szerző:
Juhász Gábor

Nemcsak elköltözik székházából az MSZP, de az épülethez és a Puch László expénztárnokhoz kapcsolódó magáncéget is áttelepítik – Ausztriába.

Mintha átok ülne a magyar pártszékházakon. Csak az a kérdés, hogy a gazdát temetik maguk alá, vagy maguk az épületek állnak romosan. Esetleg végleg eltűnnek, mint a belbudai KDNP-székház: a kereszténydemokraták 1999-ben 450 millió forintért elpasszolták az épületet a Norma-1 Kft.-nek, amelytől aztán 2004-ben a Raiffeisen Ingatlan Zrt.-hez került. E cég lakásokat tervezett a helyére, ám végül irodaház épült a volt pártközpont MOM-közeli telkén. Az SZDSZ Mérleg utcai székházából szálloda lett, egyedül a Fidesz őrizte meg Lendvay utcai villáját – igaz, a többi kapott ingatlanon túladott.

Lerobbant autó az MSZP Jókai utcai széházánál. Vissza a jövőbe
©

 Most éppen az MSZP áll költözés előtt, miután a még kormánypártként, 2007-ben vásárolt, majd felújított Jókai utcai központja túl sokba van az ellenzékbe szorult szocialistáknak. A választási vereségek miatt a párt állami támogatása az utóbbi öt évben a felére esett (lásd ábránkat), az Erste Banktól felvett és az ingatlanra terhelt, 2027-ben lejáró svájcifrankhitel viszont jócskán megdrágult. A házon van a bank 1,26 milliárd forintos (járulékokkal növelt) jelzáloga, és a pénzintézetet vételi jog is megilleti 2018 elejéig (ez eredetileg 2013-ig szólt, de akkor újabb öt évre meghosszabbították). Súlyosbítja a szocialisták anyagi helyzetét, hogy a vidéki irodák egy részét is hitelből vették korábban (igaz, a többi párthoz hasonlóan olcsó állami kölcsönből), és Erste-folyószámla-tartozásuk is van.

Az MSZP úgy kénytelen eljárni, ahogy sok devizahiteles: miután a csökkenő bevételből már nem lehet az eddigi módon „megélni”, kénytelen az épületet elhagyni, aztán eladni vagy bérlőt találni rá. Az általános tapasztalat az utóbbi negyedszázadból, hogy párttal üzletelni nem nagyon szeretnek magáncégek (kivéve a baráti vállalkozásokat). Ez arra utal, hogy a vásárlási akció vonzóbb lehet az érdeklődőknek, mint a bérleti konstrukció. Katona Tamás pártigazgató szerint mindkét lehetőséget mérlegelik. A hasznosítási folyamat állását így jellemezte a HVG-nek: „A potenciális partnerek, illetve vevő kiválasztásánál még csupán néhány kezdeti konzultáció zajlott le, több érdeklődővel kezdünk majd tárgyalásokat.”

De nem ez az egyetlen átszervezési lépés a székház kapcsán: az üzemeltetésre 2007-ben létrehozott társaság, a Jókai 6. Zrt. gazdája, a Horizont Kereskedelmi Zrt. Ausztriába települ. A jogi konstrukció szerint határokon átnyúló egyesülésre kerül sor: a zrt beolvad a bécsi Horizont AG-be. Ez utóbbit Simon Dénes Horizont-vezér cégeként jegyezték be, a 70 ezer euró alaptőkét az ő részvényei testesítik meg. Az összevonás azonban lényeges tulajdonosváltással nem jár. A beolvadó, 600 millió forint saját tőkéjű magyar Horizont 55 százalékos tulajdonosa Puch László korábbi MSZP-pénztárnok, volt parlamenti képviselő, Simonnak pedig 24 százaléka van benne kisebb részvényesek mellett, s az egyesülés után ezek az arányok lesznek a jellemzőek a bécsi cégben is. Ami egyébként Magyarországon fióktelepet létesít majd, s azon keresztül működik tovább itt.

©

 A Horizont közelmúltja szorosan összefügg az MSZP székházakcióival. A társaság 2006-ban megvette az államtól a Köztársaság tér (ma II. János Pál pápa tér) 27. szám alatti – az akkori szocialista központtal összefüggő – irodaházat, majd a következő évben együtt adták el az épületikreket (lásd Épületsorsok című írásunkat). A bankhitelből vásárló, a helyre szállodát tervező Parkview Hotel Kft. 1,625 milliárd forintot fizetett a két ingatlanért, amiből 675 millió jutott a Horizontnak, a többi a szocialistáknak. A párt és a cég útjai ezután sem váltak el: a pénzhez jutott MSZP megvette mai terézvárosi székházát, a Horizont résztulajdonával pedig létrejött az új pártház üzemeltetésére a már említett magáncég, a Jókai 6. Zrt.

A felújítás után 2009 elején átadott központ azonban az MSZP-nek nagy terhet jelent, és a Jókai 6. is egymás után zárta veszteséggel az éveket. A kiköltözésről született döntést felgyorsította a gyenge 2014-es parlamenti választási eredmény, hiszen a zsugorodó szocialista pártnak már nagy is lett a majd 3500 négyzetméteres épület, aminek működtetése Katona szerint évi 85 millió forint. Kérdés, találnak-e jó árat fizető vevőt vagy bérlőt a székházra. Ellenzéki pozícióból ez nyilván nehezebb lesz, mint kormányon lenne. Ráadásul az épület nem éppen reprezentatív, s mint több más pártközpont esete is mutatja, az ingatlanbefektetők óvatosak mostanában, és az árak is sokat estek az utóbbi 8-10 évben.

Épületsorsok

Lerobbant állapotban várja a felújítást a rendszerváltó pártoknak székházként az állam által a kilencvenes évek elején kiutalt ingatlanok egy része.

MSZP – VIII. kerület, II. János Pál pápa tér (volt Köztársaság tér) 26.: A szocialista párt 2007-ben eladta az ír hátterű Parkview Hotel Kft.-nek (amely bankhitelből megvette a 27. szám alatti, a székházzal összefüggő ingatlant is), az pedig 20011-ben továbbadta a Starline Hungary Kft.-nek. E cég felszámolás alá került, 2013-ban ezért 366 millió forint plusz áfáért piacra dobták a két ingatlant, ám azok máig a fizetésképtelen Starline nevén vannak. A volt pártházat 10,7 millió eurós Sberbank-jelzálogjog terheli (a ma már ezen a néven működő egykori Volksbank finanszírozta 2007-es vásárlást). A Parkview – amely ellen 2013-ban felszámolási, majd törlési eljárás indult a cégbíróságon – még abban az évben pert indított a Starline és a bank ellen az épület visszaszerzéséért a két évvel korábbi adásvételi szerződés érvénytelenségére hivatkozva.

 

FKGP – V. kerület, Belgrád rakpart 24.: A legszebb panorámájú, ámde annál csúnyább történetű pártszékház. Az FKGP egykori otthonát párton belüli viták, különféle pereskedések és értékesítési próbálkozások után a parlamentből addigra már kiesett kisgazdák 2007-ben eladták a Migdal Magyarország Kft.-nek (a vételár 1,2 milliárd forint volt). A luxemburgi hátterű ingatlantársaság eddig nem újította fel a Gellérthegyre néző épületet, amit a külföldi anyacég 6,5 millió eurós jelzálogjoga terhel.

MDF – II. kerület, Bem tér 3.: Az eladósodott párt által a 1994-es választási bukása után elvesztett ingatlan több tulajdonváltás után 2007-ben az Európa Ingatlanbefektetési Alaphoz került. A vevő nagy átépítéseket tervezett az épülettömbben, ám a tiltakozások hatására nem valósult meg a szállodát, irodákat befogadó Bem Palace. A Dunára néző épületet (az egykori Radetzky laktanyát) 2011-ben védetté nyilvánították, így elbontani nem lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Elhunyt a Jysk alapítója

Elhunyt a Jysk alapítója

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók