szerző:
hvg.hu

Könnyen lehet, hogy 2017-től Magyarország mindhárom legfőbb közjogi méltósága református lesz. Balog Zoltán kinevezésével kapcsolatban a hírek szerint Orbán Viktort is aggasztotta a református dömping, a katolikusok azonban informálisan sem támadnák meg a jelölését - értesült az Atv.hu.

Ismét Áder János köztársasági elnöki posztjáról és utódlásáról szivárogtak ki értesülések. Az Atv.hu úgy értesült, nagy fordulat kellene ahhoz, hogy Áder 2017 után új ciklusba kezdjen, és Orbán Viktor sem erőlteti a folytatást.

Amikor Áder 2012-ben elvállalta az államfői jelölést, azt mondta, egy ciklusnál tovább nem marad. Ebben azóta időről időre elbizonytalanodott, de a dolgok jelenlegi állása szerint tényleg leköszön 2017 májusában.

Orbán, aki a lap forrásai szerint a közelmúltban meglátogatta az államfőt a Sándor-palotában, sokáig kifejezetten akarta, hogy Áder maradjon még egy ciklusra, de most egy, a jelölési folyamatra rálátó nyilatkozó szerint már ő sem forszírozza a Schmitt Pálnál valamivel önállóbb elnök maradását.

Áder egyre aktívabbnak és elkötelezettebbnek tűnik a környezetvédelem, azon belül a vízkészletek megőrzésének ügye mellett, ez is arra utal, hogy nem feltétlenül a magyar közéletben tervezi folytatni karrierjét. Azt korábban cáfolták ugyanakkor, hogy az ENSZ-főtitkári székre pályázik.

Egy magas rangú kormányzati politikus a lapnak azt mondta, lényegében eldőlt, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter lesz a következő köztársasági elnök. Bár a miniszterek és más fideszesek azt mondták, az államfőjelölés témája most nincs napirenden, abban többen egyetérttek, hogy Baloggal kapcsolatban legfeljebb az az aggály merül fel, hogy eddig csak katolikus köztársasági elnökök voltak, ő viszont református.

Egy tavaszi kormányülésen Orbán állítólag maga is felvetette, vajon lehet-e református az államfő, ha egyszer a miniszterelnök és a házelnök is református, a miniszterelnök nem akarná ezzel frusztrálni a katolikus egyház vezetését.

Balog maga az Index direkt kérdésére ezzel kapcsolatban úgy válaszolt, hogy Orbán Viktorral sok mindenről beszélgetnek, és ha majd eljön az ideje, "az arra illetékesek beszélnek majd a nyilvánosság előtt arról, kit tartanak alkalmas köztársasági elnöknek".

A katolikus püspöki kar ügyeiben tájékozott politikus azt mondta, jövő márciusig nem foglalkoznak az elnökválasztás ügyévet, de ő úgy tudja, a katolikus egyház informálisan sem vétózná meg Balog Zoltán jelölését.

Korábban is egyértelműnek látszott, hogy Áder János nem folytatná az elnökösködést. A HVG áprilisi, Kövér Lászlóról szóló portréjában arról is írtunk, hogy a jelenlegi házelnök esetleges felfelé buktatása komolyan megosztaná a fideszeseket. Kövért egyebek mellett minimálisnak mondható diplomáciai érzéke sem teszi alkalmassá a posztra:

A félreértett Kövér László lesz Áder utódja?

Párttársai egy része felfelé buktatná Kövér Lászlót. A háttérharc megindult, mindenki Orbán Viktorra figyel, hogy mi lesz a karcos modorú házelnök jövője. Úgy tudjuk, Áder távozása szinte száz százalékra vehető: ő nem szeretné folytatni. Igazi unikum a Fideszben a házelnök, akit sokan messziről kerülnek a pártban, és aki a vita hevében akár Orbánt is „úgy veszi elő, mint apa a hülyegyerekét".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

13 ember fagyott halálra szeptember óta

13 ember fagyott halálra szeptember óta

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak