szerző:
hvg.hu

A Kossuth Klubban tartották meg szerda kora este a magyar társadalom és politika legfontosabb kihívásait összegezni kívánó Hegymenet című könyv bemutatóját. A könyv megjelenése kapcsán az elit felelősségéről tartott előadást Tölgyessy Péter, és az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila is felszólalt az eseményen.

"Az ország sorsát meghatározó súlyos kérdések megértéséhez és megoldásához akarnak segítséget nyújtani a szerzők. Egyes esetekben az eredmény a kijózanodás, az illúziók elvesztése. Más témákban pontos technikai javaslatot kapunk a kiútra, ismét máshol a lehetséges forgatókönyveket vázolja a tanulmány. A tőmondatokra zsugorodott propaganda, a közhelyekre és indulatokra építő közbeszéd korában küldetése van a gondolkodásra serkentő könyveknek" - ezt nem más, mint Sólyom László korábbi köztársasági elnök írja ajánlójában a Hegymenet - Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon című kötetről, amelynek bemutatóját szerda kora este tartották a Kossuth Klubban.

A kötet 28 szerzője 23 tanulmányban taglalja a magyar társadalom legfontosabb problémáit (pl. oktatás, egészségügy, demográfia stb.) és próbálnak megoldásokat ajánlani.

©

Egyik kudarcból a másikba

A bemutató elején Jakab András alkotmányjogász, az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója és Urbán László, a Magyar Nemzeti Bank korábbi igazgatója ismertette a kötet koncepcióját. Gyurgyák János, a kötetet kiadó Osiris Kiadója felvezetőjében elmondta, eredetileg az MTA adta volna ki a könyvet, de az utolsó pillanatban kihátráltak, így került az Osirishez a Hegymenet.  A felső vezetésből leszóltak - nem az elnök - , hogy politikailag nem lenne jó, ha ott jelenne meg a könyv. Az Index úgy tudja, hogy ez a vezető Török Ádám MTA-főtitkár vagy pedig Rudas Tamás, az MTA TK vezetője lehetett.

Anno Gyurgyák is közreműködött a Bibó-emlékkönyv elkészülésében, ami szerinte Kádár-redszer intellektuális végét jelentette, a Hegymenet kapcsán is hasonló érzései vannak.

Jakab elmondta, a kötettel nemcsak "hardcore tudósokat" akarják megszólítani, szerinte a "tőmondatokra zsugorodott propaganda" korában a Hegymenet a racionális közbeszéd szimbóluma lehet.

Ezután következett Tölgyessy Péter előadása, aki az elit felelősségéről beszélt. Mint elmondta, 500 éve kutatják ezt a témát, "Mohács óta egyik kudarcból a másikba szédül az ország." 1989-ben megvolt az esélye, hogy normális európia ország legyen Magyarország.  Kirontotta el, kik a felelősök? - ezek a legfontosabb kérdések.

©

Nagyon erősen beépült a közgondolkodásba az a gondolat, hogy nem mi, magyarok vagyunk felelősek az ország sorsa miatt, hanem a felelőtlen elit és a külföldi hatalmak: "balsors sújtja Magyarországot."

Jók vagyunk rendszerváltásban

Franciaország 200 év alatt 18 rendszerváltást hajtott végre, ami kimagaslóan sok, ezzel szemben Magyarország Ferenc József halála óta 11-et, magyarázta Tölgyessy. Mindig is az határozta meg a ország politikai mozgását, hogy van egy politikai elit, ami rátelepszik az ország, viszont az ellenzék sem a hibákat próbálja korrigálni, hanem új rezsimet akar létrehozni.

Ennek egyik  oka, hogy könnyű politikai sikereket elérni, elég csak sérelmeket felmutatni, felsorolni a társadalmi problémákat. Tölgyessy szerint minden tartós berendezkedés a manipulációra épül a magyar történelemben.

Tölgyessy véleménye szerint 1989-ben Spanyolország rosszabb helyzetben volt, mint Magyarország, mégis sikerült utolérnie Európát. A térség országai 1989 után hatalmas visszaesésen, életstratégiabeli váltáson mentek keresztül. Hasonló problémák jelentkeztek ezekben az országokban, ezt jelzi a szlovák populista erők előretörése és a  jelenlegi lengyel kormány politikája is. Válság van tehát, jelentette ki Tölgyessy, de válság van Nyugat-Európában is, tette hozzá.

Miért van az, hogy Magyarország a hasonlóságok ellenére mégis kudarcosabbnak tűnik, mint a többi V4-es ország? Tölgyessy szerint ennek egyik magyarázata a Kádár-rendszer látszólagos sikere. A másik magyarázat pedig az, hogy nem született nemzeti egység mozgalom, a korábbi politikai viszonyok, törésvonalak termelődtek újra. Ez kezdetben előnyt jelenthetett, de hosszú távon nem.

©

"Vannak a rendszernek eredeményei"

Tölgyessy elmondta, még aktív politikusként sokat beszélgetett arról Orbánnal, hogy a szekértábor logika katasztrófához fog vezetni. "Hatalompolitikai szempont mindig erősebb volt, mint hogy mi van az oktatásban." Csak ez a logika kínál stabil, leválthatatlan struktúrát, mutatott rá Tölgyessy. Ezt bizonyítja, hogy csak a Jobbik és az LMP számít új belépőnek az elmúlt 27 évben, ami egyedülállónak számít a térségben.

Tölgyessy szerint a 2010-es fülkeforradalom is erre a sikertelenségre adott válasz volt. Az Orbán-redszerben a hatalom határozza meg a társadalom integrációját, minden szinten centralizáltságot hozott létre. Fenntart mégis valamiféle pluralizmust (ellenzéki pártok, sajtó stb.), ez biztosítja, hogy képes legyen önkorrekciója.

"Vannak a rendszernek eredeményei"

- jelentette ki. Rossznak tartja azt az ellenzéki magatartást, miszerint minden rossz, ami az országban történik.

Magyar modell kell

Nincs valódi nyugatos ellenzék, ez is erősíti a rendszert, mondta Tölgyessy. Példaként azt említette, hogy az MSZP is másoktól venné el a javakat. A 2008-as válság valósi hatásai csak most jelentkeznek.  "Erős közép nélkül nincs demokrácia" - mondta Tölgyessy.  Szerinte a jelenlegi konstrukcióban nincs megoldás az ország problémáira. Fenn kell tartani a racionális beszédet, mert a rendszer természetéből fakadóan irracionális.

Szakpolitikai kérdésekben könnyű lenne megoldásokat találni, ez a könyvből is kiderül. Javaslatot, víziót már jóval nehezebb, tette hozzá.

"Nem elég a nyugatos tudatot képviselni, azt adaptálni is kell. Magyar modell kell!"

- mondta Tölgyessy, hozzátéve, hogy ezzel a fogalommal a Fidesz miatt óvatosan kell bánni. Szerinte a reformkor példaértékű lehet, mert képes volt érdekegyesítésre.

Ezt próbálja felvázolni a Hegymenet, eddig lehet elmenni tudományos vonalon.

"A káderek egyre fiatabbak és egyre hülyébbek"

Tölgyessy előadása után Balázs Zoltán, Stefano Bottoni és Tóth Csaba arról beszélgetett, hogy a könyv alapján vannak-e mégis pozitív kilátások. Balázs Péter szerint a könyv nem ad megoldási javaslatokat, inkább arra hív fel, hogy mindenki a maga szakmájában törekedjen a legjobbra.

Bottoni "látleletként" olvasta a könyvet, ő személy szerint több konkrétumot várt volna a kötettől. Ennek az is oka, hogy sok probléma esetében "túl mély a gödör vagy túl széles az árok." Gusztustalannak nevezte a mai közbeszéd értelmiségellenes kirohánásait. Főleg azért vissztaszító, mert fiataloktól látja ezt, ez a magyar oktatás csődjét mutatja, mondta a történész. "A káderek egyre fiatabbak és egyre hülyébbek."

Bottoni szerint megbukott a Nyugat majmolása, ugyanakkor több Nyugat kezd kialakulni, egyre nagyobbak a társadalmi különbségek a nyugat-európai társadalmakban is és erről nem vesznek tudomást az eltiek.

"A magyar lakosság a 89-es Ausztriát akarja, de az a Bécs már nincs."

Könnyű eladni, hogy a mostani Róma vagy Párizs már nem kell nekünk. "Ki kell találnunk azt a Nyugatot, amit be tudunk fogadni."

Bottoni szerint az értelmiség alábecsüli a Fideszt, mert nehéz lesz egy év múlva a Fidesz ellen érvelni, mert sok magyarnak várhatóan javulni fog az életszínvonala. Nem azzal kell érvelni 2018-ban, hogy rosszul élnek az emberek, hanem azzal, hogy ez mennyire fenntartható(pl. oktatás, egészségügy)  vagy hogy mi lesz az uniós támogatások nélkül, magyarázta.

Tóth Csaba azt emelte ki, hogy a könyvben értelmesen, érthetően lehet akadémiai gondolatokat olvasni. Szerinte a most végző gimnazisták tudják, mit jelent a Nyugat. "Ha Párizsra gondolok, akkor a Macron-féle Párizsra gondolok."

Nem lehet elhallgatni az ország való állapotát

A könyvbemutató harmadik paneljében Chikán Attila korábbi gazdasági miniszter arról beszélt, hogy nemzetközi összehasonlításban a legtöbb gazdsági mutatót nézve Magyarország komoly lemaradásban van, ami a társadalom súlyos perspektívavesztéséhez vezetett.

Chikán Attila
©

Vannak bizonyos számadatok, amelyek sikereket mutatnak, de ezeknek súlyos ára van. Hosszú ideig nem lehet elhallgatni az ország valós állapotát. Elfogadhatatlannak tartja a kormány döntéseinek etikai-kulturális alapjait, többek között a korrupció ilyen mértékét, tette hozzá Chikán. A korábbi miniszter szerint a duális képzés erőltetése teljesen szembe megy a jövőbeli munkaerőpiaci igényekkel, kihívásokkal.

Csaba László, a CEU közgazdászprofesszora úgy fogalmazott, a köny tanulmányaiban ugyanaz a történet köszön vissza: a racionális szakpolitikai döntések helyett a "sámánista politika" érvényesül, ez az oka, hogy egyre csak nő a gazdasági lemaradásunk. Csaba a paksi bővítésről azt mondta: "fordítva ül a lovon, aki azt akarja, hogy itt legyen a világon legolcsóbb az áram."

Az illiberális rendszer hibáit nem lehet korrigálni, ezt jól mutatják az értelmetlen nagyberuházások, mondta a közgazdász.

Csaba László
©
Az autoriter rendszerek működhetnek, de hosszú távon fenntarthatatlanok - mondta a panelben résztvevő Szelényi Iván szociológus. Úgy látja, hogy az illiberalizmus legfőbb érvét, miszerint a közérdek előrébb való az egyén érdekénél, senki sem tudja alátámasztani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!