szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság (Ab) a pénteki Magyar Közlönyben kihirdetett határozatában felszólította az Országgyűlést, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen.

Az Ab az atlatszo.hu egyik közérdekű adatigénylésével kapcsolatban megállapította, alaptörvény-ellenes az, hogy ha egy közérdekből nyilvános adat minősített, akkor ezzel a nyilvánosságkorlátozással szemben nem lehet érvényesíteni a közérdekű adatok megismeréséhez való alapvető jogot a minősítés tartalmi felülvizsgálatát célzó eljárásban.

Az Ab határozatában felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának május 31-éig tegyen eleget, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket hatékony eljárásban, tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen.

Az atlatszo.hu a Külügyminisztérium állományába tartozók egyes adatait kérte a tárcától 2012-ben. Miután ezt a minisztérium diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtagadta, az oknyomozó portál közérdekű adatok kiadása iránti polgári pert indított.

A Fővárosi Törvényszék az atlatszo.hu-nak adott igazat, és a kért adatok kiadására kötelezte a tárcát. A Külügyminisztérium azonban az elsőfokú döntés ellen fellebbezett, és eközben a per tárgyát képező adatokat minősítetté nyilvánította. Így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla már elutasította a portál keresetét.

Ekkor fordult az Ab-hez az atlatszo.hu, és kérte, hogy mondják ki a tábla döntésének alaptörvény-ellenességét és semmisítsék meg.

Az Ab az alkotmányjogi panaszt elutasította azzal, hogy az adatközlés megtagadásának jogszerűségéről hozott bírói döntéssel kapcsolatban a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog sérelme nem állapítható meg, a jelenlegi szabályozás ilyen perekben a bíróságnak nem ad lehetőséget az adat minősítésének tartalmi felülvizsgálatára.

Kimondta ugyanakkor az Ab, hogy az államnak gondoskodnia kell az alapjogok érvényesüléséhez szükséges feltételekről. Ennek érdekében a jogalkotó köteles olyan szabályozást alkotni, amely a lehető legnagyobb mértékben biztosítja az alapjogok érvényesülését.

Ebben az ügyben az adatminősítés feletti érdemi kontroll nélkül a közérdekű adatok megismeréséhez való jog korlátozásának szükségessége és arányossága nem biztosítható - állapították meg.

Az Ab kimondta, ha a jogrendben nincs olyan hatékony eljárás, amely alkalmas a minősítő a nyilvánosságot korlátozó döntésének érdemi felülvizsgálatára és felülbírálatára, akkor nem garantálható, hogy az adatminősítés a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok közül csak azokra vonatkozzon, amelyek esetében az valóban elkerülhetetlen.

Nem garantálható továbbá az sem, hogy a minősítő indokolási kötelezettségének megfelelően eleget tegyen, és mérlegelése során kellő súllyal vegye figyelembe a nyilvánossághoz fűződő közérdeket.

A közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog alapján tehát az adatminősítés felett olyan közvetlenül kezdeményezhető érdemi kontrollt, eljárást kell biztosítani Az Alkotmánybíróság szerint, amely nemcsak arra alkalmas, hogy a minősítés formai és eljárási követelményeinek megtartását ellenőrizzék, hanem arra is, hogy a minősítés tartalmi indokoltságát, megalapozottságát, a nyilvánosságkorlátozás szükségességét és arányosságát érdemben felülvizsgálják.

A február 9-ei keltezésű határozathoz a 15 tagú testületből Balsai István, Lenkovics Barnabás és Pokol Béla alkotmánybíró fűzött különvéleményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban