szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést javasol az ügyészség Gömöri Zsolt, a paralimpiai bizottság korábbi elnöke ellen. A Gömöri végtörlesztését érintő hűtlen kezelésre nem volt bizonyíték, sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt viszont vádat emeltek. A vád szerint Gömöri jogtalanul kifizetett közvetítői jutalékokon keresztül folyatta ki a pénzt az érdekkörébe tartozó cégeknek.

Sikkasztás miatt vádat emeltek Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) korábbi elnöke ellen, a hűtlen kezelés miatt folytatott nyomozást azonban bizonyítottság hiányában megszüntették - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség egész pontosan jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

Közvetítői jutalékon keresztül folyatta ki a pénzt

A vádirat lényege szerint Gömöri 2009 áprilisa és 2014 júliusa között az MPB-hez befolyt támogatói befizetések után az érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságoknak, valamint egy sportklubnak úgynevezett közvetítői jutalékot fizettetett ki indokolatlanul.

A gazdasági társaságok, valamint a sportklub képviselői nem működtek közre ténylegesen a támogatási szerződések előkészítésében és létrejöttében, így jogtalan és indokolatlan volt a részükre jutalék jogcímén történt kifizetés.

A jutalékot az MPB számlájáról utalták át a társaságoknak, illetve négy alkalommal a kiszámlázott összeget készpénzben vette fel a vádlott az MPB házipénztárából. A fentiek szerinti sikkasztás elkövetési értéke összesen mintegy tizenötmillió forint.

A vád szerint továbbá a korábbi elnök 2014 szeptemberében egy bérbe adott minibusz eltulajdonítása miatt kártérítés címén jogosulatlanul és indokolatlanul utaltatott át hárommillió forintot az MPB számlájáról a saját ügyvezetése alatt álló cégnek.

Gömöri Zsolt, illetve az általa vezetett paralimpiai bizottság botrányos ügyeivel a hvg.hu rendszeresen foglalkozott, például azzal, hogy az azóta lemondott felügyelőbizottság, a MOB és az Országgyűlés illetékes szakbizottsága is buzgón dicsérte korábban Gömöri és az MPB munkáját. Írtunk arról az esetről is, amikor az MPB több mint egymillióért bérelte ki egyetlen napra az Iparművészeti Múzeumot, hogy közgyűlést tartson a díszteremben, majd 150 fős gálavacsorát adjon az Üvegcsarnokban. Közben paralimpikonoknak a pénzhiány miatt olyan külvárosi motelben kellett megszállniuk, ahonnan alig tudtak bejutni kerekesszékeikkel a nemzetközi verseny helyszínére.

Saját magát buktathatta le Gömöri: mégis törvénytelenül kapott milliókat?

Hetek óta hajtogatja Gömöri Zsolt, a paralimpiai bizottság elnöke és Deutsch Tamás alelnök, hogy szabályos volt a szervezet körüli botránysorozatot elindító végtörlesztési támogatás. Még akkor is ezt mondta, amikor visszafizette a pénzt. Csakhogy a hvg.hu birtokába került egy dokumentum, amit maga Gömöri írt alá, és eszerint arra hivatkozva rúgja ki egykori gazdasági igazgatóját: ő tehet arról, hogy a neki és több kollégájának adott többmilliós támogatás szabálytalan volt.

Nem kerül börtönbe?

A vádlott szabadlábon védekezik, vele szemben a kerületi ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta - írta Bagoly Bettina, hozzátéve: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az egyéb részcselekmények vonatkozásában hűtlen kezelés bűntette miatt folytatott nyomozást, így a vádlott vitatott végtörlesztésével kapcsolatos ügyrészt bizonyítottság hiányában megszüntette. (Jóllehet Gömöri már elnökké választása napján beadta a kérelmet, hogy kéri a munkáltatótól járó 3 milliót a végtörlesztéséhez - derült ki a szervezet felügyelő bizottságának a hvg.hu birtokába jutott vizsgálati jelentéséből.)

Az MPB vezetőivel kapcsolatban tavaly május elején robbant ki botrány, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a szervezettől hitele végtörlesztésére. A bizottságot emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, például vezetőinek indokolatlan utazásaival. Tavaly júniusban Gömöri Zsolt lemondott elnöki posztjáról.

„Miért a saját jólétedre fordítottad azt a pénzt, ami nekünk járna?" Tiltakoznak a paralimpikonok

A parasportolók átadták a nyilatkozatukat Gömöri Zsoltnak, a botrányba keveredett MPB-elnöknek, és kitartanak követeléseik mellett. Az elnök megpróbálta eljelentékteleníteni a petíciót, majd érzelmi manipulációba kezdett, de a fizetése mértékét nem hajlandó megmondani. Pedig, ha igazak a hírek, az éves szinten közel annyi, mint amennyit a paralimpikonok összesen kapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik