szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zürichben 280 ezerért bérelt autót Lázár János, aki Milánóban egy nap alatt 450 ezer forintot költött a sofőrje szállására és egyéb vendéglátási kiadásokra. A miniszter azt mondta, nem emlékszik a bérelt autó márkájára, de valószínűleg a szálloda sofőrszolgálata biztosította. Lázár egy éjszakás milánói útja egyébként több mint egymillió forintba került két éve.

Amikor Lázár János 2013 júliusában eltöltött egy péntek éjszakát Milánóban, a Miniszterelnökség közlése szerint hotelre összesen 596 ezer forintot fordítottak, ennek a felét Lázár szobájára. A milánói úton 1548 eurót (akkori árfolyamon 458 ezer forintot) számoltak el dologi kiadásként, Lázár és kísérője kétnapos olaszországi útja így akkori árfolyamon számolva összességében több mint 1 millió forintba került. A dologi kiadásokba beletartozhatnak a hirtelen felmerülő költségek vagy például az autóbérlés is, az étkezést azonban hivatalosan a napidíjakból kellene fedezni - írta a Direkt36.

Lázár 2013 márciusi svájci útjáról eredetileg azt közölték, hogy a szállás összesen 481 ezer forintba került, most azonban azt írták, hogy a kétfős delegáció számára a hotel összesen 189 ezer forintba került, és ebből Lázár szobájának költsége 103 ezer volt. A Miniszterelnökség azzal magyarázta a korábbi és a mostani összeg közötti különbséget, hogy az eredeti összesítésben „a szállásköltségtől eltérő tételek, dologi kiadások is a szállásköltség rovatban kerültek feltüntetésre”. Lázár kétnapos zürichi útján végül mintegy 290 ezer forint ment el dologi kiadásra. A kimutatásban repülőjegy vagy egyéb utazási költség nem szerepel, de ezek az adatok hiányoznak Lázár több más külföldi útjánál is.

A Miniszterelnökség legújabb, a Direkt36-nak adott válaszaiból az derült ki, hogy a dologi kiadások keretében Lázár 280 ezer forintot költött autóbérlésre Zürichben, Milánóban pedig 450 ezer forint ment el a sofőr szállására és egyéb "vendéglátói kiadásokra", azt nem tudni, milyen arányban. Lázár csütörtökön azt mondta, a sofőrje ugyanabban a szállodában lakott, mint ő.

©

Lázár János 2012 novemberében Londonban járt, ekkor két éjszakára 920 ezer forintra rúgott Lázár és kísérőjének szállásköltsége. A Miniszterelnökség azt közölte, hogy ebben az esetben nem tudják megmondani, mennyibe került konkrétan Lázár hotelszobája, mert „a delegáció szállásköltsége együttesen került elszámolásra”.

Az utazások tartalmáról eddig nagyon keveset árultak el Lázárék, mondván, az ország érdekét sértené, ha nyilvánosságra hoznák, mit csinált Lázár ezeken az utakon. A kormány azonban egyedül az angliai út esetében titkosította az utazások részleteit, a bíróság pedig egy közelmúltbeli ítéletben ki is mondta, hogy a Miniszterelnökségnek nyilvánosságra kell hoznia, kikkel és miről tárgyalt Lázár ezen a két utazáson. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Lázár azonban személyesen is jelezte, eltökélt abban, hogy ne derüljenek ki a részletek. A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a miniszter a Direkt36 újságírójának kérdéseire válaszolva azt mondta, meghívja őt a legközelebbi útjára, hogy lássa, mit csinál külföldön. A miniszter hozzátette, volt sofőrje is, aki ugyanabban a szállodában lakott, de arra nem emlékszik, hogy milyen autóval közlekedett. Azt mondta, az étteremhasználatra sem emlékszik, ott sokan voltak, de eddig úgy volt, hogy azt az éttermet veszi igénybe, amelyik szállodában lakik.

Lázár hozzátette, a helyi konzulátusok nem vettek részt útjainak szervezésében, ezeket kezdetben a Miniszterelnökség állta, majd pedig végül Lázár maga fizette be a költségeket. Az autóbérlésről azt mondta, nem emlékszik, de talán a szálloda sofőrszolgálata biztosította az autót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!