szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Két hét alatt 85 plakátot rongáltak meg az országban, ezekkel kapcsolatban összesen 59 eljárás indult, közülük 34-ben bűncselekmény elkövetése miatt nyomoznak - derült ki a rendőrségtől a hvg.hu által kikért adatokból. A rongálások által okozott kárt nem tudták megadni, de az a hvg.hu számításai szerint néhány millió forint lehet.

Június 18-ig 85 nemzeti konzultációs plakátot rongáltak meg az országban – közölte a hvg.hu-val az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. A fővároson kívül Baranya, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Vas, valamint Zala megyében. Az ügyekben 15 embert állítottak elő.

A kormány részéről június elején jelentették be, hogy a bevándorlással foglalkozó nemzeti konzultációra bruttó 381 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre, bár azt nem biztos, hogy kimerítik. A tájékoztatás legfontosabb eszközei pedig a közterületi reklámok lesznek, valamint hirdetések a nyomtatott sajtóban, a televízióban, a rádióban és az interneten.

A bejelentést követően néhány nap múlva meg is jelentek az első hirdetmények, amelyeket szinte azonnal megrongáltak, mint például a Dagálynál kitett plakátot. Erre válaszul a rendőrség a tetten ért rongálókkal szemben eljárásokat indított. A Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság a plakátrongálások elleni fellépéseket azzal indokolta, hogy a plakátok lefestésének, letépésének szerintük semmi köze a szabad véleménynyilvánításhoz, a rendőrség pedig "minden tudomására jutott jogsértés esetén" eljárást indít. 

Elmulasztott intézkedés?
A hvg.hu június 12-én számolt be arról a plakátrongálásos esetről, amelyben parancsnoki tanácskozás tárgya volt, hogy induljon-e eljárás három, XV. kerületi rendőr ellen, akik a tönkretétel előtt nem vettek komolyan egy tejföllel vagy joghurttal megdobált plakátról szóló bejelentést.

Épp a bűnügyesek jártak arra

Miután akadt olyan eljárás, amelyben a plakát tönkretétele bűncselekmény lett, mivel a rendőrség a graffitikkel kapcsolatos jogszabályt alkalmazta a történtekre, a hvg.hu kíváncsi volt rá, hogy mennyi ügyben gondolták azt, hogy hasonlóan kell eljárni. Azt közölték az ORFK részéről, hogy 25 szabálysértési, továbbá 34 büntetőeljárás indult ezekben az ügyekben. Hozzátették: egyes ügyekben több plakát megrongálását vizsgálják egy eljárásban. Kérdésre válaszul közölték azt is, hogy a testület munkatársai egy nyomozásban sem gondolták úgy, hogy az eljárást meg kell szüntetni.

Azt nem tudták megadni, hogy mekkora kár keletkezett a rongálásokkal, mondván, hogy ez minden egyes ügyben eltér. Amennyiben a szabálysértésekre veszünk egy 20 ezer forintos összeget, akkor azokban összesen félmillió forintos kár lehet, míg a bűncselekményeknél az alsó határt, az ötvenezer forintot tekintjük alapnak, akkor mintegy 1,7 millió forintos a rongálási kár. Persze ehhez még hozzájön az a 26 kormányzati hirdetmény, amelyek tönkretételét más esetekkel összevonva egy eljárásban nyomozzák.

„A megrongált plakáthoz igazságügyi szakértőt, vagy eseti szaktanácsadót nem rendelt ki a rendőrség. Az egyes eljárásokban a nyomozás, az előkészítő eljárás során kerülhet sor szakértő vagy eseti szaktanácsadó kirendelésére” – közölték a tájékoztatásban. A hvg.hu rákérdezett arra is, hogy az egyik esetben miért a bűnügyesek jártak el és nem a közrendvédelmi területen dolgozó rendőrök. Azt felelték, hogy „a jogsértést polgári ruhában szolgálatot teljesítő rendőrök észlelték szolgálati feladataik ellátása során, így ők intézkedtek”.

©

A bűncselekmény, ami nem is az

Az első eset, amikor bűncselekmény gyanúja miatt indítottak eljárást Szegeden történt. Ennek indoka pedig az volt, hogy a tettesek a rongálással ugyanazt követték el, mint a falakat befestő graffitisek, és így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetőek.

Ezzel kapcsolatban a Magyar Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet arra, hogy egy idén január 10-én jogerőssé vált bírósági döntés szerint a Szabadság téri emlékműre kihelyezett molinót átfestő karikaturista azért nem büntethető graffiti-bűntett miatt, mert az a dolog, amire rajz felkerült, ideiglenes céllal volt elhelyezve, a molinót levétel után nem hasznosítják újra eredeti állapotában. „A felirat-eltávolítás egy egyszerű cserével megoldható, ami valódi falfirka, graffiti esetén kivitelezhetetlen, az épületet, műtárgyat stb. nem lehet kicserélni, épp ez tette az önálló büntethetőséget szükségessé.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Felelősségre vonhatják a tejföldobálást nem jelentő rendőröket

Eljárás indulhat három kerületi rendőr ellen, akik nem vettek komolyan egy tejföllel vagy joghurttal megdobált plakátot, amelyet aztán átfestettek – tudta meg a hvg.hu. A történtek miatt jelentési és intézkedési kötelezettség elmulasztása miatt vonhatják őket felelősségre. A XV. kerületi rendőrkapitányság vezetője vizsgálatot rendelt el.

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben