szerző:
Ónody-Molnár Dóra

Habár Borkai Zsolt győri polgármester bejelentette, hogy mégsem zárja be a győri Krúdy Gyula Gimnáziumot, ez nem nyugtatta meg a helyieket, akik további megmozdulásokat terveznek. Aggodalmuk érthető: a megmentésük enyhén szólva is jogilag ellentmondásos. És ez nem csak a Krúdyra vonatkozik, országszerte harminckét gimnáziumot ítélt korábban halálra a kormány azzal, hogy felmenő rendszerben már nem indíthatnak több osztályt. A hvg.hu megmutatja, mely iskolákról van szó.

"Garanciákat kérünk!” – írják a Facebookon azok, akik komolyan aggódnak a győri Krúdy Gyula Gimnázium sorsa miatt. Az egységes föllépésüknek köszönhetően azt már is sikerült elérniük, hogy a városvezetés és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) deklarálta: az intézmény megmarad. Másban, mint az egységes fellépésben és a nyilvánosság erejében nem is igen reménykedhetnek: egészen ritka kivételektől eltekintve az Orbán-kormány nem szokta megváltoztatni az elhatározását.

Ezeket a ritka kivételeket szinte mindig olyan tiltakozások előzték meg, amikor a felháborodás hullámai elérték az egyébként nem politizáló fiatalokat vagy a Fidesz hátországának számító társadalmi csoportokat is. Mint most Győrben, ahol a diákok, a tanárok és a szülők egyszerre tiltakoztak amiatt, hogy a kormány bezárásra ítélte az egyik legnépszerűbb helyi iskolát, a Krúdyt. De valójában a megyei elitgimnázium is csak jogszabályellenesen úszhatja meg – és nem ez az egyedüli, amelyik veszélyben van. Több mint harminc iskola néz szembe a bezárással, közülük egynek, a váci Boronkay György Középiskolának a történetét a szerdai Népszabadság már meg is írta. (Mivel egy intézménynek több telephelye is lehet, az érintett intézmények száma elérheti a hetvenet.)

Már átszabták, késő a reklamálás

A történtek megértéséhez a szakképzési rendszer átalakításáig kell visszamenni. Ahhoz képest, hogy a kormányzati oktatáspolitika kiemelt ügye a szakiskolai képzés szerepének növelése az iskolarendszeren belül, ezeknek az intézményeknek az elmúlt években igencsak mostoha sors jutott: 2010 után először a kormányhivatalok vették át a működtetésüket az önkormányzatoktól, aztán az állami intézményfenntartó Klikhez kerültek, végül idén július elsejétől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A kormány nem tanult abból, amikor az általános és középiskolákat elvette az önkormányzatoktól, akkor a sietős átállás milyen működési zavarokat, esetenként botrányt is okozott, ezért a szakképző intézményeket is hasonló módon, rohamtempóban, hézagosan megalkotott jogszabályokkal adta át az NGM-nek.

A Krúdy Gyula Középiskola Győrben
©
Mi a Krúdy?
A Krúdyba összesen 1400 diák jár, közülük ötszázan a gimnáziumba. A 108 pedagógus nem csak a gimnazistákat, hanem a szakközépiskolásokat is két nyelven tanítja. Az intézmény az elmúlt években többször is bekerült a legjobb két tannyelvű és vegyes (vagyis gimnáziumként és szakiskolaként is működő) intézmények közé. A Krúdyba általában hat-hétszeres a túljelentkezés.

A Krúdy, miként a legtöbb szakképző intézmény, többcélú iskolaként (lásd keretes írásunkat) működik: szakiskolai, szakközépiskolai és gimnáziumi oktatási profillal. Az iskola július elsején került az NGM-hez, csakhogy a Győri Szolgáltatási és Szakképzési Centrum alapító okiratát a fenntartóváltás előtt mindössze két héttel, június 15-én írta alá Varga Mihály miniszter. A sebtében összetákolt rendszerben ellentmondásos helyzet alakult ki.

"A szakképzésről szóló törvény 4/B paragrafusa arról rendelkezik, hogy a szakképzési centrum költségvetési szervként milyen feladatokat láthat el. Csakhogy ezek között nem szerepel a gimnáziumi nevelés és oktatás, valamint  az általános iskolai nevelés és oktatás alapfeladat" – mondta Szüdi János jogász, közoktatási szakértő (az oktatási tárca korábbi állam-, majd szakállamtitkára) rámutatva arra a problémára, hogy a Győri Szakképzési Centrum alapító okiratában mégis ott szerepel mind a két alapfeladat és a Krúdy-gimnázium mint telephely. Magyarul: az iskolát fenntartó győri szakképzési centrum alapító okirata nincs összhangban a szakképzési törvénnyel, azaz a centrum sokféle feladatot elláthat, kivéve gimnázium fenntartását. Amikor tehát az NGM a gimnázium megszüntetéséről határozott, akkor tulajdonképpen a jogszabályoknak megfelelően járt el.

Győri lobbi bekavar

Győrben azonban a fideszes polgármester, érzékelve a közhangulatot, a kormánnyal és a jogszabállyal szemben is kénytelen volt kiállni a gimnázium mellett. A tiltakozások hatására Borkai Zsolt és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára – a szintén győri illetékességű Kara Ákos – közös közleményt adott ki. Eszerint az önkormányzat és az NFM megállapodott abban, hogy – idézzük – „a gimnázium fenntartója és működtetője továbbra is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz”. Csakhogy ez így nem pontos, hiszen a gimnázium fenntartója már nem a Klik – épp ez okozta a konfliktust. Úgy értesültünk, hogy a tervek szerint a jövőben két fenntartója lesz ennek a többcélú intézménynek: a gimnáziumé a Klik, a szakiskoláé és a szakközépiskoláé pedig az NGM, amely megoldás igazán remek pillanatokat tartogathat a bürokratikus állami abszurditások kedvelőinek.

Mindezen bizonytalanságok tükrében nem csoda, hogy a kiadott közlemény nem nyugtatta meg a tiltakozókat. A Ne szűnjön meg a Krúdy Gimnázium! Facebook-csoporthoz cikkünk írásakor már közel tízezren csatlakoztak. "A hírek szerint a Krúdy-gimnázium folytathatja. Ha tényleg így lesz, akkor az közös sikerünk, együtt értük el, mi, volt és mostani krúdysok, szülők és tanárok. A bejelentéshez azonban garanciákat kérünk: garanciát arra, hogy az új fenntartó alatt sem sérülnek a jelenlegi keretszámok, és nem sérül a megkezdett szakmai munka sem! Garanciát arra, hogy holnap nem egy soproni, szegedi vagy debreceni gimnázium bezárása lesz terítéken! Milyen ország az, ahol a helyi kiskirályoknak kell kijárni, hogy egy sikergimnázium tovább működhessen? Ahol oda-vissza dobálják a Klik, a minisztérium és az önkormányzat között az iskolánkat? Ahol 9300 ember kiállása kellett egy ilyen döntés felülbírásához?” – írják, hozzátéve, hogy a tiltakozást a garanciák hiányában tovább folytatják, így flashmobot tartanak pénteken 17 órakor a Krúdy előtt. Egy petícióban pedig kiállnak „minden gimnáziumért az országban”.

Több tucat gimi veszélyben

Meglehet, erre szükség is lesz: a Krúdyhoz hasonlóan még harmincegy gimnáziumot fenyeget a megszűnés, és nem biztos, hogy mindenhol akad egy helyi kötődéssel rendelkező, befolyásos államtitkár. A vonatkozó kormányrendelet mellékletében megyére lebontva sorolják fel azokat a gimnáziumokat, amelyek az NGM alá kerültek egy többcélú intézmény részeként. Több intézményt megkerestünk, így derült ki: a beiratkozott tanulók még befejezhetik a képzést, jövőre azonban már nem indíthatnak újabb évfolyamot. A HVG értesülése szerint a kormány október 20-i ülésén döntött arról, hogy végül mely intézmények nem indíthatnak majd gimnáziumi osztályt. (Lásd erről részletesebben a HVG eheti számában. - szerk.) De arról, hogy mely gimis osztályok kerültek látókörbe, arra vonatkozóan még mindig a korábbi kormányrendelet az irányadó. (Lásd erről: Ezek az érintett intézmények című keretesünket.)

Mivel a szakképzési centrumok a jogszabályok miatt nem láthatnak el gimnáziumi feladatot, az NGM alá tartozó gimnáziumokat csak a szakképzési törvény módosításával lehetne megmenteni, már ha lenne erre szándék. Ha harminckét gimnáziummal és évfolyamonként egy darab harmincfős osztállyal számolunk (ami alsó becslés), akkor évente majdnem ezer gyerektől vonja meg a kormány a gimnáziumi képzés lehetőségét, ami nyilvánvalóan az egyetemi továbbtanulás esélyét is minimálisra csökkenti számukra. A társadalmi mobilitási utak szűkítése összecseng a kormány eddigi oktatáspolitikai intézkedéseivel, amelyek – az Iparkamara egyetértéssel – a szakmunkások számának növelésére, és az érettségivel rendelkezők, valamint a diplomások arányának csökkenésére irányulnak. A kevesebb gimnázium összefügg a 16 évre csökkentett tankötelezettséggel is: az államnak nem kell annyi intézményt működtetnie, ha 16 éves kor felett már amúgy sincs ellátási kötelezettsége. Korábban Orbán Viktor még azt mondta, hogy a „széles, és alulról nyitott középosztály megteremtése a cél”. A gimnáziumi férőhelyek csökkentése nem kinyit, hanem bezár egy lehetőséget.

A többcélúság még 2010 előtt fogalmazódott meg, amikor az oktatásirányításnak az volt a célja, hogy alulról megnyissa a mobilitási utakat, és esélyt biztosítson a lassabban érő diákoknak is arra, hogy a szakképzésből továbblépjenek az érettségit adó iskolákba. Akkor még 18 év volt a tankötelezettség korhatára, és a cél az volt, hogy minél több diák szerezhessen érettségit. Ezzel az ideával szakított 2010-ben az Orbán-kormány, amikor az első és a második Széll Kálmán Tervben meghirdette azt a célt, hogy csökkenjen a gimnáziumok száma, és nőjön a szakképzőké.

Ezek az érintett intézmények (a vonatkozó rendelet alapján)
Kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; Békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (székhely és tagintézmény); Kazincbarcikai Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz+t); Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola; Dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola; Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola; Győri Krúdy Gyula Gimnázium; Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola; Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium, Sopron (sz+2 t); Biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+t); Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola, Debrecen; Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, Debrecen (sz+t); Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola; Szilágyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola, Hajdúhadháza; Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola (sz+ 3t); Lőrinci Március 15. Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz + t); Martfűi Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium; Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+ 3t); Kunhegyesi Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium (sz +t); Kunszentmártoni Gimnázium és Szakképző Iskola (sz+2 t); Ványai Ambrus Gimnázium, Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola, Túrkeve; Balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola; Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola (sz + 6 t); Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium, Aszód (sz+t); Nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola; Csengeri Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz+t); Tiszalöki Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+t); Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium; Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, Balatonfűzfő; Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után