szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az MTA helyett az Osiris adta ki a fontos társadalmi problémákat taglaló kötetet, mert állítólag az MTA felső vezetése leszólt, politikailag nem lenne ez jó. Az Akadémia cáfol.

Szerdán mutatták be a Kossuth Klubban a Hegymenet, Táradalmi és politikai kihívások Magyarországon című kötetet, amelyben 28 szerző taglalja a magyar társadalom legfontosabb problémáit, mint az oktatás, egészségügy, demográfia, és próbálnak rá megoldásokat ajánlani. Sólyom László volt köztársasági elnök ajánlója szerint "az ország sorsát meghatározó súlyos kérdések megértéséhez és megoldásához akarnak segítséget nyújtani a szerzők. Egyes esetekben az eredmény a kijózanodás, az illúziók elvesztése. Más témákban pontos technikai javaslatot kapunk a kiútra, ismét máshol a lehetséges forgatókönyveket vázolja a tanulmány. A tőmondatokra zsugorodott propaganda, a közhelyekre és indulatokra építő közbeszéd korában küldetése van a gondolkodásra serkentő könyveknek."

A kötetet kiadó Osiris vezetője, Gyurgyák János arról beszélt, a kötetet eredetileg az MTA adta volna ki, de az utolsó pillanatban kihátráltak, így került hozzájuk. A felső vezetésből leszóltak - nem az elnök - , hogy politikailag nem lenne jó, ha ott jelenne meg a könyv. Az Index úgy tudja, hogy ez a vezető Török Ádám MTA-főtitkár vagy pedig Rudas Tamás, az MTA TK vezetője lehetett. A kötet egyik szerkesztője Jakab András alkotmányjogász, az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója, a projektet az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja indította.

Az MTA szerint ez nem igaz

Az MTA szerint nem igaz, hogy ők adták volna ki eredetileg a kötetet, így nem igaz az sem, hogy kihátráltak volna, nem is vettek részt a folyamatban.

"Az MTA Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottsághoz nem érkezett olyan pályázat, amely támogatást igényelt volna a kötet kiadásához. Éppen ezért a kötet tudományos megmérettetése ezen a módon nem történt meg, annak tartalma nem került az MTA látókörébe."

Ezért nem döntöttek a kiadvány támogatásárül és kiadásáról, így ebben az MTA főtitkára sem vehetett részt. "Az MTA főtitkára semmilyen utasítást nem adott senkinek a könyv kiadására vagy támogatására vonatkozóan." A közleményük szerint az akadémia vezetése fontosnak tartja a társadalommal kapcsolatos kutatások támogatását,az eredményekről folyamatosan beszámolnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!