szerző:
hvg.hu

112 igen, 56 nem szavazattal átment a "Taigetosz-törvény". A tanulási nehézségekkel küzdők felmentését megszüntető törvénymódosításról az Apáczai végzős diákja nem tudta lebeszélni a szakminisztert, és a civilekkel folytatott egyeztetés is hatástalan maradt.

Több tízezer gyermek esélyein ronthat szakmai szervezetek szerint az az oktatást érintő törvénymódosítás, amelyet kedden 112 igen, 56 nem szavazattal fogadott el a parlament – írta a Népszava.

A Taigetosz-törvény köznyelvi elnevezéssel illetett jogszabály-módosítás lényege, hogy a tanulási nehézséggel (diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával) élő gyerekek 2018-tól nem kaphatnak felmentést az osztályozás alól bizonyos tantárgyaknál. Másik fontos eleme, hogy ezentúl ne csak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak az enyhén értelmi fogyatékos tanulókkal.

Emlékezetes: ez az a törvénymódosítás, amelynek ügyében az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium végzős tanulója megkereste Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, kérve, hogy gondolja át a jogszabályt – a jelek szerint hatástalanul. Markos Balázsnak két felsőfokú nyelvvizsgája van, jogásznak készül, és a bizonyítványa mindig kitűnő volt. Pedig kerekesszékes, és ezzel össze nem függő tanulási nehézségei is vannak. Kiváló teljesítményéhez az eddigi jogszabályokra is szükség volt, amikkel felmentették a reáltárgyak osztályzása alól. Mivel ő maga is sajátos nevelési igényű, és tanulási nehézséggel küzd, kitűnő eredményét annak köszönheti, hogy mentesítették a számára megoldhatatlan nehézséget jelentő matematika és más reál tantárgyak értékelése alól. Érettségiznie sem kell matematikából, így minden esélye megvan arra, hogy kitűnő eredménnyel érettségizzen, és felvételt nyerjen az általa választott – jogi – egyetemre – írta.

Május eleji cikkünkben mi is részletesen foglalkoztunk a készülő jogszabály-módosítással és hatásaival, illetve előzményeivel. A törvény átírásának különösen fájó pontja, hogy a kormány 2010 óta sorvasztja itthon a gyógypedagógus-képzést, majd szakemberhiányra hivatkozva viszi keresztül a "Taigetosz-törvényt". Eközben kétezer gyógypedagógus hiányzik a hazai rendszerből.

A sajátos nevelési igényű gyermekek szüleit képviselő Csak Együtt Van Esély Csoport igyekezett korábban próbálta meggyőzni a döntéshozókat és a szakmai szereplőket az intézkedések károsságáról. Bár az Emmi kezdeményezésére a politikusok egyeztettek is a civilekkel, a jogszabálytervezetet lényegében változtatás nélkül fogadták el.

A módosító indoklása szerint a kormány azt reméli ettől, hogy a diákok és szüleik így majd motiváltabbak lesznek "a nehézségek leküzdése érdekében". A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke erre úgy reagált, hogy az érintett gyerekeknek nem azért vannak tanulási nehézségeik, mert nem akarnak tanulni. Így a felmentés megvonása "totális pedagógiai baklövés". A szakember szerint az intézkedés azt a politikai célt is segít elérni, hogy mind több gyengébben teljesítő tanulót terelhessenek a szakképzésbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

Van, ahol már szinte kötelező a holland ajtónyitás. Tudja mi az?

Van, ahol már szinte kötelező a holland ajtónyitás. Tudja mi az?

Vigyázzon: beindultak a kártyacsalók, egy év alatt megduplázódott a visszaélések száma

Vigyázzon: beindultak a kártyacsalók, egy év alatt megduplázódott a visszaélések száma

Annyira rosszul érintett valakit a nagy YouTube-leállás, hogy riasztotta a rendőrséget

Annyira rosszul érintett valakit a nagy YouTube-leállás, hogy riasztotta a rendőrséget

20 éves megoldást dob ki a Microsoft a böngészőkből

20 éves megoldást dob ki a Microsoft a böngészőkből