Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Egy elírt évszám is elég lehetett ahhoz, hogy a szaúdi milliárdos Ghaith Pharaon bejusson Magyarországra. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén már nem kevesebb, mint három lehetséges Pharaon is szóba kerülhetett. Egyikük vagy az igazi Ghaith Pharaon, vagy csak a megszólalásig hasonlít a nemzetközi szervezett bűnözés egyik kiemelkedő alakjára, aki Orbán szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, csupán a fél világ körözi.

"Szinte minden minősített információ" – nyitott Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke az Információs Hivatalban tartott kihelyezett ülés után a Képviselőházban tartott sajtótájékoztatóján. Molnár annyit azért elmondott az ülésen szóba került Pharaon-ügyről, hogy érzése szerint egyre nagyobb a ködösítés és a mellébeszélés a kormányzati kommunikációban az ügyről. Molnár tagadta és elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor kijelentését, mely szerint a magyar hatóságok nem tártak fel nemzetbiztonsági kockázatot Pharaon hazai tevékenységével kapcsolatban. Legalábbis a szocialista politikus szerint Pharaon előéletével szabadon közlekedni, üzleti tevékenységet folytatni már alapjában véve nemzetbiztonsági fenyegetés, az nem kifogás, hogy mindezt szabályosan teszi. Mint emlékezetes, Orbán a Parlamentben Harangozó Tamás, szocialista képviselő kérdésére jelentette ki, hogy "Pharaon professzor" és hazai gazdasági tevékenykedése nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ő maga egyszer találkozott vele itthon, illetőleg az egész ügy amerikai titkosszolgálati manipuláció csak.

Az RTL Híradó kérdésre, hogy miért nem léptek fel a hatóságok, amikor Pharaon Magyarországon járt elmondta, azt a választ kapták a hatóságoktól, hogy az adategyeztetések nem vezettek eredményre. "Azért ütközöm mindig falakba, mert a személyazonosság megállapítása miatt gyakorlatilag most is ott tartunk, hogy nem tudni, hogy egy, kettő, vagy három Pharaonról beszélünk. Születési évszámok, helyek, adatok térnek el" – mondta Molnár Zsolt. A hvg.hu kérdésére, hogy akkor a képek alapján tökéletesen felismerhető Pharaon átverhette-e a magyar hatóságokat egyetlen évszám megváltoztatásával, a nemzetbiztonsági ülésen részt vevő és arról egyedül nyilatkozó politikus azt mondta, a kormányzati kommunikáció és a hatóságok által szolgáltatott információk egyáltalán nem teszik egyértelművé, hogy ugyanarról a személyről van-e szó, de szerinte is Pharaon szerepel a képeken. (A BM korábban egy olyan dokumentumot állított ki, amely szerint megkapták az USA-tól Pharaon ujjlenyomatait, ezért már be tudják azonosítani, ha megjelenne.)

Az mindenesetre látszik, hogy Ghaith Pharaon olyan, mint egy beszappanozott kocsonya, akárhogyan is próbálják megfogni a hazai és nemzetközi bűnüldöző szervezek, egyszerűen kicsúszik a kezükből. Persze ami ennél is valószínűbb és sokkal furcsább, hogy inkább meg sem próbálják. Ahogy a magyar hatóságok is éppen akkor bénáztak egy vízumadaton, mikor Pharaon idejött céget alapítani, az Egyesült Államok is éppen akkor nézett egészen más irányba, mikor 2008-ban belecsapott az FBI által akkor már 17 éve körözött bűnöző kezébe. Akkor 80 millió dolláros megállapodást írtak alá a tulajdonába tartozó Attock Refinery Ltd.-vel az Afganisztánban állomásozó vadászgépek üzemanyag-utánpótlásáról a bagrami légitámaszpontra vonatkozóan. Pharaon pedig tovább folytatja rejtélyes üzelmeit, többek közt a MOL-lal közösen.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!