szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állítólag üzleti okokból bezáratott Népszabadság példányszáma negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal esett vissza, míg az Orbán Viktor számára másképp fontos Mediaworks-lap, a Nemzeti Sport 3,5 százalékos mínusszal zárt.

Lesz dolga az új Mediaworks-vezetésnek, felvirágoztatni a Nemzeti Sportot, a miniszterelnök kedvenc napilapját, amely az elmúlt negyedév adatai alapján nagy példányszám-zuhanást volt kénytelen elkönyvelni. A lap ugyanis az előző negyedévhez képest 3,5, az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,7 százalékkal esett vissza. Ez azt jelenti, hogy az egyébként monopolhelyzetben lévő sportlapból átlagosan 40 500 példányt adtak el.

Beszédes adat, hogy mindeközben a Mediaworks állítólag kizárólag üzleti megfontolásokból bezárt napilapja, a Népszabadság csupán 0,2 százalékos példányszámcsökkentést könyvelhetett el az előző negyedévhez képest, igaz, az előző évi adathoz képest ez a mutató 8,2 százalék. Ez 37 061 eladott példányt jelent.

Az Mfor.hu által közölt harmadik negyedéves MATESZ-adatokból további közéleti jelek is kiolvashatók, így például megerősítik, hogy nem kedveznek a mai idők Simicska Lajos nyomtatott lapjainak sem. Az ő érdekköréhez tartozó Magyar Nemzet például az Orbán Viktor miniszterelnökkel való szakítás után drámai – több mint 10 százalékos példányszámcsökkenéseket szenvedett el. Ehhez képest nem is rossz, hogy legutóbb az előző negyedévhez képest csak 6,2 százalékkal esett az értékesített példányok száma – az átlag szerint napi 16 137 példány fogy a Nemzetből. Igaz, éves szinten már 36 százalékos a visszaesés.

Mindeközben a közéleti napilapok piacán a Népszava 10 321 példányban fogy, ami negyedéves szinten 1,9, éves szinten 14 százalékos csökkenést mutat. Igaz, ebben viszont még nem lehet érzékelni, hozott-e a lapnak bármilyen változást a Népszabadság bezárása. Ami azonban mindenképpen valószínűsíthető, sőt: nem sokkal a Mediaworks október 8-i húzása után a Népszava vezetése már jelezte is, hogy elkezdtek érkezni hozzájuk a Népszabadság volt olvasói.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csaknem tízmilliárdos előleg jöhet az EU-ból a járvány költségeire

Csaknem tízmilliárdos előleg jöhet az EU-ból a járvány költségeire

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság