szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Tarsoly Csaba már a Quaestor-per első napján kiakadt; az alkotmánybírák hoztak egy érthetetlen döntést; elkezdtünk készülni Rióra és félni tőle; a Városligetben rombolnak és védenek; megtudtuk, a magyarok annyira már nem szeretik a focistákat, hogy vásároljanak is csak azért, mert ők javasolják.

- A 77 milliárd forintos sikkasztási és csalási ügy vádlottja, Tarsoly Csaba kiakadt a tárgyalóteremben mögötte duruzsuló újságírókra és börtönviszonyokra. Elkezdődött a tavaly bedőlt értékpapír-holding bírósági tárgyalása, valószínűleg minden idők legnagyobb nyomozati adatanyagával rendelkező ügye, amelynek 2500 oldalas vádiratában azzal vádolják a Fidesz-közeli vállalkozónak is nyugodtan nevezhető Tarsoly Csabát, hogy valóságban nem létező kötvényeket értékesítettek, miközben megdézsmálták az ügyfélvagyont. A peren tüntető Quaestor-károsultak is jelen voltak. A Fidesz azonnal elkezdett gyurcsányozni, csak az a helyzet, hogy Tarsoly Csaba minden jel szerint inkább az ő emberük volt. A múlt héten egy másik Quaestor-vezető is bíróság elé állt, a bedőlni készülő céget titokzatos módon tíz napig irányító Orgován Béla azonban felperes volt egy HVG ellen indított perben, ahol azért kérte a tárgyalás elnapolását, mert volt olyan peches, hogy pont előtte kirúgta a saját ügyvédjét.

- Az Alkotmánybíróság Orbán Viktor kedvében járt, amikor úgy döntött, hogy nyugodtan be lehet tiltani egy Orbán házához szervezett tüntetést, ha az mondjuk zavarná a szomszédokat. Csak arra kérte meg a parlamentet, hogy szíveskedjenek törvényben pontosan meghatározni, hogy milyen ürügyekkel lehet korlátozni a gyülekezési jogot. Az Ab-döntés teljes baklövés még Orbán volt kancelláriaminisztere, az alkotmánybíró Stumpf István szerint is, aki különvéleményben fogalmazta meg kételyeit. A kormány közben sebtiben jelezte, hogy nekiállnak egy olyan, új gyülekezési törvény megírásának, amellyel a tüntetők is elégedettek lehetnek és a rendőrség is fenn tudja tartani a rendet.

- Mindenki az ellenkezőjétől tartott, de a foci-Eb szerencsére lezajlott terrortámadások nélkül. Most viszont jön az olimpia, ahova – ha jót akar magának – ne menjen ki családtervezés közben, ha pedig kint van, városnézéshez ne vigyen magával mobilt, fényképezőgépet, ékszert, illetve tulajdonképpen inkább semmit. Megnéztük, hogy értékeli a franciaországi intézkedéseket a biztonsági szakértő, illetve mit jósol Rióra. Az olimpiai bizottság és a külügy is elmondta, mitől óvnák a magyar szurkolókat és sportolókat.

-  Lassan megsemmisülnek a Hungexpo egykori épületei. A fákat féltő aktivisták szerint értékeik semmisültek meg a bontásra ítélt volt Hungexpo-épületben, a bontó cég viszont azért panaszkodik, mert eltorlaszolták őket a külvilágtól. Egy rendőrt bántalmazó francia férfit kiutasítottak, de úgy döntött, marad.

- A magyar fociválogatott hatalmasat durrantott az Eb-n, valószínűleg nem volt ember, aki számított volna ilyen eredményre. Vajon az általános elképedést okozó játék nyomán a válogatott focistáival ezentúl mindent el lehet majd adni? A szakértők szerint nő a fiúk reklámértéke, olvasóink többsége viszont könnyedén átlép a marketingcsapdán.

A nap képe egy tragédia helyszínén készült: Olaszországban kedden összeütközött két vonat. A balesetben legalább 20-an életüket vesztették.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Újabb viharos nap következik

Újabb viharos nap következik