szerző:
hvg.hu

A demonstrációk azt mutatják, mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Arról is beszélt, hogy az urizálással kapcsolatos kritika egy politikai akció a sajtó és az ellenzék részéről, a Fidesz népszerűségvesztése után pedig nem szabad elbizonytalanodni, hanem dolgozni kell.

"Mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét", ezt mutatják a demonstrációk – mondta Lázár János a Magyar Hírlapnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint úgy tűnik, az amerikaiak lemondtak arról, hogy az ellenzéki pártok valaha is el tudnák nyerni a magyarok bizalmát, ezért inkább ők lépnek fel az elégedetlenkedők vezetőiként. Olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyekben diplomaták nem szoktak, meg akarják nekünk mondani, mit gondoljunk a világról – tette hozzá.

Lázár azt mondta, az Egyesült Államok szavának hitelességét vonja kétségbe, hogy az amerikai ügyvivő, André Goodfriend nem képes vagy nem meri elmondani a közvéleménynek, miért is tiltottak ki hat magyar állampolgárt. "Az amerikaiaknak tisztelniük kellene Magyarország ezeréves történelmét, a hagyományainkat, amelyeket nem lehet külső erővel, nyomással megváltoztatni" – tette hozzá.

A magyar történelmet az identitásunk és függetlenségünk megőrzéséért vívott küzdelmek jellemezték, és most ismét egy ilyen helyzettel állunk szemben – mondta Lázár. Hozzátette, meg van győződve róla, hogy az ellenzéki pártok nem asszisztálnak az amerikaiak törekvéseihez, nem fogják elárulni a hazájukat. "Nem véletlen, hogy az amerikai követség utcára viszi a politikát, a demonstrációk aktív szervezője, bátorítója és szereplője."

Az amerikai érdekek nem esnek egybe Magyarország érdekeivel – mondta a miniszter, aki is-issel válaszolt arra a kérdésre, hogy amerikai részről a politikai vagy a gazdasági érdek mentén történő nyomásgyakorlás-e az erősebb szempont. Amerika a jövőben gázimportőrből exprtálóvá válik a palagáznak köszönhetően, amihez Lázár szerint meg kell teremtenie a piacot.

"Erről lehet tárgyalni, azonban biztos vagyok benne, hogy az erőpolitika alkalmazása nem jó módszer a a piacszerzésre. Álláspontunk egyértelmű, Magyarország nem eladó. Sem az oroszoknak, sem az amerikaiaknak. Attól vásárolunk energiát, aki olcsón adja, és garantálni tudja, hogy az el is jut hozzánk" – mondta.

©

A kétoldalas nagyinterjúban Lázár arról is beszélt, hogy a fiatal fideszesek urizálásával kapcsolatos kiritka az ellenzék és a sajtó által jól felépített politikai akció. Azt mondta, azt a képet akarják kialakítani róluk, hogy a gazdagok pártja, és csak a gazdagokat támogatják, de szerinte ez hazugság.

"Remélem, maguk nem akarják programmá tenni, hogy aki a gyermekei javára takarékoskodik, az urizál" – reagált Lázár a kisfiának vásárolt lakással és a több százezres karórájával kapcsolatos felvetésre. "Lássunk tisztán, ma egy ellenzék által szervezett, irigységre épülő politikai akció van folyamatban, korrupcióval és urizálással vádolnak mindenkit, leginkább a fiatalabb politikusokat, akik hatalmon vannak" – tette hozzá.

"Teszik ezt azok velem, akik az elmúlt huszonöt évben a budai hegyekből tekintettek le a magyar valóságra, miközben nekem az ország egy szegény vidékén kellett hét alkalommal megküzdenem a bizalomért. Hogyan képzeli bárki, hogy a szegénységben élő és segítségre szoruló választóim bizalmát el tudtam volna nyerni, ha kilógnék közülük, vagy lenézném őket" – mondta.

©

Arra a kérdésre, hogy a kormány nem hibázott-e egy sor kérdésben, ami társadalmi elégedetlenséget szült, Lázár úgy válaszolt, "soha nem állítottuk, hogy hibátlanok lennénk, vagy azt, hogy tévedhetetlenek". A döntések vitával és következményekkel járnak, a mai kormány miközben jó néhány csoportnak érdeksérelmet okoz, nem hagyja magát rángatni – mondta a miniszter a Fidesz népszerűségvesztésével kapcsolatban.

"A sajtó mögötti érdekcsoportok jól használják az újságírókat az emberek hergelésére. Nézze meg, mi történik az RTL Klubnál, amelynek tulajdonosa, a német Bertelsmann csoport súlyos anyagi veszteséget szenvedett a reklámadó miatt. Ide tartozik jó néhány oligarcha is, akik nem tudnak közel férni az állami forrásokhoz, és ezért tollba mondják bűbájos kérdéseiket az egzisztenciálisan nekik kiszolgáltatott újságíróknak" – tette hozzá.

Lázár azt is mondta, hogy amerikai pénzből román oknyomozó újságírók készítik fel bizonyos internetes újságok munkatársait, "bár tudom, az már csak a legenda része, de mintha ez is az amerikai műveletek keretében történne".

Arról, hogy tartós maradhat-e a kormánypárt népszerűségcsökkenése, azt mondta, nem szabad elbizonytalanodni, és dolgozni kell. "A népszerűségvesztés utáni bizalomelnyerés az eddigieknél sokkal több munkát jelent" – mondta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

Macskáik mentettek meg egy házaspárt a biztos haláltól Olaszországban

Macskáik mentettek meg egy házaspárt a biztos haláltól Olaszországban

Van egy nem is olyan kis baj a Vatikán okosrózsafüzérjével

Van egy nem is olyan kis baj a Vatikán okosrózsafüzérjével

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe