szerző:
hvg.hu

A kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, újabb front nyílt, most a rezsicsökkentést akarják megszüntetni Brüsszelben, de Magyarország ragaszkodik hozzá.

Orbán Viktor nem fél attól, hogy a minimálbér-emelés nehéz terheket róna a vállalkozásokra. Mint a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel mondta, az elmúlt 26 évben kitanulták, hogy minek mi a következménye a gazdasági életben, és úgy gondolják, ha az ember világos célokat tűz ki, és érdemben beszél a gazdasági szereplőkkel, akik ismerik is a kormány céljait, akkor nem lesz gond.

Mint mondta, nem véletlen, hogy 2010 után nem a munkanélküliséget akarták csökkenteni, hanem a teljes foglalkoztatottságot tűzték ki célként, most pedig megint világosan beszéltek, azt mondták, hogy adócsökkentést adnak béremelésért cserébe.

"Ma már, aki akar, az Magyarországon dolgozhat. Most az a cél, hogy ha valaki dolgozik, annak minél jobban megérje ez" – mondta a kormányfő, aki kifejtette, hogy az adócsökkentés mindig növeli a versenyképességet, és a béremelés növeli a munkaerő minőségét.

"Még nem ideális a helyzet, hátra ne dőljünk, vannak regionális különbségek, van, hogy nehéz elérni a munkahelyet, és van, hogy nem azt dolgozza valaki, amit tanult, de valamilyen munkához, legalább közmunkához mindenki hozzájuthat" – fejtegette.

Orbán azt mondta, ugyan még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de 1990 óta még soha nem volt olyan biztató a helyzet, mint most. "Úton vagyunk, és az irány sikerrel kecsegtet" – mondta a kormányfő, aki szerint most először van olyan a rendszerváltás óta, hogy egyszerre nőnek a bérek, csökkennek az adók és az államadósság is. Hozzátette, ezt az elmúlt hat évben végzett "sziszifuszi munka" érte el, ezt a magyarok csinálták meg. "A győztes országok közé tartozunk" – mondta Orbán.

Azt is mondta, Valamennyi átmeneti munkanélküliség mindig van, de 3-4 százalékos munkanélküliségnél már teljes foglalkoztatásról szoktak beszélni, és ehhez már nagyon közel vagyunk. Orbán megemlítette azt is, hogy látható az is, hogy egyre többen akarnak építkezni, és a tervezettnél nagyobb arányú nyugdíjemelésre is van lehetőség. 

Jön az újabb front

"Buta, a magyarok számára káros javaslatok mellett nem tudok kiállni" – mondta Orbán, aki azt mondta, Brüsszelben meg akarják szüntetni a hatósági árszabályozást az energiapiacon, ez pedig a rezsicsökkentés kivezetését jelentené. Orbán kifejtette, szerinte az energiapiacon éppen, hogy nem vezet árcsökkenéshez a szabad verseny.

"Magyarország ragaszkodik a rezsicsökkentéshez, és ezt meg fogjuk védeni. Ez egy újabb front, de nem mi nyitottuk" – mondta a miniszterelnök, aki szerint van esély a sikerre is.

Orbán azt is mondta, hogy az összes csatát ellenszélben nyerték meg, mert nem csak Brüsszelből, de a magyar ellenzék is mindig azt mondta, hogy túl unortodoxok a megoldásaik, és most az látszik, hogy mégiscsak működnek. Hozzátette, bár Németországot részben mi tiszteljük és példaképnek tekintjük, valamint az exportunk egy része is oda megy, de a keleti nyitásnak köszönhetően is tudtunk növekedést elérni. Mint mondta, a déli nyitás is megkezdődött.

Orbán megemelte a kalapját az Ab előtt

Az Alkotmánybíróság csütörtöki döntéséről Orbán azt mondta, először megemelte a kalapját, majd feldobálta az égig, mert ezzel a döntéssel olyan támogatást kapott az Ab-tól, amely tovább erősíti az amúgy is erős népszavazás felhatalmazását.

Közölte, most már zárójelbe lehet tenni az ellenzék gáncsoskodását, mert az Ab kimondta, hogy alkotmánymódosítás nélkül is, a mostani alkotmányszöveg alapján is joga és kötelessége a magyar kormánynak kiállnia Magyarország önazonossága és alapvető érdekei mellett. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy nem támogathatnak olyan brüsszeli döntést, ami sérti a szuverenitást, és nem mondhatja meg más, hogy ki éljen itt. Külső döntéssel nem lehet megváltoztatni az ország népességét.

"Ez egy jó hír" – mondta a kormányfő, aki hozzátette, megnyugodhat mindenki, "aki nem akar bevándorlást, aki nem akarja, hogy elfoglaljanak minket, hogy Brüsszel idetoloncoljon embereket, akik nem akarnak idejönni, és mi sem akarjuk, hogy idejöjjenek".

A legközelebbi brüsszeli uniós csúcsra azt mondta, ezek a találkozók olyanok, "mint egy lovagi torna, mindenki felveszi a páncélt, törnek a dárdák", de "eddig nem tudtak minket kivetni a nyeregből". Hozzátette, szerinte ez Dávid és Góliát csatájára hasonlít, ahol a visegrádi négyek Dávid.

Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy azok az országok és politikusok, akik nem értik meg, hogy az emberek nem akarnak bevándorlást, nem akarnak olyan emberekkel együtt élni, akik fenyegetik a biztonságérzetüket és növelik a terrorveszélyt, azok el fognak bukni.

"Az emberek nem gondolják, hogy a jó élet mindenkinek jár, és hogy amit mi felépítettünk, azt ide lehet jönni, és el lehet venni" – fejtette ki Orbán, aki közölte, azok a kormányok, akik nem értik meg, hogy a nép bevándorlásellenes, azok mind meg fognak bukni, mert már Petőfi is megmondta, hogy a víz az úr. A miniszterelnök egyenlőségjelet téve a demokrata és a bevándorlásellenes közé azt mondta, "ezért vagy demokraták lesznek a politikusok, vagy el fognak bukni".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit