szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egész értelmiség elleni támadásnak tartják a Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszékének oktatói és kutatói a kormány CEU-ellenes törvénytervezetét.

A közlemény így szól:

"A Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszékének oktatóiként és kutatóiként szolidaritást vállalunk a Közép-európai Egyetemmel és tiltakozunk az egyetem elleni kormányzati támadásokkal szemben. Intézményekkel foglalkozó kutatókként tisztában vagyunk az állami szabályozás fontosságával. A magyar kormány által javasolt törvény azonban sérti az egyenlő bánásmód elvét és hazánk egyik kiemelkedően fontos tudományos intézménye ellen irányul. Célja egyértelmű: a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése. E lépés a teljes magyar felsőoktatás és az értelmiség ellen irányul, amely elfogadhatatlan számunkra. A Közép-európai Egyetem nem csak kiemelkedő oktatási és kutatási tevékenységével járul hozzá hazánk gyarapodásához, de nyitott és együttműködő intézményként magával húzza a partnerintézményeit is.

A Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa éppen ez év márciusában hagyta egyhangúan jóvá, hogy a két egyetem még szorosabbra fűzze kapcsolatait. Tanszékünk is ezer szállal kötődik a Közép-európai
Egyetemhez, együttműködünk oktatásban, kutatásban és erre büszkék vagyunk. Egyetértünk Rektorunkkal, Lánczi Andrással: „Hiszünk a tudás egyetemességében és abban, hogy a gondolkodás különbségek megállapításán alapszik, amit vitákon keresztül tudatosítunk.” Aki az érvek ereje helyett a másik elpusztítására tör, árt az országnak.

Budapest, 2017. március 31.

Kornai János, Csaba László, Szabó Katalin, Győrffy Dóra, Hámori Balázs, Gedeon Péter, Ádám Zoltán, Medve-Bálint Gergő, Rosta Miklós, Székely-Doby András"

Bebetonozott hatalmak, autokráciák - és a magyar változat

Negyedszázaddal a rendszerváltás után a posztszocialista országok népességének alig a tizede él demokráciában, Magyarországot is az autokráciák közé kormányozták - írja nemrég megjelent tanulmányában Kornai János, a Harvard és a Corvinus professor emeritusa. A HVG-nek a közelmúltban adott nagyinterjújának első részét most teljes egészében közzétesszük. A második részt holnap olvashatja oldalunkon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Nagy eséllyel 4 százalékkal emelkedik idén a minimálbér

Nagy eséllyel 4 százalékkal emelkedik idén a minimálbér

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása