szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír – amiről ma este beszélnek: Lázár János kapott egy jókora gyomrost Orbán Viktortól; a Városligetben a rendőrök, Baán László és a Fidesz-frakció szelleme szállt szembe a tüntetőkkel; elmeséljük egy nagyon ügyes magyar gyerek, illetve bátor családja történetét; Messit börtönre ítélték; mi már tudjuk, önök mit mondanak a kvótanépszavazáson.

- A szerda reggel a korábbi táborukból rég látott hatósági „elszántsággal” (sőt, egy igen gyanús „kopaszhadsereg" is megjelent) kitett ligetvédők délutánra tüntetést hívtak össze, amelyen több száz ember gyűlt össze. Tamás Gáspár Miklós "szkinhedkormányról" beszélt, a résztvevők szabadságot és jogállamot követeltek. Miután délelőtt többen szálltak szembe a rendőrökkel, illetve szidalmazták azokat, a délutáni tüntetők közül néhányan megpróbáltak ismét bejutni a régi Kertem területére, ennek nyomán pedig dulakodás alakult ki. A kerítés előtt rohamrendőrök sorakoztak fel, és felkészültek a tömegoszlatásra. Napközben egyébként a Liget-projektért felelős Baán László odáig ment, hogy (egy a VIII. kerület jegyzője által kiadott határozatra hivatkozva) kijelentette: a törvényesség állt helyre a Városligetben, a rendőrség pedig állítólag kábítószerfogyasztásra utaló nyomokat talált, és nyomozni kezdett. Erre reagálva a Fidesz-frakció is jelentkezett véleményével, mely szerint a ligetvédők valójában drogtanyává szeretnék változtatni a Városligetet.

- Egy kormányhatározatból derült ki, hogy a múlt héten nyugdíjba vonult Németh Lászlóné utódja a Magyar Nemzeti Bankból érkezik. Bártfai-Mager Andrea szerdától kormánybiztosként felel a postaügyekért, az MFB-ért, az állami rezsicégekért és a központi adatgyűjtőért is. A húzás jókora gyomros Lázár Jánosnak, akitől lényegében jogköröket vonnak el. Nem zárható ki, hogy a miniszter olyan presztízsveszteséget érzett, amelyre mindenképpen erődemonstrációval akart válaszolni, ezért menesztette hirtelen államtitkárát, L. Simon Lászlót, a Fidesz kultúrpolitikusát.

- Nem teljesen példa nélküli, de azért elég ritka, hogy egy-egy magyar futballtehetség már serdülőkorában egy külföldi első osztályú futballklub kötelékébe kerül. Az MTK egyik 12 éves középpályását az Arsenal játékosmegfigyelője szemelte ki tavaly. A fiú Csillaghegyről igazi luxuskörülmények közé, a család védőszárnyai alól egy idegen ország ismeretlen közösségébe került. Ismerjék meg Zilahi Márton történetét, akit a nagymúltú brit elitcsapat le is szerződtetett, meg nem is!

- Miközben a foci-Eb-n az utolsó három meccs következik (elsőként a Portugália–Wales-meccs), a labdarúgás világa a megszokott életéhez is visszatér. Magyarországon a sporthírek szerdán elsősorban az FTC-ről szóltak, amely egyfelől válogatott játékost hozott vissza külföldről, másrészt előbb arról értesült, hogy játék nélkül jutott tovább a Bajnokok Ligája selejtezőinek második fordulójából, majd arról, hogy mégsem. Ez azonban nyilvánvalóan csak idehaza érdekes, a világ sokkal inkább arról beszélt, hogy szerdán adócsalásért 21 hónapos szabadságvesztésre ítélték Lionel Messit, az argentin válogatott és a Barcelona szupersztárját. Az ítélet még nem jogerős, Messi fellebbezhet a legfelsőbb bíróságon, ráadásul jó eséllyel fel is függeszthetik a büntetést végrehajtását.

- Megszavaztattuk olvasóinkat, mit tesznek október 2-án, a kötelező betelepítési kvóta ellen kiírt népszavazáson. Toronymagasan vezet azok aránya, akik érvénytelenné tennék a voksolást. Ezzel kiderült, szavazóink messze nem fedik le a korábban kimutatott arányokat.

A nap képe nem is készülhetett máshol, mint a Városligetben:

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Dobi István elnök az '56-os forradalomban – egy árulás anatómiája

Dobi István elnök az '56-os forradalomban – egy árulás anatómiája

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Rangos díjat érdemelt ki az Orbán-féle luxusrepülőzést megíró cikk

Rangos díjat érdemelt ki az Orbán-féle luxusrepülőzést megíró cikk

Mark Knopfler hat év után visszatér Budapestre

Mark Knopfler hat év után visszatér Budapestre