szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Közterület-fenntartó korábbi informatikai tanácsadójának SAS Group nevű cége többszörösen törvényszegő módon jutott sokmilliós megbízáshoz, amelynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő – értesült a Mandiner. Az FKF szerint mindent szerződést az előírások szerint kötöttek meg.

A cikk szerint a 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg előre, hogy a megállapított keretösszeg erejéig legalább hány órában kell tanácsot adni, a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét pedig elmulasztották.

Belső iratkora hivatkozva a Mandiner azt írta, hogy a korábbi informatikai tanácsadó, Sikos Zsolt még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval. Még a kiírás előtt megtudta, hogyan, milyen tartalommal pályázzon, sőt, még a pályázati kiírás és a végső szerződés tervezetét is előre megkapta, hogy egész biztosan ő lehessen a befutó – állítja a lap.

A tenderkiíráshoz tartozó teljesítési igazolás/jegyzőkönyv szerint a későbbi pályázó hagyta jóvá a saját maga, illetve cége számára előnyösen kiírandó közbeszerzési pályázatot.

Sikos Zsolt több pályázaton is nyert: 2015 októberében egy 7 950 000 forint + áfa értékű szerződést írt alá informatikai tanácsadás területén, amely már novemberben teljesült, vagyis elvileg egy hónap alatt volt ennyi bevétele. Aztán 2016 márciusában egy alig hét nap alatt lezajló „szoftver fejlesztésére és leszállítására” 4 200 000 forint + áfa összeget is számlázhatott a cég – írja a Mandiner.

A FKF vezérigazgatója még azzal sem törődött, hogy a nettó 350 ezres napidíjakat tartalmazó, 17 és fél milliós összértékű közbeszerzési pályázat eredményét a törvénynek megfelelően közzétegye a Közbeszerzési Adatbázisban. Az FKF honlapjának közbeszerzési menüpontjában is többéves elavult dokumentumok találhatóak a cég közbeszerzéseiről – tették hozzá a cikkben.

Az FKF is reagált a cikkre, azt írják, hogy "az FKF a jogszabályok előírásai szerint működik, kötötte és köti meg szerződéseit."

A Mandiner cikke miatt "természetesen meg fogjuk tenni a megfelelő lépéseket" - olvasható a cég MTI-hez eljuttatott válaszában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Gyurcsány Ferenc: "Nem lesz itt baj. Meggyógyulok"

Gyurcsány Ferenc: "Nem lesz itt baj. Meggyógyulok"