szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ezren jelentek meg a vasárnap estére, a NAV-székház elé meghirdetett tüntetésen, a menet már-már rutinosan indult el a József nádor tér felé... A NAV székháza elé meghirdetett tüntetésről jelentjük.

A Dob utcai NAV-épülethez szerveznek demonstrációt Vida Ildikó elnök és több NAV-vezető lemondását követelve. "Egy évvel ezelőtt, Horváth András által napvilágra került az állammal szorosan összefonódó adócsaló-hálózatok működése, melyek évi 1000 milliárd forintnyi kárt okoznak a magyar embereknek. Ekkor álltunk ki mellette, követelve a NAV átvilágítását (ami azóta sem valósult meg)" – idézték fel ennek a tüntetésnek a szervezői.

Hozzátették, egy év alatt a kormányzat nem volt képes kivizsgálni az ügy hátterét és "felszámolni azt a maffiahálózatot, ami kihúzza a pénzt az állam és az emberek zsebéből. Ebből adódóan úgy gondoljuk, hogy elég időt adtunk, mára bebizonyosodott, hogy az állam nem akar cselekedni".

A vasárnapi tüntetés nagyobbnak ígérkezik, mint a szombati – a Facebookon eddig több mint tízezren jelezték, hogy elmennének, és további ezerötszázan írták, hogy talán ott lesznek.

Egyelőre csak a földön a transzparens...
©

18 óra előtt talán ezer ember, főként idősebbek érkeztek meg a Dob utcai NAV-székház elé. Az útszakaszt már ők is megtöltötték. Azóta folyamatosan nő a tömeg. A 444.hu úgy tudja, hogy magánszemélyek szervezték a tüntetést, akiket Vágó Gábor fog össze. Csak két szónok lesz a gazdasági minisztérium előtt: Várady Zsolt és Horváth András. 

Megjelentek az első zászlók, többen magyar és EU-s zászlót lengetnek. A Csengery és Dob utca sarkán üzemkész állapotban a szónokok hangját erősítő "műszaki" kisteherautó, előkerültek az első molinók, rajtuk olyan feliratok olvashatók, minthogy "Le a nagy törpével!", illetve "La Vida loca", illetve felharsant már néhányszor az "Orbán takarodj!". Többször megszólaltak már a dudák.

Folyamatosan érkeznek az emberek a helyszínre, ha az eddigi szokás érvényesül, a 18 órára meghirdetett rendezvény előtt néhány perccel érkezik majd a nagy(obb) tömeg. A helyszínen lévő tudósítónk a gyarapodó tömegben látta már Demszky Gábor volt főpolgármestert, és Vágó Gábor, korábbi LMP-s országgyűlési képviselőt.

©

A tüntetés megkezdődött. Gyakoribbá válik az "Orbán takarodj!" és a "Nem hagyjuk!". A szervezők hangsúlyozzák: ez egy békés tüntetés. "Együtt erősek vagyunk, hogy a NAV-ot megtisztítsuk a korrupciótól" – hallatszik a hangosbeszélőből. A menet ezzel indult el a Dob utcából.

Vágó Gábor azt mondta, azért tüntetnek, hogy tisztán lássanak az évtized botrányában. A politikus egyúttal független európai uniós vizsgálatot is követelt.

A menet a Vörösmarty után és az Andrássy úton át halad a József nádor tér felé.

Közben a tömeg eleje elhagyta a Király utcát. Folyamatosan zúg a "Hazaárulók!", a "Fideszmaffia", az "Áfacsalók" és a "Viktátor!". A menet eleje már az Andrássy úton jár, ahol valamilyen okból a forgalmat nem terelték el, emiatt rengeteg autó feltorlódott...  

Az Oktogonhoz ért a menet eleje, ahol az út teljeset lezárták a járműforgalom elől, így azt teljes széltében a tüntetők töltik meg. A hangosbeszélőből hallható "Gyertek velünk!", "Csatlakozzatok! sokakat becsábít a menetbe... 

©

Nem csak Vida Ildikó lemondását követeli a tömeg, hanem "az összes mocskos korrupt politikus és vezető" lemondását. A menet eleje közben a Nagymező utca magasságába ért, a vége viszont még mindig a Vörösmarty utcából kanyarodik ki az Andrássyra. Így becslések szerint a tüntetők létszáma már meghaladhatja a 10 ezer főt.

A tömeg azt is számon kéri – jelenti a helyszínről munkatársunk –, hogy a kormány mire költi az adóforintokat. Követelik, hogy a kormány számoljon el minden egyes forinttal. "A kormánynak meg kell értenie, hogy az adórendszer nem arra való, hogy a barátoknak osztogassanak belőle, hanem oktatásra, egészségügyre, kultúrára, a társadalom számára hasznos dolgokra költse" – hallatszik a megafonból. A tömeg skandálással válaszol, zúg végig a meneten a "Mocskos Fidesz!".

A tüntető menet eleje lassan elér a Deák térre, a vége még a Terror Házánál tart. A tudósítónk által a tömegből hallott új rigmus: "Bűnözőknek nem adózunk, hej, hej"... Az Oktogonnál mindkét oldalon több villogó rendőrautó is áll. 

A menet eleje elérte a Deák teret, a vége az Oktogonnál tart. A több mint tízezres, békés tömeg hömpölyög az utcákon, sokan kormányellenes jelszavakat skandálnak, és az amerikai kitiltási botrányban érintettek lemondását követelik. A hangszórós furgonról most L. Simon Lászlónak üzennek – aki szerint a Vida Ildikó levele, melyben jelzi a meg nem nevezett kormánytagnak, hogy kitiltották Amerikából elveszhetett –,  "Üzenjük L. Simonnak, hogy nézzék meg jobban a postaládájukat!".

©

A menet eleje lassan megérkezik az NGM József nádor téi épülete elé. Az már biztos, hogy a folyamatosan gyarapodó tömeg nagyobbik része nem fog beférni a helyszínre. A szpíker a korrupciós ügyek vizsgálatára követeli az Európai Unió számvevőszékének vizsgálatát.

Az Index tudósítója azt írja a tömegből, hogy "olyan a hangulat, mint egy autómentes napon".

Közben elkezdődtek a beszédek a minisztérium előtt felállított színpadon. "Egy évvel ezelőtt egy bátor ember kiállt es elmondta, hogy mi folyik a NAV-nál". "Egy éve nincs érdemi vizsgálat az ügyben, de ebből elég volt" – hallatszik a hangszórókból. Várady Zsolt azt mondta, hogy az adórendszerünk csapni való, és "olyan adórendszert akarunk, ami támogatja a vállalkozásokat". Ehhez azonban szerinte "a mi fejünkben is változás kell".

©

A szervezők azt kérték, hogy mindenki mutassa fel a telefonját, hasonlóan a netadó elleni tüntetésekhez. Eközben a tiltakozók azt skandálták, hogy "Demokráciát!", illetve "Viktátor!".

©

Békési Zoltán vállalkozó és előadóművész azt mondta, jön a tél, és ezért extrafontos lenne elküldeni a NAV vezetőit melegebb éghajlatra. "Eltelt 25 év, el kell kezdeni végre demokráciát játszani" – tette hozzá. Szerinte "el kell kezdeni mozgolódni", számon kell kérni a kormányt, és a Vida-ügyben független vizsgálat kell, hogy az valóban kiderítse, mi az igazság.

Az Origo azt idézi Békésitől, hogy szerinte mostanra egy jól kiépített maffiaállam létesült Magyarországon, de ezen változtatni kell, mert a zuhanó léghajónak meg kell válnia a közös terhektől.

Az őt követő Horváth Andrást hatalmas taps fogadta. A korrupciós botrányt egy éve kirobbantó ex-NAV-os azt mondta: azzal a céllal lépett a nyilvánosság elé, hogy megvilágítsa, milyen korrupció zajlik az országban. Szerinte Vidának már régóta le kellett volna mondania. "Ha nem lenne ez a kitiltási botrány, még mindig senki nem tenne semmit. Most pedig, azután, hogy Vida Ildikó bejelentette, hogy ő az egyik érintett, még mindig a helyén van" – mondta Horváth András. A tömegből felzúg a "Mondjon le", amire Horvát hozzáteszi: már régen meg kellett volna ezt tennie.

Közben az Andrássy útról még mindig érkező tömeg mostanra nagyjából megtöltötte a József nádor teret.

A szervezők végül azt közölték: egy hetet kap a kormány arra, hogy az uniós szervezeteket megkérjék, vizsgálják meg a NAV-ot. Egy hetet kapnak arra, hogy a nyilvánosság előtt a nép szemébe nézve lemondjanak a NAV-os vezetők.  Ha nem történik meg, november 17-én, a "közfelháborodás napján" tüntetés lesz. Hozzátették: ha ez sem elég, "a polgári engedetlenség eszköztárából megtudjuk, melyiket érdemes használni".

A tüntetés vége előtt egyperces néma csenddel adóztak a pénteken elhunyt Rózsa Milán előtt.

A rendezvény végén a megjelentek elénekelték a Himnuszt. A tömeg ezt követően békésen elvonult, és feloszlott.

  *Cikkünk a tüntetés ideje alatt folyamatosan frissült

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

19 perc alatt feltöltött telefon, vezeték nélkül: új gyorstöltéssel állt elő a Xiaomi

19 perc alatt feltöltött telefon, vezeték nélkül: új gyorstöltéssel állt elő a Xiaomi