szerző:
Tetszett a cikk?

Totális visszavonulót fújt a Zsidai-csoport konyhájával szemben nemrég még kifejezetten szigorúan fellépő Budavári Önkormányzat. A felbontott bérleti szerződést csendben újrakötötték, és úgy tűnik, fátylat borítottak arra, hogy pár hete még nyíltan mószerolta a komoly politikai kapcsolatokkal rendelkező étteremtulaj az önkormányzatot. Zsidaiék a lejárt tejszín és egyéb szabálytalanságok okán kiszabott bírságot sem hagyják annyiban, inkább perelnek.

December elején még állt a kés a levegőben a Zsidai Gasztronómiai Csoport budai Várban üzemelő báziskonyhájával kapcsolatban, de a jelek szerint a háttérben megtörtént a kiegyezés: az önkormányzat és a cég újratárgyalta a felbontott szerződést, és már meg is kötötték az újat. Sőt, már a hatósági engedélyekkel is minden stimmel, ami 180 fokos fordulat ahhoz képest, hogy korábban a Budavári Önkormányzat arról beszélt: az üzem illegális, ezért ugrott Zsidaiék 5 évre szóló bérleti szerződése.

Az önkormányzati hátraarccal záruló történet azzal indult, hogy novemberben a birtokunkba került egy hatósági jegyzőkönyv, amely alapján egy sor szabálytalanságot találtak a Zsidai Group több neves éttermében, köztük a Jamie’s Italiant is ellátó báziskonyhán. A budai Vár szívében működő üzemben a többi közt többkilónyi lejárt szavatosságú tejszínt, ömlesztve tárolt húsokat találtak az ellenőrök, a ládamosó helyiségben tárolták a vendégeknek szánt poharakat, de gond volt a hűtők hőmérsékletével és az élelmiszer-biztonsági HACCP-rendszerrel is. A hiányosságok miatt a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya összesen 1 250 000 forint bírságot szabott ki.

©

Ezen a hatósági ellenőrzésen a Budavári Önkormányzat is részt vett, és a régóta fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás által irányított kerület meglepően keményen nekiment Zsidaiéknak. Ugyanis a razzián elmeszelt konyha a generációk óta vendéglátással foglalkozó Zsidai család cégcsoportjához tartozik, vezetője Zsidai Zoltán Roy, aki köztudottan remek politikai kapcsolatokkal rendelkezik. Így nagyon jóban van Orbán Ráhellel, aki korábban Zsidaiék cégénél dolgozott. A közeli viszonyt jól mutatja, hogy a miniszterelnök Corvinus egyetemen oktató lánya az első előadására Zsidait vitte magával vendégelőadóként, hogy így „kicselezzék” a kormányfő lányának debütálására összesereglett médiát.

Amikor a hvg.hu előző cikkében az önkormányzat illegális működéssel vádolta Zsidait, a gasztroszakember teljes hévvel támadott vissza: helyreigazítás címet viselő közleményében az I. kerület álláspontjáról azt állította, hogy merő hazugság.

Mivel több ellentmondás más vendéglátóhelyeket is érintő jogi-hatósági kérdésben alakult ki, összeszedtük ezeket, és január közepén újra megkerestük vele az önkormányzatot. Azt kértük, hogy tisztázzák a következőket:

  • Az I. kerület Táncsics utca 25. sz. alatti konyha egy önkormányzati tulajdonú helyiségben működik, amit Zsidai egy építési engedély beszerzése után elkezdett felújítani. A jogszabályok szerint az átépítés után szükség van használatbavételi engedélyre is, csakhogy itt e nélkül megkezdték a konyha működtetését. A cég szerint viszont egyáltalán nincs is szükség használatbavételi engedélyre, különben is van egy korábban, még májusban kiállított „működési engedélye”.
  • Az önkormányzat jegyzője, Nagy Teodóra december elején arról számolt be kérdésünkre, hogy az önkormányzat még a működést megelőző próbaüzemről sem kapott „a mai napig írásbeli értesítést”. Ezzel homlokegyenest ellenkezően Zsidai azt állította, hogy az önkormányzatnak „május 30. óta tudomása kell, hogy legyen működésről”, hiszen az önkormányzat adta ki az ehhez kapcsolódó engedélyt, sőt pont a jegyzőnek ezt „június elején hivatalosan bejelentették”.
  • A szabálytalanságokat feltáró októberi ellenőrzés alapján nemcsak a Pest Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági szerve szabott ki bírságot, hanem az önkormányzat is egy másikat, mint „bejelentésköteles szolgáltatási tevékenységek felügyeletét ellátó hatóság”. Zsidaik ezt is megkérdőjelezték, mondván: „semmilyen önkormányzati bírságról nincs tudomásuk”.
  • A Budavári Önkormányzat hivatalos álláspontja szerint a báziskonyha illegális működése miatt közjegyző előtt tulajdonos-bérbeadóként felmondták az 5 évre megkötött szerződést az Opera Gasztronómia Kft.-vel. Így Zsidaiék bérleti jogviszonya 2016. november 30-cal megszűnt. Zsidai viszont ezt totálisan negligálva közzétette, hogy „a felmondás semmis, az önkormányzat és a bérlő között a bérleti jogviszony továbbra is hatályos”.

Tisztázás helyett kiderült: kibékültek, már nem illegális a konyha

Megkeresésünkre a korábbi reagálásokhoz képest egy teljesen más hangnemben íródott, rövid válasz érkezett (amely abban is eltért, hogy ezúttal már nem az eddig precíz részletességgel tájékoztató jegyzőtől jött, hanem a sajtóosztálytól – a szerk.) Ebben teljes fordulatról számoltak be: előző cikkünk megjelenését követően, decemberben egyeztetést folytattak Zsidai cégével, aminek „eredményeképpen a felek újratárgyalták és 2016. december 14-én megkötötték az új szerződést” – míg Zsidai szerint az előző meg sem szűnt, végig hatályos volt. Ezt követően zajlott a használatbavételi engedélyeztetési eljárás, és 2017. január 16-án meg is kapta a báziskonyha üzemeltetője a használatbavételi engedélyt – amire Zsidai szerint egyáltalán nincs is szükség. Az önkormányzat által kiszabott bírságot pedig már be is fizette a cég – amiről Zsidaiék azt állították, hogy nincs is ilyenről tudomásuk.

©

Megkerestük Zsidait, de nem kaptunk pontos választ arra, mi a helyzet a régi, illetve az új szerződéssel, annyit közölt, hogy „érvényes bérleti szerződésük van” az önkormányzati helyiségre. „A szükséges használatbavételi engedéllyel és minden más, működéshez szükséges engedéllyel rendelkezünk” – közölték, pedig korábban még azt állították, hogy használatbavételi engedély nem is kell. A szerződéssel kapcsolatban semmilyen további információt nem kívántak közölni – tették hozzá.

Perelnek a másik hatóság bírsága miatt

A Pest Megyei Kormányhivatal őszi razziát lefolytató élelmiszerlánc-biztonsági osztálya hasonló fordulattal nem, de újdonsággal szolgált megkeresésünkre: az 1,25 milliós bírságot kiszabó határozatot másodfokon is elbírálták, és „az elsőfokú határozatot az indokolási rész megváltoztatásával helybenhagyta”. Csakhogy Zsidaiék a másodfokú döntéssel szemben keresetet nyújtottak be, és bírósági felülvizsgálatot kértek. Az ügy így a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon landolt, itt fogják kimondani a végső döntést.

Megkérdeztük a gasztrovállalkozót, mi a helyzet az eljárással, illetve a bírsággal, de erről sem akart nyilatkozni.

A polgármesternek is kemény időszaka volt

Mindezzel párhuzamosan egy másik budavári csörte is zajlott, épp ellentétes irányba: különféle önkormányzati ügyletek miatt Nagy Gábor Tamás kapott támadásokat. A Magyar Nemzet november írta meg, hogy a polgármesternek több saját ingatlanja van, mégis havi 81 ezerért bérel önkormányzati lakást a budai Várban, a bérleti jogot nyílt pályázaton nyerte el. Később az Index arról írt, az egész pályáztatási rendszer átláthatatlan és titkos, az ellenzék szerint gyakorlatilag a polgármester dönti el a lakáspályázatok sorsát. Az ellenzék persze nekiment a bérleti ügyek miatt a kerületi vezetőnek, de rájuk küldték a portást, majd abból lett botrány, hogy az önkormányzat 2,819 millió forintot kér az ingatlanokra vonatkozó amúgy közérdekű adatok kiadásáért.

Hogy a kiegyezésig a színfalak mögött pontosan mi zajlott, milyen pofonokat osztottak és kaptak a felek, arról egyik oldalnak sem érdeke beszélni. Meg nem erősített információink szerint a hatósági csörte után a mindig (túl)magabiztos Zsidaiék visszavettek. Így belső forrásból származó pletykák szerint hajlandóak voltak kompromisszumot kötni a báziskonyha egyik legfontosabb egységét jelentő pékség kapacitásával kapcsolatban, és a zajvédelmi kérdésekben is.

Azt meg sem kellett erősíteni, mert érezhető, hogy azóta mindkét hadszíntéren – beszédes – csönd lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai