szerző:
hvg.hu/MTI

Az MTA helyett az Osiris adta ki a fontos társadalmi problémákat taglaló kötetet, mert állítólag az MTA felső vezetése leszólt, politikailag nem lenne ez jó. Az Akadémia cáfol.

Szerdán mutatták be a Kossuth Klubban a Hegymenet, Táradalmi és politikai kihívások Magyarországon című kötetet, amelyben 28 szerző taglalja a magyar társadalom legfontosabb problémáit, mint az oktatás, egészségügy, demográfia, és próbálnak rá megoldásokat ajánlani. Sólyom László volt köztársasági elnök ajánlója szerint "az ország sorsát meghatározó súlyos kérdések megértéséhez és megoldásához akarnak segítséget nyújtani a szerzők. Egyes esetekben az eredmény a kijózanodás, az illúziók elvesztése. Más témákban pontos technikai javaslatot kapunk a kiútra, ismét máshol a lehetséges forgatókönyveket vázolja a tanulmány. A tőmondatokra zsugorodott propaganda, a közhelyekre és indulatokra építő közbeszéd korában küldetése van a gondolkodásra serkentő könyveknek."

A kötetet kiadó Osiris vezetője, Gyurgyák János arról beszélt, a kötetet eredetileg az MTA adta volna ki, de az utolsó pillanatban kihátráltak, így került hozzájuk. A felső vezetésből leszóltak - nem az elnök - , hogy politikailag nem lenne jó, ha ott jelenne meg a könyv. Az Index úgy tudja, hogy ez a vezető Török Ádám MTA-főtitkár vagy pedig Rudas Tamás, az MTA TK vezetője lehetett. A kötet egyik szerkesztője Jakab András alkotmányjogász, az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója, a projektet az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja indította.

Az MTA szerint ez nem igaz

Az MTA szerint nem igaz, hogy ők adták volna ki eredetileg a kötetet, így nem igaz az sem, hogy kihátráltak volna, nem is vettek részt a folyamatban.

"Az MTA Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottsághoz nem érkezett olyan pályázat, amely támogatást igényelt volna a kötet kiadásához. Éppen ezért a kötet tudományos megmérettetése ezen a módon nem történt meg, annak tartalma nem került az MTA látókörébe."

Ezért nem döntöttek a kiadvány támogatásárül és kiadásáról, így ebben az MTA főtitkára sem vehetett részt. "Az MTA főtitkára semmilyen utasítást nem adott senkinek a könyv kiadására vagy támogatására vonatkozóan." A közleményük szerint az akadémia vezetése fontosnak tartja a társadalommal kapcsolatos kutatások támogatását,az eredményekről folyamatosan beszámolnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!