szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati címerek szakszerű és a címertani hagyományoknak megfelelő megalkotásának elősegítése érdekében Nemzeti Címer Bizottságot hoz létre a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

A bizottság feladata, hogy a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok már meglévő, valamint tervezett címereit szakmai szempontok alapján véleményezze, szükség szerint javaslatokat fogalmazzon meg a "címertani hagyományoknak megfelelő kialakítására".

A testület elnöke a miniszterelnök általános helyettese. A bizottságnak öt állandó tagja van: a Miniszterelnökséget vezető miniszter vagy az általa kijelölt állami vezető, valamint a bizottság elnökének felkérése alapján a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója vagy képviselője, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke vagy az általa kijelölt tag, és a címertan területén elismert heraldikai szakértő.

A bizottság szükség szerint, de évente legalább négyszer tart ülést. 

A rendelet szerint a miniszterelnök általános helyettesének a rendelet hatálybalépését követő tizenöt napon belül fel kell kérnie a bizottság tagjait és a rendelet hatálybalépését követő negyvenöt napon belül össze kell hívnia az alakuló ülését. A bizottság tagjai tevékenységükért díjazásban nem részesülnek, költségtérítés elszámolására nem jogosultak - írja a jogszabály.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros