szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kétnapos csapatépítést különös módon nem a Fidesz politikusainak, hanem a képviselőcsoport mellett dolgozó titkárnőknek, könyvelőknek, sajtósoknak, postázóknak, sofőröknek és anyagbeszerzőknek rendelte a gondos frakcióvezető.

Négy alkalommal, összesen 7,3 millió forintért adott megbízást „Tréning” tartására egy Freecons Global Kft. nevű cégnek a Fidesz frakciója 2017 januárja és márciusa között – derült ki az országgyűlés honlapjára feltöltött szerződésekből. Ez önmagában nem is lenne különös, más frakciók is szoktak együttműködést erősítő csapatépítést tartani a képviselőiknek, a Fidesz azonban – mint megtudtuk – nem a frakciótagoknak, hanem a képviselőcsoport mellett dolgozó apparátusnak, tehát titkárnőknek, könyvelőknek, sajtósoknak, postázóknak, sofőröknek és anyagbeszerzőknek rendelte a kétnapos, alkalmanként 1,3-2,1 millió forintba kerülő a tréningeket.

A szerződéseket aláíró Kósa Lajos frakcióvezető a hvg.hu-nak azt mondta: nagyon sok új, közülük is sok fiatal munkatárs dolgozik a képviselőcsoport mellett, ezért azon túl, hogy összekovácsolják a csapatot, fontosnak tartották, hogy fejlesszék a kollégák kommunikációs, együttműködési, illetve konfliktus- és helyzetkezelési képességeit.  

©

A képviselőcsoporttal szerződő, a cégnyilvántartás szerint az építési projektszervezéstől a számítógép- és iparigép-javításon, programozáson és irodaipapíráru-gyártáson át az egyéb oktatásig szerteágazó tevékenységet végző Freecons Global Kft.-ről semmilyen információt – honlapot, referenciát vagy telefonszámot – nem találni az interneten. Ügyvezetőjét, Roboz Róbertet is csak hosszas keresés után sikerült fellelni egy másik, irodai és áruházi promóciókra szakosodott, a cégjegyzék szerint azonban nem létező marketingügynökség, a Five Star! képviseletében.

Az ügyvezető magyarázata szerint a Five Star! csak egy fantázianév, egy brand, amely a munkák jellegétől függően több céget is képvisel. A Fidesz frakció megbízásait azonban – mint mondta – nem a branden keresztül, hanem közvetlenül a Freecons Globallal kötötték, a tréningeket pedig a saját nővére tartotta a képviselőcsoport munkatársainak.

A magát különböző bemutatkozásaiban (itt vagy itt) mediátorként, coachként, szervezetfejlesztési és életvezetési tanácsadóként, illetve trénerként meghatározó Roboz Zsóka a hvg.hu-nak azt mondta: arra kapott felkérést a frakció vezetőjétől, hogy „jó lenne, ha megismernék egymást a munkatársak egy olyan környezetben, amikor nem munkáról van szó”, a tréning után pedig szerinte valóban „sokkal könnyebben teremtenek kapcsolatot azok, akik nem egy munkakörben dolgoznak, mondjuk egy sofőr egy programozóval”.

A szakember a két januári és két márciusi tréningen munkakörönkénti bontásban a képviselőcsoport összesen nagyjából 100 alkalmazottjának tartott foglalkozásokat. A hatékony együttműködést, a csapatösszetartást és a kommunikációt erősítő tréningek helyszínéről csak annyit árul el, hogy egy „eldugott vidéki kisváros” erre szakosodott szállodájában zajlottak, a képviselőcsoportnak kiszámlázott 1,3- 2,1 millió forintban (létszámtól függően) pedig a szállás és az ellátás díja benne volt.

"Állítólag láttak a Tv2-n"

Arra a kérdésre, hogy hogyan került kapcsolatba a Fidesz-frakcióval, ha egyszer a nevében szerződést kötő Freecons Global semmilyen módon nem hirdeti magát, még az elérhetősége sincs fent az interneten, Roboz Zsóka azt mondta: egyrészt szerinte „elég jó neve van” a szakmában, másrészt ismerhették a munkáját a Kocsis Máté vezette VIII. kerületi önkormányzattól is (Kocsis tavaly szeptemberig a Fidesz kommunikációs igazgatója is volt), amelynek korábban többször tartott hasonló tréningeket.

„De állítólag a Tv2-n is láttak engem többször”

– tette hozzá Roboz Zsóka, hangsúlyozva: a kiválasztásáról legkevésbé sem politikai alapon döntöttek, hiszen a norvég alapból finanszírozott Energiaklubnak, illetve a jobboldalinak nem nevezhető Feldmár Intézetnek is dolgozik.

A tréner nevére a beszélgetés utáni gyors google-os ellenőrzéskor valóban több a Tv2-n vagy a Tv2-csoport más csatornáin futó műsor is előkerült, a cégnyilvátartásból azonban az is kiderül, a neve megegyezik egy bizonyos Nunkovics Martin anyja nevével. Márpedig a Fidesz frakciónak van egy a húszas éveiben járó, Nunkovics Martin nevű munkatársa, vagyis ha igaz, amit a cégnyilvántartáson túl több forrás is megerősített, akkor Roboz Erzsébet – bár ezt a hvg.hu-nak elfelejtette megemlíteni -  mások mellett a saját fia kollégáinak tartott tréningeket.

©

Ennél is érdekesebb azonban Roboz Zsóka üzenőfalát böngészni: a tréner ugyanis több képen szerepel egyértelműen baráti viszonyra utaló helyzetben Porkoláb Gyöngyivel, aki nem más, mint a Fidesz frakcióvezetőjének, Kósa Lajosnak a felesége.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!