szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendszeresen csörgetik a magyar számokat különös előhívójú számok – ezek a hívások Afrikából érkeznek, ahol csalók a mobilhívások rendszerén próbálnak nyerészkedni, azt akarják elérni, hogy visszahívják őket.

Akár 400 forintot is kereshetnek hívásonként azok a csalók, akik afrikai telefonszámokról hívogatják rendszeresen a magyar mobilokat – írja az Index.

A lap azt írja, a csalók akkor tudnak nyerészkedni a véletlenszerűen elindított hívásokon, ha visszahívják őket, ilyenkor ugyanis felépül egy nemzetközi vonal, ami akkor is pénzbe kerül, ha nem emelt díjas hívásról van szó. Mivel a nemzetközi elszámolás percalapú, ha csak egy másodpercre visszahívott valaki egy ilyen számot, már egész percért fizet, valamint a hívás továbbításáért is fizetni kell az azt végző különböző szolgáltatóknak. 

A csaló olyan feltételekkel vette meg a számot a tartomány tulajdonosától, hogy a bejövő nemzetközi hívások fennmaradó összegéből részesedést kap, így ha például Csádból (+235 kezdetű számok) sikerül elérnie, hogy Magyarországról visszahívják, akkor például 140 forintot tehet zsebre abból az 500-ból, amit a magyar szolgáltató kifizetett, hogy egyáltalán létrejöjjön a hívás.

Ha azonban külföldi emelt díjas számot próbálunk hívni, bár a hívás nem engedélyezett, mégis csak a hívás elindítása közben fog kiderülni, hogy emelt díjas számról van szó, ezért a magyarországi szolgáltatónak ki kell fizetnie a hívás indítását, ami végül a csalóknál landol.

Mivel a csaláshoz használt számok naponta változnak, ezért nehéz kiszűrni az ilyen hívásokat, a megoldás ezért az, hogy a szolgáltatók figyelik a megnövekedett számú, hosszúságú, egzotikus irányba szóló hívásokat, és értesítik az ügyfelet, hogy tényleg ezt akarták-e, és ha kiderül, hogy csalásról van szó, tiltják a számokat. A nemzetközi szolgáltatók pedig azt követik, melyik országba van kiugró forgalom, és ha nagyon durva eltérést tapasztalnak, már a helyi szolgáltatók előtt tilthatják a számokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak

Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak