szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, pár hír, amiről mindenki beszél: totálisan átszabja a kormány az általa gründolt takarékszövetkezeti rendszert; egymásnak ellentmondva ítéli meg a foci-Eb biztonsági kockázatait Lázár János, illetve a TEK; Navracsics Tibor EU-biztos határozottan szembement a kormánnyal menekültügyben; kiderült, hogy nagy szívás lesz most nyáron a Balaton-felvidékre vonatozni; meghalt Aigner Szilárd; indul a hvg.hu Eb-tippjátéka és újabb szuperkiállítás lesz Budapesten.

- Totális fordulat látszik beállni a minap kirobbant bankárháborúban, a kormány alapvetően átírná a takarékszövetkezeti törvényt, amelynek folyományai miatt Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke és a Bankszövetség is panaszkodott, amiért kemény választ is kaptak a Takarékbanktól és a takarékszövetkezeti integrációtól, amelyekben a Spéder Zoltán bankár-nagyvállalkozó nevével fémjelzett FBH Bank is érdekelt. A jogszabálymódosítást Orbán Viktor Demján Sándornak írt válaszlevelében jelentette be, a tervezet azóta már olvasható a parlament honlapján, és már holnap, a nyári szünet előtti utolsó ülésen elfogadhatják. Spéder Zoltán ellen a napokban a kormányhoz közel álló Habony-lap is támadást indított, az ingyenes Lokál napi kiadásának ma megjelent első számában is a bankár és Index-tulajdonos volt az egyik címlapsztori.

- Orbán Viktor a parlamentben Soros Györgyre utalva megismételte: szerinte vannak olyan nemzetközi erők, amelyek Magyarországra és az EU-ba hoznának be minél nagyobb számban migránsokat. Orbán Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek válaszolt, aki a kormányfőt Soros zsoldosának nevezte, amiért a rendszerváltás hajnalán pártjával együtt támogatásokat kaptak a milliárdostól. Ám ahogy Orbán látja Soros mai szerepét és a menekültügyet, az gyökeresen eltér attól, ahogy korábbi minisztere, a jelenlegi magyar EU-biztos, Navracsics Tibor a Klubrádióban a minap azt mondta: "Nem felel meg a valóságnak a magyar kormány kommunikációja, amely szerint az EU az illegális bevándorlók ügyében akar kvótát". Navracsics állásfoglalását értelmezi a hazai politikai konstellációban a hvg.hu-n olvasható publicisztika.

- Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mintha jobban aggódna a foci-Eb biztonsági kockázatai miatt, mint a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. Lázár utalt arra, hogy az amerikaiak - akik nem ajánlják állampolgáraiknak az utazást -mintha komoyabban vennék a veszélyeket, mint a a fociőrült európaiak. Hajdu János TEK-főigazgató viszont közölte, nem érkezett a magyar hatóságokhoz olyan információ, ami egyértelmű terrorfenyegetettségre utalna. Francois Holland elnök is másképp látja ezt, szerinte bizony lehet terrortámadás az Eb idején, de sosem szabad engedni a megfélemlítésnek. A terrorellenes nemzetközi fellépés ma elkönyvelhetett egy sikert, az ukrán–lengyel határon elfogtak egy francia állampolgárságú férfit, akinél több kiló TNT-t és fegyvereket találtak, az illető állítólag 15 helyen készült robbantani a foci-Eb alatt.

- Drasztikus nyári járatritkítás jön a vasúton a Balaton északi partján. Hétköznap közel felével, míg hétvégén negyedével kevesebb vonat indul majd Budapestről Balatonfüredre, mint tavaly. Úgy tudjuk, az esztergomi vonal villamosításának és a fehérvári pályaudvar átépítésének csúszásával magyarázzák a döntést, de valószínűleg egyszerűen spórolás áll a háttérben.

- 70 éves korában elhunyt az egyik legismertebb hazai tévémeteorlógus, Aigner Szilárd. Mondott időjárás-jelentést a Magyar Televízióban, később az RTL Klubon, majd az ATV-n is. A Magyar Televízióban műsorvezető is volt egy ideig. Az MTV meteorológusaként nívódíjat kapott, a televíziós meteorológusok közötti népszerűségi versenyen Aranyszarvas-díjjal tüntették ki.

+1: Elindult Eb-tippjátékunk. Tippelje meg a foci-Eb győztesét, de írja meg azt is, szíve szerint kinek adná a trófeát, és miért! Ha eltalálja 2016 Európa-bajnok labdarúgó-válogatottját, ajándékcsomagot nyerhet a Hyundai jóvoltából.

A nap képe Amadeo Modigliani talán leghíresebb, de mindenképp legdrágábban elárverezett alkotása, abból az alkalomból, hogy bejelentették a festő első nagy magyarországi kiállítását, amely június 29. és október 2. között lesz látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Amadeo Modigliani: Fekvő akt (1917–18), az árveréseken elkeltek közt ez a világ második legdrágább képe; 170,4 millió dollár (2015)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!