szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csinál különösebb gondot a Fidesz – legalábbis látszólag – abból, hogy másfél héten belül a harmadik tömegmegmozdulás zajlott Budapest utcáin a CEU ellehetetlenítése és a kormány politikája ellen. Orbán Viktor megint elmenekült – pontosabban kimenekítették – a népharaggal kapcsolatos kérdések elől.

Tüntessenek nyugodtan, szólásszabadság van – ilyen és ehhez hasonló félmondatokkal reagáltak hétfőn kormánypárti képviselők a hvg.hu-nak arra, hogy vasárnap délután és este ritka nagy tömeg tüntetett a kormány ellen a Kossuth téren.

A fideszes és KDNP-s képviselők válaszaiban szinte egytől egyig a frakciók múlt heti, CEU-ügyi eligazításán elhangzott érvek köszöntek vissza: csak Soros György világszintű networkje lépett működésbe, a megtévesztett tömeg pedig egy nem létező veszély ellen tüntetett, hiszen a kormány nem akarja bezárni a Közép-európai Egyetemet. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök és a köztársasági elnök lánya is olyan rendszerű egyetemen tanult, illetve tanul, mint a CEU, tehát amelyik európai országban működik, de az Egyesült Államokban akkreditált diplomát ad, a képviselőknek már nem volt érdemi válaszuk: „A magyar kormánynak a magyarországi viszonyokkal kell foglalkoznia” – mondták megint csak a kötelező kommunikációs köröket hozva.

Mivel a tüntetéssel az azonnali kérdések órájában szembesített Orbán Viktor rutinosan kikerülte válaszában, hogy a lemondását is követelő tömeg méretére és érveire reagáljon, megpróbáltuk a folyosón szóra bírni az ülésteremből távozó miniszterelnököt.

A múlt heti bújócska után – a miniszterelnök és kísérete inkább egy fél emeletet került, hogy kikerülje a rá váró újságírókat – Orbán Viktor és sajtófőnöke, Havasi Bertalan ezúttal új módszert választott: felkértek egy képviselőt – Bánki Eriket –, hogy tegyen úgy, mint aki haladás közben fontos kérdésről tárgyal a kormányfővel. Így aztán, amikor Orbán Viktort megszólítottuk, a miniszterelnök azt mondta, ne haragudjunk, de inkább Bánki Erikkel beszélne, Havasi Bertalan pedig gyakorlatilag az újságírók és Orbán közé ugorva hajtogatta ugyanezt, illetve hogy hagyjuk békén a miniszterelnököt, mert dolgozik.

Az érdekes csak az, hogy Orbán Viktor csak addig a néhány másodpercig, a dolgozószobája felé vezető csapóajtóig érve „dolgozott”, ameddig az újságírók mehetnek a parlamentben, az őt fedező Bánki Erik onnan ugyanis sarkon fordult és nevetve visszasétált az ülésterembe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Homofób üzenetekkel bombázta a felhasználókat egy koreai chatbot, a Facebook letiltotta

Homofób üzenetekkel bombázta a felhasználókat egy koreai chatbot, a Facebook letiltotta

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is