szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országgyűlési törvényhez benyújtott módosítás szerint autópályamatricát, bérletet, vonatjegyet is vehetnek az üzemanyagkártya terhére a parlamenti képviselők. Parkolási díjat is fizethetnek belőle, ha számlával igazolják a költséget. A módosítás sürgős elfogadásához eltérnek a határozati házszabálytól, amit néhány kivétellel az ellenzéki képviselők is megszavaztak.

A múlt héten nyújtották be azt a módosítási javaslatot az országgyűlési törvényhez, amellyel lehetővé teszik, hogy az országgyűlési képviselők az üzemanyagkártyáról fizethessék ki az autópálya-matricát. Hétfőn meg is szavazták a módosítást.

Mint arról beszámoltunk, a kormány januártól fizetőssé teszi az M0-ás, illetve a fővárosi bevezető és egyéb nagyvárosi elkerülő utakat, amelyeket eddig díjmentesen lehetett használni.

Villámgyorsan átnyomják

A módosításhoz a házbizottság javaslatára eltérnek a határozati házszabálytól: a törvény hétfői villámvitája után már kedden el is kell fogadni a javaslatot, amihez sem módosítást, sem bizottsági jelentést nem lehet beadni - olvasható a ma megszavazott dokumentumban.

Az országgyűlésitörvény-módosítás szövege szerint "a képviselő az üzemanyagkártyával a gyorsforgalmi utak használatáért fizetend őhasználati díjat is kiegyenlítheti". A jogszabályban szerepel továbbá, hogy helyi és helyközi bérletet, valamint helyközi menetjegyet is vehetnek a kártya terhére. Parkolási díjat is kiegyenlíthetnek belőle, ha számlával tudják igazolni a költséget.

Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője közleményben azt írta, hogy a házszabálytól való eltérést az ellenzéki képviselők is megszavazták, kivéve őt magát, Kónya Pétert, Szelényi Zsuzsannát, Fodor Gábort és Varju Lászlót. Szabó Tímea később közleményben jelezte, hogy nem volt jelen a szavazáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!