szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki a helyi közéletről a város hivatalos honlapján keresztül értesül, azt hiheti, hogy Baján csak a Fidesz indul az önkormányzati választáson, ugyanis a városi cég által működtetett honlap nem tette közzé az ellenzéki Sikeres Bajáért Egyesület jelöltállításról szóló, két hete kelt sajtóközleményét. A helyi választási bizottság szerint mindez nem sérti az esélyegyenlőséget, hiszen a cikk bármikor megjelenhet.

Gondosan figyel a nemzetiségek jogaira a baja.hu, ahol a közélet rovat vezető híre szeptember 16-án délben arról szólt, hogy szeptember 26-án 16 óráig kérhetik a felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe azok, akik a nemzetiségi választáson kívánnak szavazni. A honlap arról is beszámolt, hogy a Fidesz augusztus végén bemutatta a jelöltjeit, ám az ellenzéki Sikeres Bajáért Egyesület hasonló témájú sajtóközleményére az elmúlt két hét során sajnos nem jutott felület a közpénzből működő oldalon. A helyi választási bizottság nem lát kivetnivalót ebben a gyakorlatban.

A hivatalos városi honlapként funkcionáló baja.hu-t a teljes egészében önkormányzati tulajdonban álló Bajamarketing Kft. üzemelteti, amely kiterjedt kiadói és marketingtevékenységet folytat: a cég feladata a város és térsége életét megörökítő Bácskai Napló kiadása is, amely az országgyűlési választás előtt Zsigó Róbert volt polgármester, jelenlegi államtitkár cselekedeteit megörökítő különszámmal örvendeztette meg a helyieket.

Ahol két hét sem elég egy sajtóközlemény lehozatalára

A Széll Péter korábbi szocialista polgármester által vezetett Sikeres Bajáért Egyesület még szeptember 3-án készített el egy bemutatkozó sajtóközleményt jelöltjeiről, és arra kérte a baja.hu szerkesztőségét, hogy az „esélyegyenlőség jegyében” közöljék ezt is, hasonlóan a többi jelölőszervezethez. Az egyesület azóta sem kapott választ kérésére.

Baja.hu
©

Az ellenzéki szervezet szeptember 12-én elégelte meg a várakozást és a Bajai Helyi Választási Bizottsághoz fordult, miután megítélésük szerint a baja.hu, illetve az azt kiadó Bajamarketing Kft. és a tulajdonosi jogokat gyakorló Fercsák Róbert alpolgármester (a Fidesz polgármesterjelöltje) eljárása sérti a választási esélyegyenlőség alapelvét. A választási bizottság annak ellenére utasította el a kifogást, hogy annak tartalmával elvben egyetértett; ezt követően azonban a józan ész megzavarására alkalmas okfejtés következik.

A választási bizottság elvben igazat adott a beadványnak, miután úgy ítélte meg, hogy az a gyakorlat, amely szerint a baja.hu a Fideszen kívül más jelölőszervezeteknek nem biztosít felületet, valóban sértheti a választás tisztaságának és a jelölőszervezetek és jelöltek közötti esélyegyenlőség alapelvének megsértésére, ám miután ez a gyakorlat szerinte nem bizonyított, elutasította a beadványt.

A bizottság szerint az, hogy a szeptember 3-án kelt és a baja.hu-nak elküldött sajtóközlemény a mai napig nem jelent meg az oldalon, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az nem fog megjelenni, ahogy azt sem látta bizonyítottnak, hogy az egyesület többször kérte volna eredménytelenül a sajtóközlemény lehozását. A választási bizottságnak az sem szúrt szemet, hogy a honlap közélet/hírek rovatában a Fideszen kívül más jelölőszervezettel kapcsolatban sem lehet találni semmit – a kormánypárt és a Sikeres Bajáért Egyesület mellett még a Jobbik állított a bácskai városban polgármesterjelöltet és listát.

A bajai választási bizottság már korábban is hozott meghökkentő döntéseket. Egy évvel ezelőtt az országos botránnyá dagadó időközi választáson a Fidesz hangszórós furgonjai vádolták gyűlöletkeltéssel a baloldal jelöltjét, Teket Melindát, ám hiába volt erről videofelvétel, és hiába volt ennek szem- és fültanúja rengeteg újságíró és szavazópolgár, a bizottság nem látta bizonyítottnak a jogsértést. A helyi választási bizottságot Dr. Gyenes Gabriella, Baja korábbi jegyzője vezeti, akinek férje, Gilián Norbert tavaly nyert el két trafikot a városban.

Ha nem megy ingyen, akkor pénzért sem

A Sikeres Bajáért Egyesületnek nem ez volt az egyetlen kísérlete az önkormányzati médiába kerülésre. A szervezet listaáron, majd' 200 ezer forintért kívánt felületet vásárolni a Bácskai Napló közvetlenül a választás előtt megjelenő számába, ám a lap szerkesztője arról informálta őket, hogy a „beérkezett nagy számú hirdetési megrendelés okán” ezen választás alkalmával az újság nem közöl választási hirdetéseket. Emellett a szeptember végi számban minden polgármesterjelöltről ingyen megjelentetnek egy rövid portrét és a képviselőjelöltek névsorát.

Mind e-mailben, mind telefonon kerestük a baja.hu szerkesztőségét azzal kapcsolatban, hogy milyen indokkal nem közölték az egyesület sajtóközleményét, és várható-e ennek megtörténte. Géczy Zsolt, az oldal szerkesztője türelmet kért tőlünk; amint a válaszok megérkeznek, frissítjük cikkünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!