szerző:
hvg.hu

Egyből a republikánus szenátor éles nyilatkozatáról kérdezték a miniszterelnököt a Kossuth rádióban péntek reggel. Szerinte a beszéd provokáció, és "Magyarország függetlensége támadás alatt áll". Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Vida Ildikóval megállapodtak, jogi útra terelik André Goodfriend amerikai ügyvivő állításait. Orbán szerint tudomásul kell vennünk a Déli Áramlat meghiúsulását. Az interjúban elhangzott, hogy személyesen is támogatja a vasárnapi zárva tartást, és hogy van a Fidesznek veszprémi jelöltje, de nem a korábban szóba hozott Ovádi Péter az.

John McCain mondata az a tipikus helyzet, ami magát a beszélőt minősíti – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. A szokásos pénteki interjú néhány perc késéssel kezdődött.

A szenátorokról mindig is tisztelettel fog beszélni, de kénytelen azt mondani, hogy McCain mondatai szélsőségesek. "Nekem nem kell semmilyen szélsőséges megnyilvánulással foglalkoznom" – mondta. Ehelyett arra összpontosít, hogy a magyar érdekekért dolgozzanak, és hogy provokációk nem vigyék el az energiáikat.

©

Amikor Orbán Viktort arról kérdezték, mi a véleménye a republikánus szenátor mondatairól, azt mondta: "Magyarország függetlensége áll itt támadás alatt". Az ország energia-, pénzügyi és kereskedelmi függetlensége nem tetszik azoknak, akik 2010 előtt haszonélvezői voltak Magyarország függőségének – tette hozzá.

Az arizonai szenátor az új amerikai nagykövet kinevezéséről tartott keddi szavazás alkalmával azt mondta, Magyarország "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek". Hozzátette: "nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek".

Beperelik Goodfriendet

Mint mondta, tegnap beszélt Vida Ildikó NAV-elnökkel, és megbeszélték, hogy André Goodfriend "ködös és zűrös hablatyolását" jogi úton meg kell támadni. "Azonnal pert kell indítani rágalmazás, jó hírnévhez való jog sérülése miatt". Az amerikai ügyvivő a héten egy interjúban utalt rá, hogy a NAV-elnök konkrét bűncselekményben érintett, ezért tiltották ki az Egyesült Államokból. A diplomata úgy fogalmazott, hogy "tudnak a NAV-on belüli csalásokról".

"A magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen, ezt várom el minden állami vezetőtől ilyen helyzetben" -fogalmazott.

A riporter arról is megkérdezte, hogy mi történik, ha bebizonyosodnak a korrupciós vádak, mire Orbán úgy felelt: ha korrupciós bűncselekmény bizonyosodik be, "akkor az embert Magyarországon bezárják".

Arra a kérdésre, hogy készül-e a magyar kitiltási lista, talányosan azt válaszolta, úgy fognak eljárni, ahogy egy függetlenségére büszke államnak el kell járnia.

Déli Áramlat meghiúsulása

Ebben a kérdésben az az érdekünk – mondta Orbán Viktor –, hogy mindenképp legyen olyan gázvezeték, amely Ukrajnát elkerülve szállít gázt Magyarországra. "Meghiúsult a Nabucco, most meghiúsult a Déli Áramlat is" – mondta nevetve.

A Déli Áramlatot folyamatosan meg akarta fúrni az Európai Unió Orbán szerint. "Ez a dosszié bezárult, ezt tudomásul kell vennünk" – mondta, hozzátéve, hogy nem érdemes "pitiző testtartást" felvenni ebben az ügyben.

"Egy harmadik megoldáson kell dolgoznunk, amit segít, hogy van egy megállapodásunk Azerbajdzsánnal" – fogalmazott. Magyarországnak az az érdeke Orbán szerint, hogy minél több lehetőség versenyezzen ezen a területen.

Orbán: Vettünk bankot

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az adófizetők jól járnak a Budapest Bank államosításával. Azért nem volt hitelezés, mert a bankok hazavitték a pénzt.

Nem az a fontos, hogy az államé legyen a bank, hanem hogy magyar érdekkörbe tartozzon. Utalt rá, hogy esetleg összevonhatják mással a Budapest Bankot (csütörtöki sajtóhírek arról szóltak, hogy a Budapest Bankot összevonhatják a korábban már államosított MKB-vel).

Vasárnapi zárva tartás

Orbán úgy látja, "hatnapi munkából lehet megélni". Kérdésre válaszolva utalt rá, hogy ő személyesen is támogatja a vasárnapi zárva tartást.

A kérdésről a kormányban és a frakcióban is sokat vitáztak, számára a döntő érv az volt, hogy hogy van ez Németországban és Ausztriában. "Tartsunk ki amellett, hogy vasárnap senkit sem lehet dolgoztatni" – fogalmazott. Ezt szerinte a kereskedelemben lehet a legkönnyebben megoldani.

Veszprémi időközi választás

Majd a veszprémiek eldöntik, mi a választás tétje, "a kétharmadnak jelen pillanatban nincsen jelentősége" – mondta Orbán, aki nem ismer olyan problémát, amelyet 2010–2014 között ne oldottak volna meg a kétharmaddal. Persze az a jó, ha minél nagyobb arányú egy többség a parlamentben, de nem ezt látja a legfontosabbnak – tette hozzá.

Navracsics Tibor, a térség korábbi parlamenti képviselője már javasolt jelöltet, akit a Fidesz elnöksége elfogadott, de nem Ovádi Péter az – mondta az interjú legvégén a miniszterelnök. Ovádi Péter Navracsics titkára, akiről korábban több lap is azt írta, hogy ő indul a Fidesz színeiben a februári időközi választáson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összefogott a Greenpeace és a Radiohead énekese – videó

Összefogott a Greenpeace és a Radiohead énekese – videó

Soha nem volt még ilyen alacsony a vízállás a Dunán

Soha nem volt még ilyen alacsony a vízállás a Dunán

Lecsapott a NAV a baromfiudvaron tárolt csempészcigarettákra

Lecsapott a NAV a baromfiudvaron tárolt csempészcigarettákra

Rátámadtak és meg akarták erőszakolni a magyar bajnok futónőt

Rátámadtak és meg akarták erőszakolni a magyar bajnok futónőt

Valóságos fegyverarzenált találtak egy miskolci férfi otthonában a rendőrök – fotók, videó

Valóságos fegyverarzenált találtak egy miskolci férfi otthonában a rendőrök – fotók, videó

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?