Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Áprilisig le akarja zárni a kormány a Modern Városok Programot, vagyis a következő hónapokban nemcsak Szegedet, hanem mind a négy eddig kimaradt megyei jogú várost felkeresi a miniszterelnök – értesült a hvg.hu. A fejlesztések forrásigénye eddig 800 milliárddal lépi túl a tavaly véglegesnek gondolt összeget.

„Nem merem összeadni, mert akkor a holnapi kormányülésen Varga miniszter úr lehet, hogy a kardjába dől” – mondta Orbán Viktor színlelt aggodalommal a hangjában múlt év májusában Veszprémben, miután a Modern Városok Program keretében megvalósítandó fejlesztésekről tárgyalt a polgármesterrel. Pedig az akkor Veszprémnek tett, összesen 47 milliárd forintnyi vállalás messze elmaradt attól, amit egy hónappal korábban mondjuk Békéscsabának ígért a miniszterelnök: a békési megyeszékhelyen összesen ugyanis csaknem 500 milliárd forintnyi fejlesztést helyezett kilátásba.

Ha a program eddig kommunikált, összesen 1500-1700 milliárdos forrásigényét nézzük, akkor Békéscsaba egymaga elvinné a program forrásainak közel harmadát. Az összköltségvetés azonban – mint az a Miniszterelnökség friss, hvg.hu-hoz eljutott összesítéséből kiderült – időközben a 2330 milliárdot is túllépte, és ebben még nincs is benne az a négy település, ahová még el sem jutott ígéreteivel a miniszterelnök.

(Az egyes városoknak tett ígéretekhez és az ígért összegekhez böngéssze át galériánkat!)

Orbán Viktor összes ígéretéért kattintson!
©

Balról előzik Hódmezővásárhelyt

A huszonhárom megyei jogú városból a program 2015. márciusi indulása óta eddig tizenkilencben járt Orbán Viktor, és kötött az elkövetkező évek fejlesztéseiről szóló megállapodást. A tizensokadik fideszes vezetésű település felkeresése után erős találgatás indult, hogy vajon a két baloldali irányításút, Szegedet és Salgótarjánt a végére, vagy teljesen kihagyja-e. Decemberre azonban kiderült, hogy az MSZP-s Botka László vezette csongrádi megyeszékhely lesz a következő állomás. A hvg.hu információi eszerint ezek után pedig Salgótarján következik, ahol a tavaly februári időközi polgármester-választáson az MSZP–DK-s Fekete Zsolt több mint 12 százalékkal utasította maga mögé fideszes riválisát.

A két balos megyeszékhely után már csak Győr és Hódmezővásárhely vár az aláírásra. E kettő közül különösen az utóbbi, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János városának hátrasorolása talányos, amire fideszes forrásaink sem találtak más magyarázatot, mint hogy a fejlesztési források fölött diszponáló tárca vezetője – el akarván kerülni a kivételezés látszatát – maga kérte Vásárhelyt a sor végére.

De hol a lé?

A program bődületesnek tűnő, 2336 milliárdosra becsült keretösszegéből (ez háromszor annyi, mint a 2024-es budapesti olimpia PWC által becsült nettó költsége) a lapunknak küldött összesítés szerint 2016 végéig mindössze 50 milliárd forint – vagyis az összeg alig több mint 2 százaléka – jutott el a városokhoz.

Orbán Viktor összes ígéretéért kattintson!
©

Bár a nagy év végi kincstárkisöprésben – papíron – összességében tízmilliárd forintnál is nagyobb plusz jutott a program résztvevőinek (miközben az egész program költségkeretét még novemberben megemelték 30 milliárd forinttal), a legtöbb esetben ez egyelőre csak költségvetési átcsoportosítást jelentett, nem pedig konkrét kifizetést.

Az utalások előfeltétele ugyanis, hogy a kormány rábólintson egy-egy projektre és aláírja a finanszírozásáról szóló úgynevezett támogatói okiratot. Ilyenek viszont egészen tavaly decemberig alig-alig születtek. Aztán 2016 utolsó napjaiban hirtelen tizennégy település összesen harminc beruházása kapott zöld utat és vele 20 milliótól 1,6 milliárd forintig terjedő hozzájárulást. Volt, amelyik támogatói iratát december 23-án és volt, amelyeket december 27-én, vagyis karácsony előtt, illetve után egy nappal írták alá – köztük számos olyan városét is, amellyel pedig még 2015 elején kötött a kormány a megállapodást. (Az egyes városoknak ígért összegeket összefoglaló grafikákon külön feltüntettük a frissen kiosztott hozzájárulásokat, friss támogatói okirat címmel.)

Az aláírások év végre csúszását és a december végi hajrát a hvg.hu-nak önkritikusan a „jó magyar mentalitással” magyarázta Csepreghy Nándor a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese, nevezetesen azzal, hogy mindenki – ideértve az előkészítéssel szöszölő településeket és a programban érintett minisztériumokat is – mindent szeret az utolsó pillanatra hagyni. Tovább halogatni viszont már nem lehetett, a 2016-ra rendelt forrásokat ugyanis értelemszerűen fontos volt még a 2016-os költségvetésből kinyerni.

Nincs protekció

A támogatói okiratokban „100 százalék támogatási előleg” becenevet viselő summákat az aláírástól számított 30 napon belül meg is kapják a szerencsés önkormányzatok. Azért a szerencsések, mert a programba már bekapcsolt 19 megyei jogú városból eddig csak 14 jutott érdemi forráshoz: Székesfehérvár 7,5, Zalaegerszeg 6 vagy Sopron 4,5 milliárdjával szemben Veszprém számlájára eddig például csak 70, Tatabányáéra pedig mindössze 20 millió forint érkezett. Kecskemét és Szekszárd pedig annak ellenére is kimaradt eddig a pénzosztásból, hogy lassan egy éve megszáradt a pecsét a kormánnyal kötött megállapodásukon.

„Nincsenek kivételezett vagy protekciós városok, a különbségek egyedüli oka, hogy a projektek előkészítettsége eltérő fázisban van – magyarázta a hvg.hu-nak a támogatásokról döntő bizottságot is vezető Csepreghy Nándor.

Orbán Viktor Székesfehérváron Cser-Palkovics Andrással. Az összes ígéretért kattintson!
©

Ugyanez az oka, hogy a program első körében, 2015-ben megállapodást kötött 13 megyei jogú város (lásd a keretes táblázatot) közül is akad, amely még csak pár száz millió forinthoz jutott – például Szolnok vagy Debrecen –, míg a tavaly májusban sorra került Békéscsaba már 4 milliárdhoz.

A Modern Városok Program ütemezése

első kör (2015-ben kötött megállapodások): Sopron, Pécs, Miskolc, Zalaegerszeg, Eger, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Nagykanizsa, Érd, Kaposvár, Nyíregyháza, Szombathely

második kör (2016-ban kötött megállapodások): Kecskemét, Szekszárd, Tatabánya, Békéscsaba, Veszprém, Dunaújváros

harmadik kör (2017-ben kötendő megállapodások): Szeged, Salgótarján, Hódmezővásárhely, Győr

Szalag, avató

A kifizetések eddigi alacsony arányának másik oka, hogy az első másfél évben jórészt csak előkészítésre, tervezésre és hatásvizsgálatokra kértek, illetve kaptak a résztvevők támogatást. A kifizetések a miniszterhelyettes szerint idén, a kivitelezések beindulásával kezdenek majd felpörögni. 2017-ben 152 milliárdot irányzott elő a kormány a programra, a legnagyobb összegek folyósítása pedig 2018-ban, illetve utána várható.

Bár nincs kétség, hogy a 2018-as parlamenti és a 2019-es önkormányzati választás előtt is óriási avatási-szalagátvágási dömping várható, a program teljes megvalósítása biztosan nem fér bele a mostani kormányzati és önkormányzati ciklusba, legújabban a Miniszterelnökség is 2020-21-re saccolja a befejezést. A ciklusból kicsúszó beruházások kivételesen azonban nem járnak presztízsveszteséggel. A Modern Városok ugyanis csak kisebb részben fejlesztési, nagyobb hányadában politikai és kommunikációs program, amellyel úgy „ad” a kormány az egyes városoknak sok tíz milliárdos fejlesztéseket, hogy bár nagy részük uniós forrásból valósul meg, az érzés és a tudat, hogy fejlődik a település, hozzá, illetve a Fideszhez kötődik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Viszlát, erdőirtás? Laboratóriumban nyomtatnának fatárgyakat

Viszlát, erdőirtás? Laboratóriumban nyomtatnának fatárgyakat

Az AstraZeneca cáfolja, hogy lemondta volna a mai brüsszeli tárgyalást

Az AstraZeneca cáfolja, hogy lemondta volna a mai brüsszeli tárgyalást