szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alkotmánymódosító vitanap van, összecsapnak a felek az Országgyűlésben. A szocialisták nem vesznek részt a vitában. Röpködnek a szitokszavak, Petőfi sorai. Orbán Viktor in da house! Kövesse velünk az ülésnapot! A kormány szerint a Jobbik olyan, mint egy tetszőleges baloldali kormány. Orbán lényegében szabadságharcról beszél. Kósa Lajos szerint a kvótarendszer megegyezik a sztálini rendszer kitelepítéseivel, és beismeri, hogy a kormány be akarja betonozni az Alaptörvénybe a kvótakérdéses álláspontját. A jobbikos Dúró Dóra merész ruhája elvonja a figyelmet Vona Gábor beszédjéről. Hadházyt lehülyézik.

Szél Bernadett (LMP) napirend előtt szólal fel: a kormány mást mond és mást cselekszik.

"önök mindent megadóztattak, ami megadóztatható."

 Az adórendszer azoktól vesz el, akinek adni kellene. "Perverz újraelosztás" ennek a rendszernek a neve: a szegényebbektől elveszik, a gazdagabbaknak odaadják a pénzt. Szél tudja, hogy milyen választ fog kapni a kormánytól: az embereknek "várhatóan egy kormánytag bele fog hazudni a szemükbe". Az LMP jobb adórendszert vezetne be, Szél a progresszív, sávos adórendszert propagálja, ennek részleteit és hatásait ecseteli. "Aki börtönt érdemelne, az börtönbe kerülne." Nem hazudná magát polgárinak, majd "Ibizáról diktálnánk a tempót".

Tállai András válaszol a kormány nevében. Szerinte az LMP hazudik, a kormány nem emelt adót, hanem csökkentett. A GDP arányában 41-ről 39 százalékra csökkent az adóterhelés. A kormány több pénzt hagyott az emberek zsebében 2010-től, rezsicsökkentéssel, adósmentéssel együtt. A fogyasztási is folyamtosan növekszik. De a cégeknek is könnyített a kormány, csökkent a társasági adóaalap bizonyos bevétel felett. És van áfakulcscsökkentés is. Az LMP adórendszere sok százezer embernek rossz lenne, és az LMP Tállai szerint eltörölné a családi adókedvezményt - Szél közbebekiabál: "Hazugság!".

Korózs Lajos MSZP-s képviselő a szegénységről beszél, és megemlékezik a Népszabadság szerzőiről, akik a héten a Fedél Nélkül című hajléktanok által írt és értékesített lapba írnak. "A rokkantak" vannak a legmegalázottabb helyzetben. Az MSZP 50 ezer forintra emelte volna az öregségi minimumnyugdíjat, amiből szintén nem lehetne megélni, de az akkor még létező segélyekből már megoldható lett volna. 73 ezer ember él ennél kevesebből ma Magyarországon. A kormány számos nyugdíjtípust megszüntetett, és bevezette a szülőtartást.

"Van pénz stadionokra, a Várba költözésre, a Lakitelek alapítványra, a nézhetetlen köztévére",

sorolja Korózs, de nincs arra, amire igazán szükség lenne.

Rétvári Bence válaszol a kormány nevében. Szerinte egyszerű a helyzet: munkát kell adni az embereknek. Ma 600 ezer emberrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. Az MSZP-s kormány hibáit a Fidesznek kellett rendbetenni, miközben a szocialisták elvettek egyhavi nyugdíjat az emberektől, most a nyugdíjak értékét keveslik. A segélyek elvétele: ezek a települési forrásokba olvadtak bele. Nőtt a foglalkoztatottak száma, és a bruttó átlagkereset mértéke. 2016 októberében Rétvári ismét előhozza a vizitdíjat.

Hoffmann Rózsa a fűtési szezon kezdetéről értekezik, lírai futamokat penget, Petőfitől idézi az Itt van az ősz, itt van újra című verset. Felidézi a szocialista kormányok által tetteket, és a rezsicsökkentést szép szavakkal illeti. Mindenkinek fagyásmentes telet kíván.

Aradszki András KDNP-s képviselő a kormány nevében köszöni meg Hoffmann Rózsa szavait. Hosszasan méltatja a rezsicsökkentést, amit a kormány folytatni fog.

A jobbikos Szilágyi György is felszólal. A Quaestor-ügyről beszél, az offshore- és a vagyonnyilatkozatokról, illetve a kormánynak ezekben lévő érintettségéről. Nyilvánosságra került egy lista azokról, akik az utolsó pillanatban még kivették a pénzüket a bedőlő Quaestorból, többek közt a Magyar Nemzeti Kereskedőházak képviselői, vagy az ügyészség egyik sofőrje, aki 200 millió forintot vett ki, ami Szilágyi szerint arra utal, hogy stróman volt. A Panama-iratok botrány idején is kiderült, hogy fideszes politikusoknak offshore-cége van, amivel megrövidítik az államot. Vagyonnyilatkozatok: Lázár nem mondd igazat, hogy csak ő és Orbán Viktor hozta nyilvánosságra az egy házastársban élők vagyonnyilatkozatait, a Jobbik politikusai ezt megtették.

Dömötör Csaba válaszol a kormány részéről. A Quaestor-ügy érintettjeit kártalanítják szemben a szocilaista idők Baumag- és Hajdú-Bét-ügyének károsultjaival. A Jobbik maga is kitömött családtagokat frakciópénzekkel, ezeket nem hozták nyilvánosságra. "És akkor még maguk beszélnek átláthatóságról." A Jobbik néppártosodása álca,

"ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a Jobbikot egy tetszőleges  baloldali párttól".

 A Jobbik nemzeti konzultációja olyan, mint egy "Tóbiás József-Füveskönyv".

Kósa Lajos a Fideszből a népszavazás utáni helyzetről beszél felszólalásában - Kósáról Juhász Péter Együtt-politikus a vasárnapi tüntetésen nem épp hízelgő jelzőkkel emlékezett meg. Továbbra is napirenden van a kötelező kvóta az Európai Tanácsban, az európai baloldal arról nyilaktozik, hogy "a bevándorlás jó". A baloldal ezen megoldási javaslata veszélyezteti a saját országaik kultúráját. El kell fogadni az Alaptörvény-módosítást.

Dömötör Csaba ad választ, munkakerülésnek nevezi, hogy a DK mellett a szocialisták sem vesznek részt a vitanapon. A népszavazás egy történet kezdete, nem valaminek a vége. A Fidesz hosszú politikai küzdelemre számít, és reméli, hogy az ellenzéki pártok félre tudják tenni a "nyers pártpolitikai érdekeket".

Ezzel véget értek a napirend előtti felszólalások.

Vezérszónokok, függetlenek, interpellációk, majd az alaptörvény-módosításról szóló vita lezárása - ez lesz a mai menet.

Maga Orbán Viktor az első vezérszónok, de nem fog reagálni a frakciók válaszaira, mert Bajorországba megy egy 56-os megemlékezésre.

A népszavazás a migránskérdésen túlnyúlva valójában az alkotmányos identitásunkról szól, ami a jövő legfontosabb kérdése, mondja a miniszterelnök.

Brüsszel el akarja tüntetni a hagyományos értékeket. Egy arctalan bürokrácia direktóriumával akarja felváltani Brüsszel a nemzeti identitást.

Nem hiszünk egy Brüsszelből irányított birodalomban.

Támogassák a pártok a kormány indítványát, Orbán ezt kéri.

A vita 10 óra hosszat fog tartani, a Fidesz ebből 206 percet kap, de a függetlenek is kapnak 22 perc hírnevet.

Kósa Lajos kezdi. Az Alaptörvény módosítása az alkotmányos identitás védelme miatt szükséges, ez kivételes, a hetedik módosítás történik, "ez a magyar legendáriumban is különleges szám". "Magyarországnak olyannak kell maradnia, amilyennek megismertük." Kósa szerint elképesztő bugyuta volt az EU-belépés népszavazás kampánya, ma egy magyarnak nincs kávézója Bécsben, ellenben sok töröknek van. Az EU kvótamechanizmusa ugyanaz, mint a sztálini kitelepítés. A magyar baloldal 56-ban is a szovjetek mellett állt, ma is az idegenek mellé állt: ma sincsenek itt. A szocialisták hazudtak a kvótakampányban, azt ígérték, hogy megszavazzák az alaptörvény-módosítást. "Nem lehet rájuk számítani", még egy ilyen alapkérdésben, mint a magyar szabadságé, sem. Molnár Gyulával sem tört meg a hagyomány a saját országát hátbaszúró szocialistákkal.

Az MSZP az MSZMP utódja minden értelemben.

Jegyezzük meg ezt a pillanatot, mondja Kósa. "Mi valóban azt gondoljuk, hogy demokrácia van", más párt is szerezhet többséget választásokon, de ne kockáztassuk azt, hogy egy hatalomváltással megváltozik Magyarország jellege, ezért kell módosítani az Alaptörvényt. Az Európai Bizottság tárgyalni fogja a kvótatörvényt. Az EU egyik tagállamának alkotmánya már most kizárja az idegen népesség betelepítését.

A másik vezérszónok Szájer József lesz, Fidesz EP-képviselője. Hosszasan beszél arról, miért fontos az Alaptörvény módosítása, aminek politikai jelentősége van. Ő is az először csak épp a hvg.hu tudósítájának említett alkotmányos identitás fogalmát ecseteli. Szájer példákat említ, amikor más EU-s tagállamok bíróságai megvédték a nemzeti alkotmányos identitásokat akár az EU-s intézkedésekkel szemben. Az Európai Bíróság hivatkozik egy folyamatosan erősödő integrációra, ezt a britek ki akarták venni a rendszerből, "de inkább helyette magukat vették ki" az EU-ból.

Az EU-s jogot mindig betartjuk, mondja Szájer, de amikor kétely van, akkor gondolkodni kell, okosnak kell lenni. A kvótakérdésben is észnél kell lenni, nem szabad ideológiai berögződésekre hallgatni. Olyan törvényt kell elfogadni, amit nem lehet "egyik pillanatról a másikra", politikai széljárások változásakor módosítani, és ami tisztázza az EU-s jog és a nemzeti jog viszonyát menekültügyben. Véget ér Szájer József felszólalása.

A Jobbik vezérszónoka Vona Gábor: a multikulturalizmus Nyugat-Európában megbukott, kezdi a politikus. Meg kell őrizni a monokulturális jellegét az országnak. A nemzetiségekkel együtt tudunk élni, még a cigányokkal is, a kötelező kvótából adódó betelepítettekkel sokkal nehezebben jutnánk dűlőre.

Dúró Dóra egyébként kivágott ruhájával egyértelműen ellopja a show-t Vonától.

©

Vona felidézi, hogy a KDNP-s Rubovszky György egy bekapcsolt kamera előtt arról beszélt, hogy meg kell akadályozni a Jobbik népszavazási kérelmét minden áron, és Áder János államelnöki jelölését "a Viktor nem engedi".

Ha a kvótákat bevezetnék, minden eddigi szabadságharcunk értelmét vesztené.

2018-ban a Jobbik le fogja váltani a Fideszt, mondja Vona, és az ügynökaktákat is nyilvánosságra kéne hozni. Vona szerint az Alaptörvény módosításának van jogi értelme is, mert az Unió túlterjeszkedik a hatáskörén. Ezzel Vona végez.

A KDNP is két vezérszónokot indít a csatába. Vejkey Imre az első. Kiirtották a keresztény értékeket Európa értékrendjéből, ki kell lépnie Európának a krisztofóbiából. Vejkey ezt kétszer mondja el. Juncker uralma alatt Európában futótűzként terjed az iszlám, a migránsok már el sem játsszák azt, hogy be akarnának illeszkedni, rögtön létrehozzák a no-go zónákat. Az inváziót a Szentszék nem láttatja a magyarásg védelme szempontjából, csak az egyes ember szenvedésére figyel. Milliók készülnek útrakelni, köztük ki tudja hány katonaviselt fiatal.

"Egyelőre csak a törökök jóindulatán múlik, mikor eresztik rá Görögországra"

 azt a hárommillió migránst, akik ugrásra készen várnak, értelmezi Vejkey az EU-török megállapodást. Keresztényüldözés van a világban, a tengerentúlról valakik pedig ösztönzik a migrciót. Az EU vezetése megbukott, Vejkey a haláltánc kifejezést is bedobja.

"A népvándorlás humanitárius ügynek adja ki magát, holott valójában térfoglalás" 

Vejkey mondatai erősek: Európa beteg, és homokba dugja a fejét. A migránsok el akarják orozni Európa pénzét először segély formájában. Az ember nem lehet világpolgár. A történelem során idegenek soha nem jutottak ilyen könnyedén Európába. Európa ma tele van gyenge, tehetetlen vezetőkkel, akik miatt Európa elbukhat. Ennek némileg ellentmond, hogy ezek a vezetők "megsértik az államok szuverenitását". De a legerősebb:  

"Új diktatúrát építenek"

az EU vezetői.

 A KDNP-sek erősen merengenek Vejkey beszéde alatt, Hoffmann talán még mindig a Petőfi-versen gondolkodik:

©

Soltész Miklós a másik KDNP-s vezérszónok. Bírálja a DK-t és az LMP-t, amely nem képes megjegyezni egy időpontot, igaz, erre az LMP máshogy emlékszik. Soltész eseteket sorol, amikor migránsok zaklattak embereket, bűncselekményeket követtek el - vagy követhettek el. Soltész olyan eseteket is sorol, ahol még nem lehet tudni pontosan, mi hogy történt.

Az LMP is két felszólalóval indul. Hadházy Ákos szerint a magyar társadalomban kialakult hatalmas félelmek kialakulása a kormány felelőssége, képzett, művelt ismerősei nem mernek Európába utazni attól félve, hogy valami atrocitás éri őket. A félelemgenerálás a kormánynak csak a saját körének üzleti érdekeit segíti. Az alkotmánymódosítás nem old meg semmit. Az EU egyenkénti menedékkérelmi elbírálást követel meg, az Alaptörvény módosítása pedig a tömeges betelepítést tiltja meg - miről beszélünk. Azt kéne megoldani, hogy az egészségügyi intézményekben legyen szappan a mosdókban. Hány katona van Magyarországon? kérdezi a kormánypártiakat,

ha már szeretnek beszólogatni,

5000 harcoló katona és egy tucatnyi tankunk van, válaszol. Az LMP nem fog gombot nyomni, így döntött a párt. Egy pillanatban valaki megint beszól Hadházynak.

"Valaki azt mondta, hogy hülye vagyok, ki Ön, mondja meg az Ön nevét, nem ismerem magát!"

Hadházy kibukik:

©

Aztán visszatér a témához. szerint az alaptörvény módosítása önkielégítés politikai értelemben.

Az LMP-s Szél Bernadett veszi át a szót. Az emberek megérzik, ha a politikusok átverik őket, idézi Orbán Viktort, és egyetért vele. A fideszesek úgy lopnak, mint senki az elmúlt 25 évben. A népszavazás egyszerű terelés, gumicsont. Amit Szél igazán el akar mondani: az ország csökkenti az ország érdekérvényesítő képességét. A migrációs probléma a klímaváltozás velejárója, a kormány az ország érdekeivel szemben politizál. Agránitszilárd Alaptörvényt pedig politikai szándékának megfelelően írja át. Vissza kéne tenni az Alaptörvénybe az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét, a nők ma ezen a téren rosszul járnak, ezt ma már Varga Mihály gazdasági miniszter is elismeri.

Trócsányi László igazságügyi miniszter az Alaptörvény-módosítás szükségeségéről beszél, szerinte egy trend vonul végig Európában, az alkotmányokban rögzítik azokat a rendelkezéséket, amiket az EU nem változtahat meg. Téves szerinte az az álláspont, hogy az uniós jog felsőbbrendű lenne a tagállaminál (a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint mindig egyértelmű, hogy mely területeken szabályoz azuniós és a nemzeti jog). Az országnak joga van a rejtett törvnykezés ellen felépni. Az EU nem jár el megfelelően a kvótaperben sem. A menekültügyi ideglenes intézkedések?

"Én ismerem ezeket: a szovjet csapatok ideiglenesen tartózkodtak itt, a törökök 150 évig."

Az akarata ellenére áttelepített embert kitelepítik, ez Magyarországon tilos. Elhibázott eszköz a kvóta. Trócsányi elismeri, hogy az alkotmányos identitás fogalma új. A módosítás valódi eszköz, fegyver a kormány kezében. Egy külföldi ügynökség nem dönthet arról, hogy ki telepedik le itt nálunk.

Trócsányi felhevülten magyaráz, Tállai tabletezik
©

A népszavazás nem volt felesleges, bár az jogilag érvénytelen, de politikailag érvényes volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!