó, akit testvérével együtt ítéltek el kábítószerrel való visszaélés miatt, az egykori olimpiai bajnok sportoló ugyanis péntek hajnalban szabadult a fővárosi, Kozma utcai börtönből.

Végig ártatlannak vallotta magát, ennek ellenére elszökött a felelősségre vonás elől Farkas Péter birkózó, akinek legnagyobb sportsikere az volt, hogy 1992-ben olimpiai aranyérmet szerzett Barcelonában. Farkas Pétert és testvérét, valamint annak egy ismerősét 2004-ben vették őrizetbe, mert a gyanú szerint kábítószer-ültetvényt üzemeltettek a Farkas-testvérek tulajdonában álló XVIII. kerületi ingatlan pincerészében 2001 és 2004 között. A föld alatti rejtekhelyen sok millió forintért kialakított locsoló, szellőztető és világító berendezésekkel is felszerelt helyiségben cannabist termesztettek, amiből marihuánát állítottak elő. Az ingatlannak évről évre többmilliós víz- és villanyszámlája volt.

A bíróság először felmentette Farkas Pétert, mert nem talált bizonyítható összefüggést személye és a drogtermelés között, a megismételt eljárásban, 2008-ban azonban első fokon ítélték öt év fegyházra ítélték. A sportoló az ítélethirdetés szünetében – testvérével együtt – egyszerűen kisétált a bíróságról, és másfél évig szökésben volt. Bujkálása idején, 2009. december 12-én másodfokon hét évre súlyosították büntetését. Farkas számlájára nem a marihuána-termesztést írták, hanem azt, hogy megteremtette a drogtermesztés feltételeit, ahhoz pénzt és eszközt biztosított. A sportoló testvérére, Károlyra hét, a harmadik vádlottra hat év szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

Itt a videó a Kozma utcai szabadulásról:

Az ítélet indoklásában a bíró elmondta, hogy a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át „irdatlan” mennyiségű kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy értékesítették. A bíró szerint, amennyiben a kábítószer-kereskedelemre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor nem öttől tíz évig terjedő, hanem akár életfogytiglannal is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket. A szóbeli indoklásból kiderült az is, hogy a vádlottak olcsón megúszták az ügyet, ugyanis a bíró úgy vélte, a bűnüldöző hatóságok tevékenysége, az ügy felderítése korántsem nevezhető „briliánsnak”. Az olimpikon később kétszer is perújítást kezdeményezett, ám mindkétszer elutasították, mondván, alaptalan a kérelem.

Thaiföldtől Andorráig

A sportoló először Thaiföldön bujkált, végül Andorrában találtak rá. Farkas Pétert 2009. december 26-án éjszaka egy andorrai hotelben fogták el. A birkózó öccse jogosítványával igazolta magát. 2010 márciusában hozták haza. A repülőtéren a várakozók között volt három korábbi birkózótársa, akik „barátunk vagy” és „erős legyél” és „te vagy a legkirályabb!” kiáltásokkal fogadták egykori sporttársukat. Az olimpikon mosolyogva fogadta barátai kiáltását és a vakuk villogását, majd annyit mondott: „Jó estét, jó szurkolást!”. Akkor némileg megváltozott: egészen rövidre vágatta a haját, és hiányzott az egyik első foga.

©

Az ítélet után a Magyar Olimpiai Bizottság és a parlament megfosztotta az olimpiai bajnokoknak járó életjáradéktól Farkast, Sólyom László akkor köztársasági elnök pedig visszavonta az állami kitüntetését.

Hogy szabadulása után mihez kezd, egyelőre nem tudni, annyi biztos, hogy az egykori olimpikon megünnepli, hogy friss levegőt szívhat. A hvg.hu is írt arról, hogy a szabaduló birkózónak a Toldi étkezdében rendeznek bulit a sporttársak. Az étterem tulajdonosa, Szilágyi Tibor maga is birkózó volt. A menü velős pacal és paprikás csirke lesz, Farkas Péter két kedvence.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Az Európa Tanács egyetlen korrupcióellenes ajánlását hajtotta végre a kormány, azt is csak részben

Az Európa Tanács egyetlen korrupcióellenes ajánlását hajtotta végre a kormány, azt is csak részben

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól