szerző:
hvg.hu

Több ezren jelentek meg a vasárnap estére, a NAV-székház elé meghirdetett tüntetésen, a menet már-már rutinosan indult el a József nádor tér felé... A NAV székháza elé meghirdetett tüntetésről jelentjük.

A Dob utcai NAV-épülethez szerveznek demonstrációt Vida Ildikó elnök és több NAV-vezető lemondását követelve. "Egy évvel ezelőtt, Horváth András által napvilágra került az állammal szorosan összefonódó adócsaló-hálózatok működése, melyek évi 1000 milliárd forintnyi kárt okoznak a magyar embereknek. Ekkor álltunk ki mellette, követelve a NAV átvilágítását (ami azóta sem valósult meg)" – idézték fel ennek a tüntetésnek a szervezői.

Hozzátették, egy év alatt a kormányzat nem volt képes kivizsgálni az ügy hátterét és "felszámolni azt a maffiahálózatot, ami kihúzza a pénzt az állam és az emberek zsebéből. Ebből adódóan úgy gondoljuk, hogy elég időt adtunk, mára bebizonyosodott, hogy az állam nem akar cselekedni".

A vasárnapi tüntetés nagyobbnak ígérkezik, mint a szombati – a Facebookon eddig több mint tízezren jelezték, hogy elmennének, és további ezerötszázan írták, hogy talán ott lesznek.

Egyelőre csak a földön a transzparens...
©

18 óra előtt talán ezer ember, főként idősebbek érkeztek meg a Dob utcai NAV-székház elé. Az útszakaszt már ők is megtöltötték. Azóta folyamatosan nő a tömeg. A 444.hu úgy tudja, hogy magánszemélyek szervezték a tüntetést, akiket Vágó Gábor fog össze. Csak két szónok lesz a gazdasági minisztérium előtt: Várady Zsolt és Horváth András. 

Megjelentek az első zászlók, többen magyar és EU-s zászlót lengetnek. A Csengery és Dob utca sarkán üzemkész állapotban a szónokok hangját erősítő "műszaki" kisteherautó, előkerültek az első molinók, rajtuk olyan feliratok olvashatók, minthogy "Le a nagy törpével!", illetve "La Vida loca", illetve felharsant már néhányszor az "Orbán takarodj!". Többször megszólaltak már a dudák.

Folyamatosan érkeznek az emberek a helyszínre, ha az eddigi szokás érvényesül, a 18 órára meghirdetett rendezvény előtt néhány perccel érkezik majd a nagy(obb) tömeg. A helyszínen lévő tudósítónk a gyarapodó tömegben látta már Demszky Gábor volt főpolgármestert, és Vágó Gábor, korábbi LMP-s országgyűlési képviselőt.

©

A tüntetés megkezdődött. Gyakoribbá válik az "Orbán takarodj!" és a "Nem hagyjuk!". A szervezők hangsúlyozzák: ez egy békés tüntetés. "Együtt erősek vagyunk, hogy a NAV-ot megtisztítsuk a korrupciótól" – hallatszik a hangosbeszélőből. A menet ezzel indult el a Dob utcából.

Vágó Gábor azt mondta, azért tüntetnek, hogy tisztán lássanak az évtized botrányában. A politikus egyúttal független európai uniós vizsgálatot is követelt.

A menet a Vörösmarty után és az Andrássy úton át halad a József nádor tér felé.

Közben a tömeg eleje elhagyta a Király utcát. Folyamatosan zúg a "Hazaárulók!", a "Fideszmaffia", az "Áfacsalók" és a "Viktátor!". A menet eleje már az Andrássy úton jár, ahol valamilyen okból a forgalmat nem terelték el, emiatt rengeteg autó feltorlódott...  

Az Oktogonhoz ért a menet eleje, ahol az út teljeset lezárták a járműforgalom elől, így azt teljes széltében a tüntetők töltik meg. A hangosbeszélőből hallható "Gyertek velünk!", "Csatlakozzatok! sokakat becsábít a menetbe... 

©

Nem csak Vida Ildikó lemondását követeli a tömeg, hanem "az összes mocskos korrupt politikus és vezető" lemondását. A menet eleje közben a Nagymező utca magasságába ért, a vége viszont még mindig a Vörösmarty utcából kanyarodik ki az Andrássyra. Így becslések szerint a tüntetők létszáma már meghaladhatja a 10 ezer főt.

A tömeg azt is számon kéri – jelenti a helyszínről munkatársunk –, hogy a kormány mire költi az adóforintokat. Követelik, hogy a kormány számoljon el minden egyes forinttal. "A kormánynak meg kell értenie, hogy az adórendszer nem arra való, hogy a barátoknak osztogassanak belőle, hanem oktatásra, egészségügyre, kultúrára, a társadalom számára hasznos dolgokra költse" – hallatszik a megafonból. A tömeg skandálással válaszol, zúg végig a meneten a "Mocskos Fidesz!".

A tüntető menet eleje lassan elér a Deák térre, a vége még a Terror Házánál tart. A tudósítónk által a tömegből hallott új rigmus: "Bűnözőknek nem adózunk, hej, hej"... Az Oktogonnál mindkét oldalon több villogó rendőrautó is áll. 

A menet eleje elérte a Deák teret, a vége az Oktogonnál tart. A több mint tízezres, békés tömeg hömpölyög az utcákon, sokan kormányellenes jelszavakat skandálnak, és az amerikai kitiltási botrányban érintettek lemondását követelik. A hangszórós furgonról most L. Simon Lászlónak üzennek – aki szerint a Vida Ildikó levele, melyben jelzi a meg nem nevezett kormánytagnak, hogy kitiltották Amerikából elveszhetett –,  "Üzenjük L. Simonnak, hogy nézzék meg jobban a postaládájukat!".

©

A menet eleje lassan megérkezik az NGM József nádor téi épülete elé. Az már biztos, hogy a folyamatosan gyarapodó tömeg nagyobbik része nem fog beférni a helyszínre. A szpíker a korrupciós ügyek vizsgálatára követeli az Európai Unió számvevőszékének vizsgálatát.

Az Index tudósítója azt írja a tömegből, hogy "olyan a hangulat, mint egy autómentes napon".

Közben elkezdődtek a beszédek a minisztérium előtt felállított színpadon. "Egy évvel ezelőtt egy bátor ember kiállt es elmondta, hogy mi folyik a NAV-nál". "Egy éve nincs érdemi vizsgálat az ügyben, de ebből elég volt" – hallatszik a hangszórókból. Várady Zsolt azt mondta, hogy az adórendszerünk csapni való, és "olyan adórendszert akarunk, ami támogatja a vállalkozásokat". Ehhez azonban szerinte "a mi fejünkben is változás kell".

©

A szervezők azt kérték, hogy mindenki mutassa fel a telefonját, hasonlóan a netadó elleni tüntetésekhez. Eközben a tiltakozók azt skandálták, hogy "Demokráciát!", illetve "Viktátor!".

©

Békési Zoltán vállalkozó és előadóművész azt mondta, jön a tél, és ezért extrafontos lenne elküldeni a NAV vezetőit melegebb éghajlatra. "Eltelt 25 év, el kell kezdeni végre demokráciát játszani" – tette hozzá. Szerinte "el kell kezdeni mozgolódni", számon kell kérni a kormányt, és a Vida-ügyben független vizsgálat kell, hogy az valóban kiderítse, mi az igazság.

Az Origo azt idézi Békésitől, hogy szerinte mostanra egy jól kiépített maffiaállam létesült Magyarországon, de ezen változtatni kell, mert a zuhanó léghajónak meg kell válnia a közös terhektől.

Az őt követő Horváth Andrást hatalmas taps fogadta. A korrupciós botrányt egy éve kirobbantó ex-NAV-os azt mondta: azzal a céllal lépett a nyilvánosság elé, hogy megvilágítsa, milyen korrupció zajlik az országban. Szerinte Vidának már régóta le kellett volna mondania. "Ha nem lenne ez a kitiltási botrány, még mindig senki nem tenne semmit. Most pedig, azután, hogy Vida Ildikó bejelentette, hogy ő az egyik érintett, még mindig a helyén van" – mondta Horváth András. A tömegből felzúg a "Mondjon le", amire Horvát hozzáteszi: már régen meg kellett volna ezt tennie.

Közben az Andrássy útról még mindig érkező tömeg mostanra nagyjából megtöltötte a József nádor teret.

A szervezők végül azt közölték: egy hetet kap a kormány arra, hogy az uniós szervezeteket megkérjék, vizsgálják meg a NAV-ot. Egy hetet kapnak arra, hogy a nyilvánosság előtt a nép szemébe nézve lemondjanak a NAV-os vezetők.  Ha nem történik meg, november 17-én, a "közfelháborodás napján" tüntetés lesz. Hozzátették: ha ez sem elég, "a polgári engedetlenség eszköztárából megtudjuk, melyiket érdemes használni".

A tüntetés vége előtt egyperces néma csenddel adóztak a pénteken elhunyt Rózsa Milán előtt.

A rendezvény végén a megjelentek elénekelték a Himnuszt. A tömeg ezt követően békésen elvonult, és feloszlott.

  *Cikkünk a tüntetés ideje alatt folyamatosan frissült

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Doku360: "Nem volt más választás, benyomtam a fák közé" - légicsata Budapest felett

Doku360: "Nem volt más választás, benyomtam a fák közé" - légicsata Budapest felett

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba