szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy friss közvélemény-kutatás szerint egy év alatt nagyot fordult a menekültekhez hozzáállás, az ország nagy többsége nem szolidáris velük, és a menekülteket utasítják el a leginkább a különböző csoportok közül. A kutatás szerint nőtt a részvételi hajlandóság a kvótanépszavazáson és egyértelműen a nemek nyernének.

Sikeresnek tűnik a menekültellenes kormányzati kampány - derül ki a Publicus közvélemény-kutató cég és a Vasárnapi Hírek közös reprezentatív felméréséből, amely a lapban jelent meg.

A kutatás rámutatott arra, hogy a tavalyinál is jóval erősebb lett az idegenellenes hangulat az országban: 2015 szeptemberében a megkérdezettek 52 százaléka gondolta úgy, hogy a menekülteket emberségesebben kellene kezelni, sőt, 64 százalék úgy vélte, hogy kötelességünk segíteni rajtuk, idén viszont már csak 44 és 35 százalék. A lap szerint ennek oka lehet az is, hogy már nincs személyes tapasztalatszerzési lehetőség, az idegengyűlölet legfőbb forrása ugyanis a tudatlanság.

A szolidaritás is nagymértékben csökkent: 2015 szeptemberében még a megkérdezettek 56 százaléka volt szolidáris a menekültekkel, idén már csak 21 százalékuk, de már tavaly is alacsony volt azok száma, akik befogadták volna a menekülteket - tavaly 37 százalék gondolta úgy, hogy a lehetőségeinkhez mérten fogadjunk be menedékkérőket, mostanra ez az arány 21 százalékra zsugorodott.

A menedékkérők ráadásul a leginkább elutasított rétegbe kerültek, a megkérdezettek 21 százaléka viselné csupán jól, ha egy szíriai menedékkérő költözne a szomszédjába, érdekes módon egy afrikai bevándorlót 3 százalékkal jobban elfogadnának.

A kutatás szerint a válaszadók 79 százaléka menekültellenes, annak ellenére, hogy úgy gondolják, hogy a keletről érkező migránsok 42 százaléka életveszélyből menekül. 57 százalékra tették a gazdasági bevándorlók és 2 százalékra a terroristák arányát.

A megkérdezettek 78 százaléka nem akarja, hogy menekültek Magyarországon telepedjenek le. A Fidesz-szavazók 92 százaléka, a jobbikosok 94 százaléka, illetve az MSZP-szavazók 69 százaléka is elutasítja a menekültek befogadását, és azt is gondolják, hogy a „menekültek veszélyesek”. A diplomások 60 százaléka ért egyet ezekkel az állításokkal.

Az emberek némileg értelmetlennek és manipulatívnak gondolják mind a kvótanépszavazást, mind a kormány kampányát, mivel a válaszadók nagy többsége – 68 százalék – szerint a kényszerbetelepítés nem kivitelezhető, illetve a kormány népszavazás nélkül is elutasíthatja azt. 58 százalék úgy gondolja, hogy a kormány az emberek félelmeire építve, azokat növelve kampányol.

Ennek ellenére a lap szerint a közpénzből terített kormányzati üzenetek célba érését mutatja, hogy míg júliusban a megkérdezettek 50 százaléka gondolta úgy, hogy biztosan elmegy a népszavazásra, mostanra kicsivel többen, 53 százalék tervezi a részvételt. A júliusi 64 helyett augusztusban már 67 százalék tervezi elutasítani a kormány által sulykolt „kényszerbetelepítést” és nemmel szavazna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek

Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen

Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen