Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A balodal tíz éve várt győzelméről, sőt szinte saját győzelméről beszélt a kvótanépszavazás estéjén Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A hvg.hu-nak adott interjújában beszélt arról, mit vár a kudarc után a Fidesztől, mi a baloldal legnagyobb feladata, és miért látja jobb választásnak Molnár Gyulát, mint Tóbiás Józsefet az MSZP élén.

hvg.hu: A DK kvótanépszavazás utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy jól ismeri a Fideszt. Ön szerint mi lehet a Fidesz reakciója arra, hogy a várt mozgósítás nem sikerült? Vajon vissza fognak-e venni a propagandából, a nyomulásból, mert kontraproduktív volt, vagy még egy lapáttal rátesznek, még több felületet fognak maguknak szerezni?

Gyurcsány Ferenc: Nézze, ennél sokkal több felület azért nincsen. Négyszázszoros volt a különbség a kampányköltésben a demokratikus ellenzéki pártok és a kormány költését összehasonlítva. Ez világcsúcs minden bizonnyal. Nyilvánosan nem hinném, hogy bármit is korrigálni fognak. Azt hiszem, azt érzékelni fogják, hogy ez a téma nem lesz elég 2018-ig. És magukban elkezdenek gondolkodni egy alternatív stratégián, mert tényleg az fenyegeti őket, hogy ha elkezdünk beszélgetni az ország működéséről, akkor ott nagyon sok felület van, amiből ők nem jönnek ki jól. Ezt kéne eltakarni. De ha ezt nem tudják megtenni, nem tudják fenntartani ezt a fajta stresszes állapotot, akkor dilemma van. De nem gondolom, hogy ne lenne előbb-utóbb valami válaszuk.

©

hvg.hu: Mi lehet a baloldal válasza, mert azt látjuk, hogy hiába vannak korrupciós ügyek, az egészségügy, oktatásügy problémái, klasszikus baloldali ügyek, mégsem tudnak ezekből népszerűséget növelni.

Gy. F.: Nézze, én régóta azt mondom, hogy az alternatíva állítás fő problémája az az, hogy nincs egy egységes ajánlat. A választók szemében ezt persze egyszerű dolgok testesítik meg: ki lesz Orbán Viktor kihívója, van-e olyan egységes szervezet, ahol nem kell azon gondolkodni, hogy az MSZP-re szavazzak, a DK-ra szavazzak vagy a PM-re szavazzak. Ha azt értjük meg ebből - és úgy látom, hogy van erre fogékonyság -, hogy a következő fél évben meg kell mutatni a baloldali alternatívát, akkor legalábbis egy szoros küzdelem 2018-ra előállítható. Nem témafüggő, hanem leadership-függő a baloldal alapproblémája, erre kell elsősorban választ adni.

hvg.hu: Az egyértelmű, hogy mit akar igazából a baloldal az országgal csinálni? Mert ezt sem könnyű felfedezni.

Gy. F.: Én ezt hallom mindig, és nem tudok önnek sem mást mondani, mint hogy idén tavaszra kidolgoztunk egy kormányprogram mélységű alternatívát, ez a Sokak Magyarországa program, egy vaskos könyv 270 ajánlattal. De látom, hogy a választásoktól messze ez nem mozgatja meg az emberek fantáziáját, racionálisan azt is gondolhatják, hogy úgy sincs még itt ennek az ideje. Majd a választás előtt 3-4 hónappal jobban oda fog figyelni erre az ajánlatra, nekünk meg az a dolgunk, hogy ebből a pokoli sok javaslatból ötöt-hatot, amelyekről azt gondoljuk, hogy rezonál a választókban lévő félelmekre meg igényekre, azokat megtanítsuk meg megtanuljuk. Én attól nem izgulok, hogy a ciklus közepén egy olyan normális beszélgetést folytassunk, hogy milyen felsőoktatást szeretnénk - erre ezért nem nagyon rezonálnak még a választók. Ez még messze van, majd később foglalkozunk ezzel a dologgal. De mi elvégeztük a dolgunkat ebben.

hvg.hu: Arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a baloldalnak egységesülni kell, és ez fakad a választási törvényből is, mely a legerősebb, legnépszerűbb pártformációnak kedvez. Viszont mégis azt látjuk, hogy egyre inkább fragmentálódik a baloldal, nemrégiben több politikus is kilépett a balodal pártjaiból, új párt alapításán gondolkodnak. Hogy lehet ezt megállítani, mit lehet erre lépni?

Gy. F.: Két ellentétes irányú folyamat van: ha visszatekintünk az elmúlt 20-25 évre, a 90-es évekre az volt jellemző, hogy a jobboldal volt nagyon fragmentált, és volt egy domináns, nagy baloldali párt, most pedig egy fordított irányú folyamat van, de ez is egységesülni fog. Ebben a választási rendszerben egyébként nem túl bonyolult a feladat. A közös pártlista nem kötelező, a 106 választókerület túlnyomó többségében, 60-70 kerületben kell, hogy egy baloldali jelölt legyen, és egyékbént az egész azonos politikai arculattal, miniszterelnök-jelölttel, mondanivalóval mutassa meg magát. Nem akarok bajt okozni szegény Molnár Gyulának, akinek minden bizonnyal van elég gondja saját pártjában, de azt hiszem, hogy az ő megválasztásával annak az esélye, hogy egy korrekt, normális, nem a nyilvánosság előtt folyó tárgyalássorozat végén ez az alternatíva megmutatható, ma jobb, mint fél évvel ezelőtt. Nincsenek benne görcsök, ami fontos.

hvg.hu: Az Ön szerepét hogy látná egy ilyen baloldali összefogásban?

Gy. F.: Nézze, van egy párt, ami 2014 óta, a Fideszt is beleértve, érdemben növelte a támogatottságát, ezek mi vagyunk. Ez a párt egy ilyen együttműködésben részt fog venni. Egy ilyen tárgyalásban a mi pártunkat minden bizonnyal pár kollégámmal együtt én fogom képviselni. De sokszor elmondtam, hogy nem leszek miniszterelnök-jelölt, nincs ilyen ambícióm, nem ezért politizálok. Nagyon jó szívvel tudok támogatni más jelöltet, ez számomra messzmenőkig nem presztizskérdés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Az elkövetkező 40 évben nem szabad politikával foglalkozni" – a Saller forgatásán jártunk

"Az elkövetkező 40 évben nem szabad politikával foglalkozni" – a Saller forgatásán jártunk

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

Rejtélyes riválisa van a Magyar Postának

Rejtélyes riválisa van a Magyar Postának

"Gyakorlatilag felmelegítjük a bolygót, ami megakadályoz bennünket a szaporodásban"

"Gyakorlatilag felmelegítjük a bolygót, ami megakadályoz bennünket a szaporodásban"