szerző:
hvg.hu

A Kúria kimondta, a szóvivő nem bújhat a pártja mögé, felelős azért, amit mond, ezért perelhető, így újraindul Bajnai Gordon Hoppál Péter ellen indított pere.

Bajnai Gordon Hoppál Péter Fidesz-szóvivőt perelte be még két évvel ezelőtt egy hamisnak tartott kijelentéséért, de a bíróságok szerint a szóvivőt nem lehet perelni, csak a pártot. A Kúria most úgy döntött, mégis lehet a szóvivőt is perelni – írja az Index.

A Kúria azt mondta ki Bajnai a Hoppál Péter volt Fidesz-szóvivő, jelenlegi kulturális államtitkár ellen indított perében, hogy a pártszóvivők felelősek a kijelentéseikért és perelhetőek.

A volt miniszterelnök, az Együtt-PM akkori vezetője még 2013-ban indított Hoppál Péter ellen személyiségi jogi pert, kért elégtételt és nem vagyoni kártérítést, mert Bajnai szerint Hoppál megsértette a jó hírnévhez való jogát, amikor valótlanul állította, hogy Bajnai megrendelésére "balhézott és tört-zúzott a Bajnai-gárda korábban a Fidesz-székházánál", vagy hogy Bajnai ingatlanadót akar kivetni a nyugdíjasokra is.

Bajnai keresetét első fokon a pécsi törvényszék, majd másodfokon a pécsi ítélőtábla is elutasította. A bíróságok szerint Hoppál Péter nem a saját, hanem pártja álláspontját közvetítette, "hatáskörét nem lépte túl, ezért a felperes nem érvényesítheti igényét vele szemben". Ezeket a döntéseket semmisítette meg most a Kúria. Az ítélet szerint a Kúria nem ért egyet azzal, hogy a szóvivő feladata nem lenne más, mint a mások által készített sajtóanyagok szolgai felolvasása, hanem "szuverén személyiség, saját gondolatokkal, meggyőző érvrendszerrel".

A Kúria emlékeztet arra, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a valótlan tények állítására, és fokozott felelősséggel kell erre figyelniük azoknak, akiknek hivatásszerű feladata a közvélemény tájékoztatása. Egy politikai párt szóvivője a Kúria szerint nyilvánvalóan "ebbe a körbe tartozik".

Korábban egyébként más bíróságok hasonló ügyekben ítéltek el szóvivőket: korábban Kocsis Máté fideszes kommunikációs igazgatót és Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőt is arra kötelezte a bíróság, hogy kérjen bocsánatot Bajnaitól. Kocsis a Fidesz-székház foglalásával, Zsigó pedig a Hajdú-Béttel kapcsolatban állított valótlant Bajnairól, ezért ítélte el őket a bíróság. Zsigó a Magyar Nemzet apróhirdetési oldalán, Kocsis pedig az MTI országos sajtószolgálatán keresztül kért bocsánatot pár hónappal ezelőtt.

A per a Kúria ítélete nyomán ezért most újrakezdődik, a pécsi törvényszék szeptember 8-ra be is idézte mindkét felet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!