szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezárult a nyomozás a 71 menekült halálát okozó halálkamion ügyében, 8 ember ül előzetesben három ember ellen nemzetközi körözést adtak ki. Az afgán főszervező több milliárd forintot tehetett zsebre, a tragédia másnapján újabb 64 menekültet zsúfoltak egy kisteherautóba.

A bűnszervezet afgán vezetőjének gátlástalansága és kapzsisága vezetett a 71 ember halálával járó tragédiához – mondta a nyomozás lezárását bejelentő sajtótájékoztatón Boross Zoltán alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztály vezetője. A bűnszervezetben az afgán főszervezőn kívül egy bolgár–libanoni állampolgár és 9 bolgár sofőr volt. Közülük nyolcan előzetesben vannak.

A rendőrség sajtótájékoztatója

A nyomozás során kiderült, hogy az afgán férfi Szerbiában élő honfitársaival tartotta a kapcsolatot, ők szervezték számára a szállítandó menekülteket. Az afgán férfi 2013 március 12-én érkezett Magyarországra a zöldhatáron keresztül, utána oltalmazotti státuszt kapott. Ennek visszavonását meggyanúsításakor kezdeményezték. A rendőrség adatai szerint a férfi 2015. februárjától bizonyítottan szállíttatott szinte napi rendszerességgel migránsokat. 1106 ember csempészése bizonyíthatóan hozzá kötődik. Bár csak átlagolni tud a rendőrség, de ha abból indulnak ki, hogy egy út Szerbiából Németországba vagy Ausztriába 1500 dollárba került – többnyire készpénzben vagy illegális banki úton keresztül fizettek –, egy gyors szorzással az jött ki, az afgán több milliárd forintot kerestt az üzleten. A pénzt a főszervező hazautalta Afganisztánba, vagy aktatáskában vitték haza.

A bolgár–libanoni állampolgár az embercsempészéshez használt, nem túl jó állapotban lévő járműveket szerezte be, de a bolgár sofőrök "munkáját" is ő szervezte, irányította. Ő 2015. májusában jött Magyarországra, miután Bulgáriában ittas vezetés miatt körözést adtak ki ellene. A halálkamiont egy 25 éves bolgár vezette. A bolgárok alapvetően sofőrködni jöttek Magyarországra, rossz anyagi körülményekre panaszkodtak, mind alkalmi munkából éltek.

A 2015-ös nagy menekültboom után már nemcsak a szerb határtól, hanem különböző befogadóállomásokról is szállítottak illegális bevándorlókat Ausztria, illetve Németország felé. Az úton – a beszámolók szerint – több menekült rosszul lett, elájult a levegőhiány miatt. A sofőrök a sebességhatárt betartva közlekedtek az autópályákon, a kisbuszt vagy kisteherautót egy személyautó vezette fel.

Boross Zoltán azt mondta, az afgán főszervező kapzsiságára jellemző, hogy a 71 halottal járó tragédia másnapján az embercsempészei 64 embert zsúfoltak be egy kisteherautó rakterébe, de őket elfogták az osztrák hatóságok.

Mi történt

2015. augusztus 27-én az osztrák A4-es autópály mellett egy veszteglő hűtőkocsira lettek többen figyelmesek, a sofőr elmenekült, és otthagyta a légmentesen zárt teherautót. Amikor kinyitották, akkor fedezték fel a holttesteket. A szinte kizárólag Szíriából érkező menekültek már Magyarországon, az osztrák és magyar szakértők szerint 3 órával az indulás után megfulladtak. Nagyjából ott, ahol az M0-s autópályáról az embercsempészek ráfordultak az M1-re. Elképzelhető, hogy a fuldokló emberek dörömböltek, hogy a sofőr álljon meg, ezt azonban nem tette meg. Boross Zoltán azt mondta, a sofőrt és a felvezető autó sofőrjét is elfogták. Több gyanúsított tett vallomást – bár van, aki tagadta bűnösségét –, arról, hogy hogyan vették észre, hogy baj van, szűkszavúan beszéltek. Az mindenesetre tény, a sofőr nem ellenőrizte, mi van az emberekkel, a felvezető autóval elmenekült a helyszínről.

A halottakat már a helyszínelés idején nehéz volt megszámolni, mert a testek bomlásnak indultak. A helyszínelő rendőröket is sokkolta a látvány. Az áldozatok között 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek volt. A magyar hatóságok még aznap elfogtak négy, pár nappal később pedig még egy gyanúsítottat: egy 27 éves afgán, valamint egy 24, egy 29, egy 30 és egy 50 éves bolgár férfit. Azóta – mint a mostani sajtótájékoztatón kiderült – újabb embereket vettek őrizetbe. Szabó Csaba ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály vezetője azt mondta, 12 órán belül beazonosították az elkövetőket.

Az embercsempészés bűntettét 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, azonban ha bűnszervezetben követik el, akkor 2 évtől 16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság. A Legfőbb Ügyészség tavaly október 22-én közölte, hogy az Osztrák Köztársaság Szövetségi Igazságügyi Minisztériuma hivatalos megkeresés formájában ajánlotta fel a bűncselekmény ügyében a büntetőeljárás lefolytatásának átadását. Az ügyészség a felajánlást elfogadta, és a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget arra hívta fel, hogy a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozást terjessze ki azokra a tényekre is, amelyeket az ausztriai hatóságok állapítottak meg. A Legfőbb Ügyészség november 4-én jelentette be, hogy átveszik a magyar hatóságok az esetet vizsgáló eljárás lefolytatását.

Óriási biznisz

Boross Zoltán azt mondta, hasonló ügyekben folyamatosan zajlanak nyomozások, most 12 ügy van folyamatban. Robert Screpinko, az Europol Európai Embercsempészés Elleni Központ vezetője arról beszélt, csak tavaly több mint 5-6 milliárd eurós (1500-2000 milliárd forintos) üzlet volt az illegális bevándorlásban. Az Europol havonta 150-200 új ügyről hall, egész kisszámú bűnbandáktól a több mint 100 fős bűnszervezetek ellen folyik nyomozás. Screpinko szerint ezek a bandák üzleti alapon szerveződnek, van, hogy egy bandában 20 különböző nemzetiségű ember vesz részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!