szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A demonstrációk azt mutatják, mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Arról is beszélt, hogy az urizálással kapcsolatos kritika egy politikai akció a sajtó és az ellenzék részéről, a Fidesz népszerűségvesztése után pedig nem szabad elbizonytalanodni, hanem dolgozni kell.

"Mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét", ezt mutatják a demonstrációk – mondta Lázár János a Magyar Hírlapnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint úgy tűnik, az amerikaiak lemondtak arról, hogy az ellenzéki pártok valaha is el tudnák nyerni a magyarok bizalmát, ezért inkább ők lépnek fel az elégedetlenkedők vezetőiként. Olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyekben diplomaták nem szoktak, meg akarják nekünk mondani, mit gondoljunk a világról – tette hozzá.

Lázár azt mondta, az Egyesült Államok szavának hitelességét vonja kétségbe, hogy az amerikai ügyvivő, André Goodfriend nem képes vagy nem meri elmondani a közvéleménynek, miért is tiltottak ki hat magyar állampolgárt. "Az amerikaiaknak tisztelniük kellene Magyarország ezeréves történelmét, a hagyományainkat, amelyeket nem lehet külső erővel, nyomással megváltoztatni" – tette hozzá.

A magyar történelmet az identitásunk és függetlenségünk megőrzéséért vívott küzdelmek jellemezték, és most ismét egy ilyen helyzettel állunk szemben – mondta Lázár. Hozzátette, meg van győződve róla, hogy az ellenzéki pártok nem asszisztálnak az amerikaiak törekvéseihez, nem fogják elárulni a hazájukat. "Nem véletlen, hogy az amerikai követség utcára viszi a politikát, a demonstrációk aktív szervezője, bátorítója és szereplője."

Az amerikai érdekek nem esnek egybe Magyarország érdekeivel – mondta a miniszter, aki is-issel válaszolt arra a kérdésre, hogy amerikai részről a politikai vagy a gazdasági érdek mentén történő nyomásgyakorlás-e az erősebb szempont. Amerika a jövőben gázimportőrből exprtálóvá válik a palagáznak köszönhetően, amihez Lázár szerint meg kell teremtenie a piacot.

"Erről lehet tárgyalni, azonban biztos vagyok benne, hogy az erőpolitika alkalmazása nem jó módszer a a piacszerzésre. Álláspontunk egyértelmű, Magyarország nem eladó. Sem az oroszoknak, sem az amerikaiaknak. Attól vásárolunk energiát, aki olcsón adja, és garantálni tudja, hogy az el is jut hozzánk" – mondta.

©

A kétoldalas nagyinterjúban Lázár arról is beszélt, hogy a fiatal fideszesek urizálásával kapcsolatos kiritka az ellenzék és a sajtó által jól felépített politikai akció. Azt mondta, azt a képet akarják kialakítani róluk, hogy a gazdagok pártja, és csak a gazdagokat támogatják, de szerinte ez hazugság.

"Remélem, maguk nem akarják programmá tenni, hogy aki a gyermekei javára takarékoskodik, az urizál" – reagált Lázár a kisfiának vásárolt lakással és a több százezres karórájával kapcsolatos felvetésre. "Lássunk tisztán, ma egy ellenzék által szervezett, irigységre épülő politikai akció van folyamatban, korrupcióval és urizálással vádolnak mindenkit, leginkább a fiatalabb politikusokat, akik hatalmon vannak" – tette hozzá.

"Teszik ezt azok velem, akik az elmúlt huszonöt évben a budai hegyekből tekintettek le a magyar valóságra, miközben nekem az ország egy szegény vidékén kellett hét alkalommal megküzdenem a bizalomért. Hogyan képzeli bárki, hogy a szegénységben élő és segítségre szoruló választóim bizalmát el tudtam volna nyerni, ha kilógnék közülük, vagy lenézném őket" – mondta.

©

Arra a kérdésre, hogy a kormány nem hibázott-e egy sor kérdésben, ami társadalmi elégedetlenséget szült, Lázár úgy válaszolt, "soha nem állítottuk, hogy hibátlanok lennénk, vagy azt, hogy tévedhetetlenek". A döntések vitával és következményekkel járnak, a mai kormány miközben jó néhány csoportnak érdeksérelmet okoz, nem hagyja magát rángatni – mondta a miniszter a Fidesz népszerűségvesztésével kapcsolatban.

"A sajtó mögötti érdekcsoportok jól használják az újságírókat az emberek hergelésére. Nézze meg, mi történik az RTL Klubnál, amelynek tulajdonosa, a német Bertelsmann csoport súlyos anyagi veszteséget szenvedett a reklámadó miatt. Ide tartozik jó néhány oligarcha is, akik nem tudnak közel férni az állami forrásokhoz, és ezért tollba mondják bűbájos kérdéseiket az egzisztenciálisan nekik kiszolgáltatott újságíróknak" – tette hozzá.

Lázár azt is mondta, hogy amerikai pénzből román oknyomozó újságírók készítik fel bizonyos internetes újságok munkatársait, "bár tudom, az már csak a legenda része, de mintha ez is az amerikai műveletek keretében történne".

Arról, hogy tartós maradhat-e a kormánypárt népszerűségcsökkenése, azt mondta, nem szabad elbizonytalanodni, és dolgozni kell. "A népszerűségvesztés utáni bizalomelnyerés az eddigieknél sokkal több munkát jelent" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Egyre több „alapbetegség” nélküli áldozatot szed a koronavírus

Egyre több „alapbetegség” nélküli áldozatot szed a koronavírus

Új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára

Új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára