szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

112 igen, 56 nem szavazattal átment a "Taigetosz-törvény". A tanulási nehézségekkel küzdők felmentését megszüntető törvénymódosításról az Apáczai végzős diákja nem tudta lebeszélni a szakminisztert, és a civilekkel folytatott egyeztetés is hatástalan maradt.

Több tízezer gyermek esélyein ronthat szakmai szervezetek szerint az az oktatást érintő törvénymódosítás, amelyet kedden 112 igen, 56 nem szavazattal fogadott el a parlament – írta a Népszava.

A Taigetosz-törvény köznyelvi elnevezéssel illetett jogszabály-módosítás lényege, hogy a tanulási nehézséggel (diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával) élő gyerekek 2018-tól nem kaphatnak felmentést az osztályozás alól bizonyos tantárgyaknál. Másik fontos eleme, hogy ezentúl ne csak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak az enyhén értelmi fogyatékos tanulókkal.

Emlékezetes: ez az a törvénymódosítás, amelynek ügyében az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium végzős tanulója megkereste Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, kérve, hogy gondolja át a jogszabályt – a jelek szerint hatástalanul. Markos Balázsnak két felsőfokú nyelvvizsgája van, jogásznak készül, és a bizonyítványa mindig kitűnő volt. Pedig kerekesszékes, és ezzel össze nem függő tanulási nehézségei is vannak. Kiváló teljesítményéhez az eddigi jogszabályokra is szükség volt, amikkel felmentették a reáltárgyak osztályzása alól. Mivel ő maga is sajátos nevelési igényű, és tanulási nehézséggel küzd, kitűnő eredményét annak köszönheti, hogy mentesítették a számára megoldhatatlan nehézséget jelentő matematika és más reál tantárgyak értékelése alól. Érettségiznie sem kell matematikából, így minden esélye megvan arra, hogy kitűnő eredménnyel érettségizzen, és felvételt nyerjen az általa választott – jogi – egyetemre – írta.

Május eleji cikkünkben mi is részletesen foglalkoztunk a készülő jogszabály-módosítással és hatásaival, illetve előzményeivel. A törvény átírásának különösen fájó pontja, hogy a kormány 2010 óta sorvasztja itthon a gyógypedagógus-képzést, majd szakemberhiányra hivatkozva viszi keresztül a "Taigetosz-törvényt". Eközben kétezer gyógypedagógus hiányzik a hazai rendszerből.

A sajátos nevelési igényű gyermekek szüleit képviselő Csak Együtt Van Esély Csoport igyekezett korábban próbálta meggyőzni a döntéshozókat és a szakmai szereplőket az intézkedések károsságáról. Bár az Emmi kezdeményezésére a politikusok egyeztettek is a civilekkel, a jogszabálytervezetet lényegében változtatás nélkül fogadták el.

A módosító indoklása szerint a kormány azt reméli ettől, hogy a diákok és szüleik így majd motiváltabbak lesznek "a nehézségek leküzdése érdekében". A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke erre úgy reagált, hogy az érintett gyerekeknek nem azért vannak tanulási nehézségeik, mert nem akarnak tanulni. Így a felmentés megvonása "totális pedagógiai baklövés". A szakember szerint az intézkedés azt a politikai célt is segít elérni, hogy mind több gyengébben teljesítő tanulót terelhessenek a szakképzésbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!