szerző:
hvg.hu

Az ombudsman már idén év elején vizsgálatot kezdeményezett a gödi speciális otthon ügyében, miután az ott dolgozók bejelentései alapján a szakszervezet hozzá fordult. A tavaly kinevezett új igazgató előző munkahelyéről, a pilisvörösvári otthonról viszont az ombudsman már egyszer kimondta, hogy az ottani körülmények sértik az emberi méltóságot.

Éveken át súlyos gondok voltak a pilisvörösvári speciális otthonban is, tavaly novemberben mégis ennek a vezetőjét, Lantosné Berkesi Juditot tették a gödi otthon élére – írja az Abcúg.

Az értelmi fogyatékkal élők jogaival foglalkozó Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) brit és magyar illetőségű civil szervezet szerdán közzétett jelentésében erről a gödi intézményről, a Topház Speciális Otthonról írta azt, hogy szörnyű körülmények közt tartják az ott élőket, több beteget lekötöztek, mások alultápláltak voltak, és a nyílt sebeket sem kezelték rendesen, több beteget bezártak a szobákba, másokat egy összeeszkábált kényszerzubbonnyal kötöztek össze.

Az Abcúg azt írja, a gödi otthon igazgatója korábban Formanek Tamás volt, aki annak ellenére akarta beengedni a szakértőket és Szél Bernadett LMP-s képviselőt, hogy ők nem kaptak engedélyt a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól (SZGYF) a látogatásra. Formaneket másnap azonnali hatállyal felmentették az állásából, bár az SZGYF azt közölte a lappal, hogy nem volt összefüggés Formanek Tamás távozása és Szél Bernadett látogatása között, Formanek csak helyettesítési megbízással volt intézményvezető. A megbízását a közlés szerint tavaly november 11-én, egy októberi fenntartói vizsgálat miatt vonták vissza, de hogy pontosan miért, azt az SZGYF nem részletezte. Hozzátették, Formaneket nem felmentették, hanem közös megegyezéssel távozott idén január 2-án, ő most a Budakeszi Járási Hivatal Gyámügyi Osztályát vezeti.

Szél november 17-én látogatott el az otthonba, de ekkor már az új igazgató, Lantosné Berkesi Judit vezette körbe, aki akkor néhány napja volt ott, ezért jórészt a főnővérre és a főápolóra támaszkodott. Szélt nem engedték be mindenhova, és a szakértők sem mehettek be.

Lantosné ekkor már évek óta vezette a pilisvörösvári Napsugár Speciális Otthont, ami többször is bekerült a hírekbe az ott uralkodó rossz körülmények miatt. 2007-ben egy volt dolgozó azzal fordult az ombudsmani hivatalhoz, hogy két éjszakás nővér jut 112 lakóra, nem megfelelőek a higiéniás körülmények, a betegek pedig ótvarosak és rühösek. Nem kapnak eleget enni és a “fekvő pépes” betegek számára a maradék ebédet darálják le. Szabó Máté országgyűlési biztos kérésére az illetékes gyámhivatal szakreferense kivizsgálta a panaszt. Kiderült, hogy nem volt nemenként elkülönített vécé, és a zsúfoltság miatt a halottakat sem tudták elkülöníteni.

Szabó Máté akkori ombudsman arra jutott, hogy a körülmények sértik a lakók emberi méltósághoz, egészséges környezethez és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogát, de a Népszava két évvel később, 2009-ben arról írt, hogy a körülmények nem változtak, később pedig az atv.hu-nak az otthon dolgozói arról beszéltek, hogy mióta Lantosné Berkesi Judit 2013-ban másodszor az intézmény vezetője lett, sorra mondanak fel az alkalmazottak, mert a vezetőség visszaél a helyzetével. Fenntartói vizsgálatot rendeltek el az otthonban, de Nyitrai Imre helyettes államtitkár szerint “az intézményvezetői intézkedések jogszerűek és szabályszerűek voltak”.

Az Index azt írja, hogy nemcsak a pilisvörösvári dolgozók, de a gödi Topház dolgozói is jelezték már tavaly is az államtitkárnak és a szociális és egészségügyi dolgozók szakszervezetének, hogy rémesek a körülmények az otthon falain belül, ezért a szakszervezet vezetője az alapjogi ombudsmanhoz fordult. Tavaly karácsonykor egyébként Tarnai Richárd kormánymegbízott is járt az otthonban, de őt akkor idilli hangulat fogadta.

Cser Ágnes, a Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke tavaly azt írta Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának, hogy aaz otthonban rendkívül kevesen vannak a szakszerű végzettséggel rendelkezők, és hogy az új igazgató leszereltette a fekvő lakók szobáinak ajtaját, ezért a betegek ki vannak szolgáltatva őrjöngő társaiknak, és komoly veszélyben van testi épségük. "Az új igazgató folyamatosan hoz méltatlan és úgy a gondozottak, mint a munkavállalók alapvető jogait sértő intézkedéseket" – írta tavaly decemberben Cser. A szakszervezeti vezető arra is kitért, hogy az intézményben dolgozók 2016 szeptember végén már Nyitrai Imre helyettes államtitkártól kértek segítséget, de mivel az áldatlan feltételek és tarthatatlan körülmények továbbra is fennálltak, közérdekű bejelentést tett 2016 december végén. 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az Indexnek azt mondta, Cser Ágnes bejelentését követően nem sokkal, még 2017 elején ki is ment az ombudsman a Topházba, lefolytatta helyszíni vizsgálatát, és most folyik a helyzet alapjogi szempontból történő vizsgálata. Amint elkészül a jelentés, nyilvánosságra fogják hozni, de addig többet nem mondhatnak a vizsgálatról.

Mint arról beszámoltunk, az intézmény főigazgatóját a szerdai jelentés közzététele után felfüggesztették, az Emmi pedig rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mizsur András Itthon

Balog maga helyett államtitkárát küldte el tárgyalni a gödi otthon ügyében

Az értelmi fogyatékkal élők jogaival foglalkozó Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet szerdán hozta nyilvánosságra azt a jelenést, miszerint a gödi Topház Speciális Otthon több lakóját – gyerekeket, felnőtteket egyaránt – bántalmazták, sokukat lekötözték vagy vasrácsos ágyakban tartották, illetve a szervezet beszámolója szerint többen szemmel láthatóan alultápláltak voltak. A Balog helyett tárgyaló államtitkár kész együttműködni a súlyos állításokat megfogalmazó szervezettel.

15 ezer euróért importál nővéreket Németország a Balkánról

15 ezer euróért importál nővéreket Németország a Balkánról

Mégsem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd

Mégsem lehet polgármester Kengyelen a vádalkut kötő Nagy Szilárd

Könnyed győzelemmel zárták a vízilabda Eb-n a csoportkört a horvátok

Könnyed győzelemmel zárták a vízilabda Eb-n a csoportkört a horvátok

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom