szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy 20 ezren gyűltek össze szombat este a budapesti Szabadság téren a Nem maradunk csendben Facebook-csoport által meghirdetett tüntetésen. A rendezők nem hagyományos demonstrációt ígértek, és valóban: a beszédek mellett ezúttal a zenén, a táncon és a hangos véleménynyilvánításon volt a hangsúly. Felszólalt Gulyás Márton és Varga Gergőt, akiket pénteken ítéltek közmunkára a Sándor-palota megdobálásáért. Előbbi közölte: mozgalmat szervez az arányos választási rendszer kiharcolásáért.

Most érkezett

Közben festékkel dobták meg a Képviselői Irodaházat

A Kettős Mérce szerint elkapták az elkövetőket, a lap videóján az látható, hogy 10 rendőr intézkedik 4 nővel szemben.

  • A rendezvényt közéleti, kulturális és zenei szervezők hirdették meg, azt mondták, ők ahhoz értenek leginkább, hogy a művészet eszközeivel hallassák a hangjukat, és közösséget formáljanak.
  • Az egyik szervező, Lukács Áron a hvg.hu-nak azt mondta, alapvető céljuk az volt, hogy fellépjenek a kormány szünet nélküli gyűlöletpolitikája ellen.
  • Az eseményen mintegy 20 ezren vettek részt, akik valóban fesztiválhangulatot teremtettek a Szabadság téren.
  • A szónokok között volt Gulyás Márton és Varga Gergő is, akiket gyorsított eljárásban első fokon 300, illetve 200 óra közérdekű munkára ítélt a bíróság, mert festékes flakonnal dobták meg a köztársasági elnöki palotát. Az előzményekről itt és itt is írtunk.
  • A tüntetés este tízkor véget ért. A tömeg egy része ekkor a Kossuth térre vonult, onnan pedig a nagykörúton az Oktogonra.
  • Éjfélkor a Deák térre is tüntetők érkeztek.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5 6 7
11

Open stage jelleget kap a rendezvény, mindenki szót kap...

aztán még ebből is visszavesznek, lepihennek.
©

A "legcukibb tüntető" pályázat egyik jelöltje, kb. 8 éves

8 éves a legcukibb tüntető

Noémi Zalavári (@zlvrnm) által megosztott bejegyzés,

Új cél: a Lendvay utcai Fidesz-székház?

Megint bemondják a szerdai tüntetést, és hogy nem leszünk Putyin trójai falova az EU-ban. Még szerda előtt, kedden 6-kor is lesz egy fórum az Oktogonon, „közösen kitalálni, hogy mi a cél”. Kezd open stage hangulat kerekedni, mindenki szót kap.

Páran elindulnak haza, de még sokszázan kitartanak.

Azt emlegetik, hogy a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mennek, de elhal a kezdeményezés.

Ezt kapta ma Orbán Viktor

Miközben mindenki a Szabadság téri tüntetésre figyelt, a Demokrata Koalíció egy tagja, Földi Judit transzparensekkel díszítette Orbán Viktor Cinege utcai házának bejáratát. „Szabad országot! Demokráciát! Jogállamot!” –  ezek voltak olvashatók ezeken.

A politikus a plakátokról fotókat is közlő magyarnarancs.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag senki sem zavarta a plakátolásban, noha a házban égett a villany, amikor végül jött egy rendőrautó, akkorra ő és társai végeztek. Földi Judit azért választotta a tiltakozásnak ezt a módját, mert szerinte a miniszterelnök soha rá se hederít arra, amit az ellenzék és a nem fideszes magyarok üzennének neki.

A közlekedési lámpák új jelentéseket kapnak

Áderes:

©

Kétfarkú:

©

Az Oktogon és a Nyugati között Buda felé 3 Combino áll üresen

Ezt az egyik villamosmegállóban láttuk:

©
1 2 3 4 5 6 7
11

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!