szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eurobarometer idei felmérése szerint uniószerte a válaszadók több mint negyede, Magyarországon 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy bizonyos körülmények között elfogadható a szex a másik beleegyezése nélkül. Az Európai Bizottság jövőre átfogó kampányt indít a nők elleni erőszak felszámolására.

Az Európai Bizottság 2017-ben kampányt indít a nők elleni erőszak megszüntetéséért. Errről szóló csütörtöki közleményükben megemlítették, hogy az Eurobarometer idei felmérése szerint

Magyarországon a megkérdezettek 47 százaléka azt mondta, hogy bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható.

Az Európai Unióban, ahol minden harmadik nő átélte már a szexuális erőszak valamilyen formáját, ez az arány több mint 25 százalék. A családon belüli erőszakot ugyanakkor uniószerte a válaszadók 96 százaléka elítélte.

Az Európai Bizottság a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából közölte: napjainkban is sok lányt és asszonyt vernek meg otthona falai között, zsákmányolnak ki szexuálisan és gazdaságilag, zaklatnak az utcán, a munkahelyén, az interneten és sportolás közben, erőszakolnak meg, csonkítanak meg és kényszerítenek házasságra világszerte. Ez felmérhetetlen következményekkel jár a családokra, a közösségekre, a társadalomra és a gazdaságra nézve.

A bizottsági kampányba bevonják a tagállamokat, a nyilvánosságot, a civil szervezeteket és a helyzet megváltoztatására alkalmas szakembereket – köztük rendőröket, tanárokat, orvosokat. A szexuális erőszak megelőzésére és az áldozatok támogatására irányuló, alulról szerveződő erőfeszítések támogatására 10 millió eurót irányoztak elő.

"Arra gondoltam közben, hol fog elásni" - megszólal a gólyatábori erőszak áldozata

El sem akart menni a gólyatáborba, úgy kellett rábeszélni azt a 19 éves egyetemista lányt, akit tavaly nyáron az ELTE gólyatáborában megerőszakoltak és megvertek.

Íme, néhány hír erőszakos bűncselekményt elszenvedett magyar nőkről – csak idén novemberből. Ez a katalógus csak a jéghegy csúcsa, hiszen a bűncselekményeknek eleve csak egy részéről tájékoztatják a nyilvánosságot, és a nők elleni erőszak esetében jellemzően igen nagy a látencia, tehát a bántalmazottak nagyon sok esetben nem, vagy csak egy idő után kérnek segítséget. Ahogy az a nő is, akinek az élettársa zsákvarró tűt szúrt a hasába:

Zsákvarró tűvel bántalmazta barátnőjét egy kecskeméti férfi

Az apa meztelenül üldözte a lányát, vádat emeltek ellene

Megölte élettársát, majd feladta magát egy férfi Rákosmentén

Agyonverte, és sorsára hagyta élettársát Maglódon

Egerszalóki gyerekrablás: prostitúcióra akarták kényszeríteni az anyát – videó

Mentősöket vettek őrizetbe nemi erőszak gyanúja miatt

Verekedett a Fradi kapusa, megszólalt az egyik megtámadott nő

Kis híján agyonverte élettársát egy miskolci rendőr

Élettársa ölte meg a másfél éve eltűntként keresett jászsági nőt

Halálra késelte élettársát, magával is végzett egy borsodi férfi

Két magyar nőt megöltek Németországban, sorozatgyilkostól tartanak

Utasok fékeztek meg egy kalauzverő férfit a Nyugatinál

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?