szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Október 1-jén kezdődik a KSH országos mikrocenzusa, amely a magyar háztartások 10 százalékát érinti majd. A lehetőséget kihasználva a trükkös tolvajok is készülhetnek, ezért a rendőrség néhány tanáccsal látta el az állampolgárokat.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, október 1-jén elkezdődik a mikrocenzus, azaz a két nagy népszámlálás közötti lakosságfelmérés. Az összeírást az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címen végzik el, ez a magyar háztartások 10 százalékát jelenti.

A rendőrség figyelmeztetést adott ki, hogy megelőzze az olyan típusú bűncselekményeket, amikor valaki kérdezőbiztosnak adja ki magát, és mégsem az, hanem például trükkös tolvaj. Az ORFK tanácsait mi szedtük pontokba:

1. A számlálóbiztos számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja magát, amelyen szerepel a neve és az azonosítószáma. Ez az igazolvány csak személyazonosságot igazoló fényképes igazolvánnyal együtt érvényes. A kérdezőbiztosok viszont nem kérhetnek okmányt.
2. A kérdezőbiztos személyét a 06-80-200-014 ingyenes hívható KSH-számon is ellenőrizhetik.
3. Fontos, hogy ha idegent engednek be a lakásba, soha ne hagyják felügyelet nélkül.
4. Az értékeket a személyes okmányoktól elkülönítve tárolják a kérdezőbiztos várható érkezésekor.
5. Ha kiderül, hogy tolvajról van szó, a rendőrség csak akkor ajánlja az ellenállást, ha a rászedett személy alaposan felmérte a helyzetet. Az addig csak a megtévesztésre koncentráló elkövető veszélyessé is válhat, ha a zsákmányt vagy saját testi épségét veszélyben érzi. Célszerű inkább szomszédok, járókelők segítségét kérni.
6. A hasonló trükkös tolvajok többnyire ápoltak, rendezett külsejűek és határozott fellépésűek. Modern eszközökkel kommunikálnak a rendőrség szerint. Jellemző, hogy valamilyen életszerű történetbe szövik bele a mondandójukat, ami természetesen a haszonszerzésre irányul.
7. Akkor is veszélyek leselkednek a naiv magyar állampolgárra, ha interneten tölti ki az űrlapot: a rendőrség ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a www.mikrocenzus.hu oldalon, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi azonosító és jelszó birtokban lehet kitölteni az íveket. A kérdőívek nem kérdeznek nevet, készpénzre vagy banki megtakarításra vonatkozó adatokat.
8. Ha baj van, azonnal értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es segélyhívó számokon.
9. A rendőrség kéri, hogy a későbbi felderítés érdekében a becsapottak a lehető legtöbb adatot jegyezzék meg az elkövetőkről, az általuk használt gépjárműről.

Hamarosan önnél is kopoghat a kérdezőbiztos, új dolgokról is vallania kell

A külföldi munkavállalásra és a közérzetre is rákérdez a KSH a kvótanépszavazás előtt egy nappal induló kis népszámlálás során. A mikrocenzus mintájába ezúttal a lakosság 10 százaléka, 440 ezer háztartás került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist