szerző:
Földi Gábor
Tetszett a cikk?

Nehéz kapásból felidézni, mire érdemes emlékezni 2014-ből? Bízza rá magát az év mémjeire, ezek szinte mindent elmesélnek! E "műalkotásokból" egész évre jutott, gondoljon csak Falus Ferenc jeges vizes videójára, Orbán Viktor rózsaszín kanapéjára, esetleg a "Tolmácsot kérek!"-felszólításra.

Január

2014 elején látott napvilágot a hír, hogy Kerényi Imre vezetésével közpénzből új lap születik, aminek útját Orbán Viktor miniszterelnök személyesen kívánja egyengetni. Az indító levél vicces sorai pedig rögtön megihlették a netezőket, és villámgyorsan készítettek alternatív címlapot az ekkor még csak tervként létező újságnak. A főszerepben Kerényi Imre és a rögtön híressé vált “Kinyílott a pitypang. Megírom”-bonmot voltak.

©

Február

A hónap legemlékezetesebb mémalapanyaga a Flappy Bird című mobiljáték volt, ami egy pillanat alatt vált milliók kedvencévé, hogy aztán rövid idő után örökre eltűnjön a mobilos alkalmazás-áruházakból. A frusztráló, de addiktív játékmenet és a rövid élettartam remek alapanyagot jelentett, hogy az internet népe ezen keresztül más aktuális eseményeket is kommentáljon.

Március

Az év harmadik hónapjában tartották a filmes szakma legrangosabb díjátadóját, ahol az évek óta stabil mémalapanyagot jelentő Leonardo DiCaprio negyedszerre is szobor nélkül maradt. Az internet pedig kapva kapott az alkalmon, egyszerre sajnálta és nevetett a színészen.

©

Március attól is emlékezetes marad, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "emberi arca" című bulvárfotó-sorozat egy újabb adag képsorral bövült. Közülük is kiemelkedett az, amelyiken a miniszterelnök egy rózsaszín kanapén ül egyedül. Ez kiváló ötletnek tűnt a mém kreatívoknak is, akik hol a kanapéra ültettek valakit a kormányfő mellé, hol pedig őt ültették a legkülönbözőbb helyekre.

©

Április

Áprilisban a legforróbb téma a FIdesz frakcióvezetőjének, Rogán Antalnak a vagyonnyilatkozata volt, illetve az ominózus Pasa parki lakás, amely egyik napról a másikra lett egyre nagyobb.

©

Május

Az EU-választási kampányban a Fidesz könnyen befogadható üzeneteket kommunikált, amelyekkel továbbépítette a már megszokottá vált szabadságharcos politikát. Az "Üzenjük Brüsszelnek"-feliratú plakát magas labdát jelentett az internet népének, amely nyomban alternatív üzeneteket fogalmazott meg. Hamar megjelent az interneten egy generátor, ami még inkább felgyorsította a mémgyár munkáját.

Június

Az Origo főszerkesztőjének távozása és Lázár János szerepe ebben komolyan megmozgatta a netezőket, és sorozatban készültek a sajtószabadságot féltő mémek.

©

Putyin és Orbán Viktor politikai közeledése egész évben jó ürügyet teremtett egy kis fricskára, de a leghálásabb feladat talán a lengyel Wprostban megjelent kijelentés kommentálása volt, mely egy helyi prominens szájából hangzott el, és úgy szólt, hogy "Orbán leszopta Putyint". Mondani sem kell, a témán sokan találtak fogást.

Az egész hónapot meghatározó esemény volt a labdarúgó-világbajnokság. A mémek közül kettő futott be igazán nagy karriert. Az első akkor született, amikor az uruguayi Luis Suárez egy ütközésnél vállon harapta Giorgio Chiellinit az Olaszország–Urugay-összecsapáson. Innentől egy csapásra születtek az alternatív filmplakátok, illetve az esemény súlyosságát eltúlzó alkotások.

©

A világesemény másik nagy port kavart pillanata az volt, mikor a házigazda brazil válogatott soha nem látott arányban kapott ki (1:7) a később a tornát is megnyerő németektől. A traumát, amit a mérkőzés okozott a braziloknak, semmi sem tudta jobban kifejezni, mint az arcát a kezébe temető riói Jézus-szobor látványa.

Július

Nagy botrányok övezték a német megszállás áldozatai emlékművének a felállítását, amit a mémgyárosok sem hagytak szó nélkül, és finom átértelmezésektől kezdve az egészen durva véleményekig sokféle állásfoglalás született az emlékművel kapcsolatban.

Augusztus

Az Ice Bucket Challange az év egyik legsikeresebb marketingfogása volt, aminek segítségével több tízmillió dollárt sikerült összegyűjteni az ALS nevű betegség gyógymódjának kutatására. Számos híresség kapcsolódott be az akcióba: az illető adakozott, aztán leöntötte magát egy vödör jeges vízzel. Hazánkban egyetlen videó sem kavart akkora port, mint Falus Ferencé. Ekkor még úgy tűnt, hogy ő lesz az ellenzék budapesti főpolgármester-jelöltje. Később visszalépett, és ebben nagy szerepe volt az egészen különös videónak. Az önmagát egyre inkább komolytalan jelöltté varázsoló politikus alakítása ugyanakkor hálás témája volt a netes alkotásoknak.

©

Október

Szeptember csendesen telt el, ami a mémeket illeti, hogy aztán az év utolsó három hónapja számos új alapanyagot hozzon. Minden az internetadóval kezdődött, ami tízezreket vitt országszerte az utcára. Nem meglepő az sem, hogy az internet minden szegletéből érkeztek a kifigurázások a törvényjavaslattal kapcsolatban, amitől aztán a kormány úgy szabadult, akár a forró krumplitól.

©

 

©

November

Az Egyesült Államok korrupciós gyanúra hivatkozva hat kormányzati tisztviselő beutazását tiltotta meg, köztük a NAV vezetőjéét, Vida Ildikóét. Az elnök kisebb huzavona után személyesen kereste fel André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt, hogy bővebb tájékoztatást kapjon a helyzetről. A Hír Tv felvételei szerint azonban váratlan nyelvi akadályokba ütközött, és tolmács segítségét kérte. Ez sokaknál átszakított egy gátat: több sem kellett a mémgyárnak és a "Tolmácsot kérek!" mondat a politikai tüntetések egyik visszatérő mondatává is vált.

©

November végén közzétették a Star Wars hetedik részének előzetesét, melyből az új fénykard keresztvasa sokak fantáziáját megmozgatta.

©

December

Az internetadót ugyan visszavonták, más adók kiterjesztéséről (például szappandó) azonban döntött a parlament, ahogy a boltok vasárnapi zárva tartása is átment az Országgyűlésen. Az netezőket legjobban az autópályák díjszabásának átalakítása mozgatta meg, amelynek részeként a budapesti elkerülő M0-s ingyenessége is megszűnik jövő év elejétől.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, a Kreml behívatta az amerikai nagykövetet

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban