szerző:
hvg.hu

Viszonylag sok támogatót veszített a Fidesz az elmúlt egy hónapban, főleg a bizonytalanok körében, de a kormánypárt szavazóbázisa még így is nagyjából kétmilliós. Az ellenzéki pártok eközben még mindig egy helyben toporognak – derül ki a Tárki, az Ipsos és a Nézőpont Intézet kutatásából. A Századvég elemzésében viszont ennél árnyaltabban fogalmaznak: eszerint a Fidesz veszített ugyan szavazókat, de még mindig a legerősebb párt, és ugyanígy teljesített egyébként a 2010-es önkormányzati választások után is.

A kutatásokban közös az, hogy a Fidesz táborát 2 millió felettire, a Jobbikét nagyjából egymilliósra becsülik, az MSZP-szimpatizánsok száma pedig pár százezerrel marad el a Jobbik bázisától. Körülbelül 300 ezres lehet a DK és az LMP tábora, és százezres az Együtté.

Ipsos: A Fidesz annyit vesztett most, amennyit nyert

Az Ipsos november első felében kérte ki az emberek véleményét. Az eredmények szerint a Fidesz az elmúlt egy hónapban annyi szavazót veszített el, mint amennyit a parlamenti választások óta összegyűjtött: az október eleji 35-ről 30 százalékra csökkent a kormánypárt tábora. Csak a Jobbiknak és az LMP-nek emelkedett a támogatottsága egy hajszállal, 1-1 százalékponttal: az előbbi a korábbi 12-ről 13-ra, az utóbbi 3-ról 4 százalékra bővítette táborát. Az MSZP mögé 11 százalék sorakozik fel, a DK és az Együtt-PM 2-2 százalékra számíthat. A politikailag passzívak, bizonytalanok csoportja érzékelhetően bővült: 31-ről 35 százalékra.

Az Ipsos adatai szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékon áll, az elmúlt egy hónapban 7 százalékpontot veszítettek, de előnyük így is tetemes. A biztos pártválasztók 21 százaléka voksolna a Jobbikra, 15 százaléka az MSZP-re. Az LMP 6 százalékos, az ebben a formában utoljára mért Együtt-PM 2 százalékos, és ugyanezen a szinten áll a DK is.

Tárki: Földcsuszamlásszerű népszerűségvesztés

A Tárki szintén jelentős csökkenést mért a kormánypártok népszerűségében. A Fidesz-KDNP 12 százalékpontot vesztett népszerűségéből a teljes népesség körében, vagyis októberhez képest a támogatói kör (37%) harmadával csökkent, és novemberre 25 százalékra zuhant. Tekintve a tábor méretét ez szinte földcsuszamlásszerű népszerűségvesztésre utal, de továbbra is egyértelmű a kormánypártok előnye – fogalmaznak a kutatásról szóló elemzésben.

A bizonytalan, illetve az eltitkolt preferenciával rendelkezők aránya nőtt leginkább ebben az időszakban. Ez a kör a korábbi 34 százalékról 44 százalékra duzzadt, vagyis arra a szintre, ahol az idei önkormányzati választások előtt állt.

A teljes népességen belül a Jobbik népszerűsége nem nagyon változott: 11 százalékról 12 százalékra nőtt. Az MSZP támogatottsága változatlanul 11 százalék. Nem változott a Demokratikus Koalíció, az LMP és az Együtt-PM tábora sem. A bizonytalanok aránya 21-ről 24 százalékra nőtt.

Pártok népszerűsége a biztos szavazók körében
©

Nézőpont: Hibahatáros csökkenés a Fidesznél

A Nézőpont Intézet friss felmérését november 3-a és 7-e között készítették. Az eredmények szerint a kormánypártok támogatottsága enyhén, hibahatár környékén 29 százalékosra csökkent.

A kormánypártoktól elfordulók nem váltottak pártot, de a korábbi rejtőzködők egy része kisebb mértékben a Jobbik és az LMP felé fordult. A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 11 százalékról 14 százalékra, az LMP támogatottsága pedig azonos bázison 3 százalékról 5 százalékra nőtt.

Pártválasztók a teljes népesség körében
©

Századvég: Mintha csak 2010 lenne

A Századvég novemberben készített 2700 fős, nagymintás kutatásának eredményei azt mutatják, hogy az októberi önkormányzati választás óta bekövetkezett események, politikai konfliktusok érdemben nem változtattak a politikai erőviszonyokon – legalábbis az „aktív szavazók” között végzett felmérés szerint.

A Fidesz még mindig magasan a legerősebb párt: mérséklődött ugyan a támogatottsága októberhez képest körülbelül 4 százalékponttal, de a baloldali pártok érdemben nem tudtak erősödni. A Jobbik támogatottsága 1 százalékkal nőtt az aktív választók körében, és most 14 százalékos. A Fidesz ebben a körben most 37 százalékot ér el. Az MSZP támogatottsága novemberben 9, az LMP-é 6, a DK-é 5, az Együtté pedig 3 százalék.

Emellett azt is megállapították, hogy a mostani helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. A Fidesz 2010 novemberében az aktív szavazók körében ugyanott állt, mint most, éppen ezért nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban – vélték.

A Közvéleménykutatók.hu-n részletesen is megtalálhatóak a kutatások eredményei.

Török Gábor: Itt valami nem stimmel

Török Gábor a Századvég elemzéséből azt a részt emelte ki, amelyben a kutatók úgy vélik, hogy "a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt".

A nyilvánosságra hozott adatok szerint a teljes népességben 2010 novemberében a Századvégnél a Fidesz 45 százalékon állt. Az aktív szavazók között feltehetően akkor ennél nem állhatott rosszabbul, sőt. A mostani felmérés szerint az aktív szavazók között 37 százalékon van a Fidesz. A teljes népességben ennél nagy valószínűséggel rosszabb lehet az adat, csak sajnos ezt most nem hozták valamiért nyilvánosságra – hívta fel a figyelmet a politikai elemző.

G. Fodor Gábor az almáról és a körtéről

Megkérdeztük a Századvég stratégiai igazgatóját, miért nem mérték, vagy ha mérték, miért nem hozzák nyilvánosságra a teljes népességre vonatkozó mérésüket. „Az almát az almával, a körtét a körtével, ez a kutatás most az aktív választók politikai véleményét mérte fel 2700 ember megkérdezésével” – mondta G. Fodor Gábor, aki szerint az egyes kutatóintézetek módszertana eltér egymástól, a Századvég jelen esetben kifejezetten ezt kutatta.

G. Fodor szerint a kutatás eredményei önmagukért beszélnek: kiderült ugyanis, hogy Orbán Viktor népszerűbb, mint 2010-ben volt az önkormányzati voksolás után, az „aktív szavazók” jelentős része úgy látja, jó irányba mennek a dolgok.

Ráadásul, még ha csökkent is a Fidesz népszerűsége, ebből az ellenzék nem tudott profitálni, tehát G. Fodor szerint politikai értelemben ők vannak nehezebb helyzetben, mert megosztottak, nem nő a vonzerejük és nincs olyan népszerű politikusuk, aki össze tudná fogni őket. G. Fodor úgy vélte: természetes, hogy a ciklus elején csökkenhet a kormánypárt népszerűsége, ez általában így szokott lenni.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem lehet belenézni az anyagokba, amik alapján Orbánék leszavazták a klímasemlegességet

Nem lehet belenézni az anyagokba, amik alapján Orbánék leszavazták a klímasemlegességet

Kihalás fenyegeti egy ausztrál sziget pingvinpopulációját az ember miatt

Kihalás fenyegeti egy ausztrál sziget pingvinpopulációját az ember miatt

A bolgár kormány több modern gyógyszernek adott tb-támogatást, mint a magyar

A bolgár kormány több modern gyógyszernek adott tb-támogatást, mint a magyar

Elszökött otthonról, majd elképesztő távolságot autózott négy ausztrál gyerek

Elszökött otthonról, majd elképesztő távolságot autózott négy ausztrál gyerek

"A jelenlegi vezetés alkalmatlan" – győztes pályázatában elődeit ekézi a Természettudományi Múzeum új vezetője

"A jelenlegi vezetés alkalmatlan" – győztes pályázatában elődeit ekézi a Természettudományi Múzeum új vezetője

Több mint százezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten

Több mint százezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten