Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Kiss László úszókapitány lemondása után az úszóedzőket képviselő edzőbizottság tagjai különösen rosszul érezhetik magukat: a bukás előtti napon az úszószövetség még beterelte őket a Kisst megerősítő szövetségi nyilatkozat mögé. Aki azt akarja, hogy a versenyzői jelentős versenyeken ússzanak, kénytelen volt beállni a felsőbb akarat mögé – mondta egyikük a hvg.hu-nak.

Bombaként robbant a hír, hogy Kiss László úszó szövetségi kapitánynak 1961-ben köztörvényes erőszakolási ügye volt, ami után börtönbe került. Az esetről a szélesebb közvélemény ekkor hallott először, ám a döbbenet óráiban a Magyar Úszószövetség egyből a szakvezető segítségére sietett, szerdán közleményt adtak ki arról, hogy kiállnak Kiss László mellett

"Mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy teljesítményével, helytállásával feledtesse bűnét. A szövetségi kapitánynak ez – előttünk – sikerült" – olvasható az edzőbizottsági és az úszószövetségi elnökségi állásfoglalásban, amely ahelyett, hogy a felháborodást csillapította volna, egy nemi erőszaktevő melletti, kifejezetten ellenszenves kiállásnak bizonyult. Az elhamarkodott mentőakcióval nem csak az volt a gond, hogy idővel, Kiss László csütörtöki lemondásával okafogyottá vált.

Először az derült ki, hogy az elnökségi aláírók között feltüntetett Cseh László olimpiai és világbajnok ott sem volt az ülésen, ezt ő a Facebookon közölte: "A Magyar Úszó Szövetség vezetősége 2016. 04. 06. megbeszélést tartott, erre meghívót nem kaptam, ezért tévesek azok a sajtóban megjelent információk, hogy részt vettem volna a megbeszélésen" – írta Cseh, majd a hvg.hu-nak ugyanezt megerősítette. Amikor pedig megkérdeztük tőle, hogy ezek szerint a kiállással sem értett egyet, azt mondta, van véleménye, és még gondolkodik, hogy kiáll-e vele a közvélemény elé.

Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én.
©

Aztán az Index.hu írta meg csütörtökön, hogy a Kiss László mellett ugyancsak hitet tevő edzőbizottság az úszószövetségen belül nem létező testület. Aztán Csurka Gergely úszószövetségi sajtószóvivő is elismerte, hogy hibásan ment ki a közlemény, nem az elnökség döntött az ügyben, hanem egy "szűkebb testület".

De maga az edzőbizottsági szavazás sem volt mindenkinek a kedve szerint való. Különösen azután, hogy a vélhetően szolidárisnak és bajtársiasnak szánt gesztus után a facebookos közvélemény (és pár cikk is) megvetéssel sújtotta az aláírókat, akikből 24 óra leforgása alatt hülyét csinált az élet, hisz Kiss lemondott szakvezetői és százhalombattai alpolgármesteri címéről is.

Sárdi: Így álltak ki Kiss mellett

A szerdai szavazás résztvevője, a székesfehérvári Hullám '91 úszócsapatot vezető Sárdi Ákos elmondta, hogyan zajlott az ülés, amelyre Gyárfás Tamás irodájában került sor. "Az edzőbizottsági ülést még hetekkel korábban hívták össze, és egy szakmai napirendi pontja volt, hogy úszóváltókat állítsunk össze, ezt szorította háttérbe a kipattant eseményekre szánt reakció" – meséli a hvg.hu-nak Sárdi Ákos. A szakmai kérdés előtt mintegy két óra azzal telt el, hogy ki kell állni Kiss mellett, és Gyárfás maga is megjelent ezen az ülésen, amire korábban elvétve volt példa – mondja Sárdi, aki szerint a testület tagjait a szövetség vezetése kézben tartja, mivel az összes edzőnek olimpiai vagy olimpiai reménység versenyzői vannak.

A versenyekre ugyanis a szövetségnek van joga úszót nevezni, aki tehát azt akarja, hogy a versenyzője kijuthasson nagy nemzetközi versenyekre, egyet kell értsen a legfőbb vezetéssel – állítja Sárdi, így az edzők nem is a saját, hanem a versenyzőik érdekeit nézve írnak alá olyan nyilatkozatokat, amelyekkel nem is feltétlenül értenek egyet. Ez a zsarolási metódus, a visszautasíthatatlan ajánlat, vagy ahogy Sárdi nevezi, "Luca Brasi-effektus" nem mostani találmány, szerinte már korábban, a 80-as, 90-es évektől így működtek a dolgok. Ebben a rendszerben fel sem merült annak a lehetősége, hogy az edzők közül bárki is mondjuk titkos szavazást javasol Kiss László sorsáról.

Sárdi azt követeli, hogy Gyárfás álljon ki a nyilvánosság elé, és valljon színt, mondja el, hogy az ilyen módon méltatlanul meghurcolt, megalázott úszóedzők nyomás alatt voltak, amikor Kiss mellé álltak. 

"Nem tűnt fel, hogy látens zsarolás esete forgott volna fenn"

Gyárfás Tamást is többször megcsörgettük, hogy reagáljon az ügyre, de nem vette fel telefonját. A Magyar Úszószövetség sajtófőnöke, Csurka Gergely szerint addig nem is akar erről az ügyről nyilatkozni, amíg a trieszti olimpiai selejtezőkről haza nem jön, és nem beszél személyesen Kiss Lászlóval. A sajtófőnököt is megkérdeztük Sárdi állításairól, ő azt közölte, hogy: "ott ültem, nem tűnt fel, hogy látens zsarolás esete forgott volna fenn".

Ugyan az úszószövetségi állásfoglalásban nem volt szerepe, véleménye azért van Széles Sándornak, Gyurta Dániel edzőjének, ő úgy gondolja, hogy a botrány kirobbanása után az általa egyébként kedvelt és tisztelt Kiss Lászlónak gyorsan kellett volna találni egy másik pozíciót, valamiféle szakmai tanácsadói körben kellett volna tovább foglalkoztatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!