szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Orbán nem kér bocsánatot, és közben örömhírt kapott Merkeltől; kiderült, hogy WC-kuriózummal büszkélkedhetünk, de nem vagyunk boldogok, és az ide látogató külföldiek sem azok.

- Egy valami már kiderült a Pukli István által a kormányfőnek, illetve a köztársasági elnöknek adott keddi ultimátum sorsáról: Orbán Viktor biztos nem kér bocsánatot. Hogy ezzel szemben mit tesz a kormány, azt még homály fedi, de tény, nincs most nincs egyszerű dolga. Németh Szilárd, a kormány mindenese azért már bejelentkezett, és lelkesen bolsevik ügynöközte a tanárlázadás vezetőit. Közben még mindig ott cseng az emberek fülében Orbán Viktor szokatlanul éles március 15-i beszéde, amely erős indulatokat váltott ki publicistánkból is, Péterfy Gergely írót pedig meg is ihlette egy vers erejéig. Más kérdés, hogy Orbán ettől valószínűleg nem lesz lelkes.

- Kulcsfontosságú csúcstalálkozót tartanak csütörtökön és pénteken az Európai Unió és Törökország vezetői: a téma ismét a menekültválság. Alig több mint egy hete ugyanez a csapat dolga végezetlenül állt fel az asztaltól, most viszont talán megoldás is lehet. Orbán Viktor és a többi visegrádi vezető például máris lelkesedhet, hiszen Angela Merkel szerdán a Bundestagban kijelentette: a Törökországból átveendő szír menekültek elhelyezésére nem fognak kötelező kvótákat javasolni, inkább az önkéntességet választják. Az lényegében pont az, amit a magyar kormányfő akart.

- Az egyik visegrádi országban, jelesül Szlovákiában közben áll a bál. Főként a magyar-szlovák vegyespárt, a Híd-Most lépése váltott ki heves indulatokat, amikor úgy döntött, koalícióra lép a Robert Fico eddigi kormányfő vezette Smer párttal, illetve a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), és a Háló  (Siet)nevű erővel. Fico marad kormányfő, a Bugár Béla vezette Híd pedig két tárcát kap, az igazságügyit, illetve a környezetvédelmit.

- Felfedeztünk egy virtigli hungarikumot, de nem a gulyásra, az Unicumra, a Tokajira, még csak nem is a hortobágyi húsos palacsintára vagy a 27 százalékos áfára kell gondolni. A legtöbb magyarországi mellékhelyiségben használt porcelánáru – legalábbis a modellt tekintve – kifejezetten magyar specialitás, ilyen WC-t ugyanis nemcsak Európában, hanem a világ egyetlen más táján sem használnak. Ez után már nem is meglepő, hogy Hódmezővásárhelyen üzemel a kontinens egyik legnagyobb szanitergyára. 1200 Celsius-fok, mázolásrobotok, 8400 tonna alapanyag. Magyarország klotyónagyhatalom, ez nem is kétséges. Megnéztük, hogyan készül a hungaro-WC.

- Van még két rossz, illetve egy kicsit jobb hírünk is. Egyfelől kiderült, hogy Magyarország az itt élő emberek boldogsági rangsorában éppen, hogy megelőzi Pakisztánt, 157 országból a 91. helyet sikerült csak megcsípni. Ez azért elég rossz. Aztán megtudtuk azt is, hogy a külföldiek sem érzik annyira jól magukat itt. Egy kutatás alapján összeállt a világ legjobb országainak rangsora, és hát itt is csak a középmezőnyben vagyunk, nem túl jó mutatókkal. De hogy valami jót is mondjunk, ha senki sem igazán boldog nálunk: legalább nem túl drága mulatság itt rossz kedvűnek lenni. Az Economist Intelligence Unit (EIU) ugyanis - megvizsgálva 133 városban, hogy miként  változtak a megélhetési költségek - ismét a legolcsóbb helyek közé sorolta a magyar fővárost. Hát, legalább ennyi.

A nap képe a nap egyik győzteséről szól: Donald Trump ismét sikeresen tudott le egy kulcsfontosságú előválasztási napot, és lassan már semmi sem menti meg a világot attól, hogy a republikánusok elnökjelöltje lesz.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi

Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi