szerző:
- esel -

Ami a sok évtizedes fenyegetettséget tekintve Izraelnek alapvető lét- és biztonsági kérdés, az Magyarországon nettó hazugság, hisztériakeltés.

Ha azt akarjuk, hogy ne a magyar propagandaminisztérium és a Habony-művek nevessen utoljára, tegyünk tisztába néhány dolgot a legújabb izraeli-magyar diplomáciai összezörrenéssel kapcsolatban.

Előtte ugye volt az, hogy az izraeli balközép ellenzék vezetője élesen nekiment Netanjahu miniszterelnöknek, amiért Orbán újdonsült Horthy-imádata dacára ellátogat Budapestre, holott előbb be kéne várnia egy bocsánatkérést magyar kollégájától. Szijjártó külügyminiszter halovány pontosítását követően az izraeli diplomácia gyorsan levette napirendről a kérdést, most viszont egy újabb aknát kellett hatástalanítani, hiszen már csak kilenc nap volt hátra Netanjahu budapesti látogatásáig (ő harminc év után az első izraeli kormányfő, aki Magyarországon tárgyal).

Történt, hogy a zsidó közösség tagjaival történt konzultációja után Izrael új budapesti nagykövete, Jószéf Amreni a diplomáciában szokatlanul éles nyilatkozatban kérte fel a magyar kormányt, hogy hagyja abba sorosozó plakátkampányát, az ugyanis "nemcsak szomorú emlékeket idéz fel, de gyűlöletet és félelmet szít" A nyilatkozatra a Bem tér nettó hazugságokkal válaszolt (Soros le akarja bontani a határkerítést, civiljei pedig "illegális migránsok százezreit" telepítenék Európába), majd kiderült, hogy Netanjahu "visszavonatta" saját nagykövete nyilatkozatát.

Valójában, bár maga a hírt közlő Haarec is a "visszavonta" szót használta, adekvátabb lenne azt írni, hogy a jeruzsálemi külügy pontosította a nagykövet szavait. Emmanuel Nahshon külügyi szóvivő Magyarország külön említése nélkül ugyan, de élesen elítélt mindenfajta antiszemitizmust, és kifejezte szolidaritását az ennek kitett zsidó közösségekkel, ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni: a közlemény

semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan Soros György bírálata, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányait a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát.

Márpedig ebben Izraelnek (az idő diktálta diplomáciai szükségszerűségeken túl) több ok miatt is teljesen igaza van. Egyrészt a zsidó államnak sem érdeke nyilván, hogy a diaszpórában minden Soros-kritika csak és kizárólag antiszemitizmusként legyen értelmezhető, a magyar állami hisztériakampánynak is ennél lényegesen komplexebb az üzenete. Másrészt nem keltheti azt a látszatot, hogy nagykövete akaratlanul is kiáll az amerikai magyar milliárdos mellett, aki évek óta óriási gondokat okoz Izraelnek.

Hiába sugallja ugyanis az óriásplakát a klasszikus "nemzetellenes, globalista zsidó nagytőkés" ellenségképét, Soros csak származásilag zsidó, amúgy enyhén szólva is kihívásnak érzi ezt az identitást, néhány éve még Izraelt és a zsidókat okolta az antiszemitizmusért.

Alapítványi e-mailjeinek tavalyi, DC Leaks-es meghekkelése óta köztudott, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) nyíltan szembenáll Izrael állítólag "rasszista és antidemokratikus" politikájával, és 2001 óta közel 10 millió dollárt adományozott a zsidó állammal szemben álló civil szervezeteknek, olyanoknak is, amelyek szélsőségesek, és amelyek megkérdőjelezik a zsidó állam létjogosultságát, mint pl. a "Palestinian citizens of Israel" (PCI), az Adalah, vagy az I'lam palesztin médiaközpont.

Magyarországot persze nemhogy egy mindent elsöprő migránsveszély, de egyetlen, legitimitását megkérdőjelező NGO sem fenyegeti. Ami tehát a sok évtizedes fenyegetettséget tekintve Izraelnek alapvető lét- és biztonsági kérdés (és az átláthatóságot szolgáló NGO-törvényét is így fogadta el), az Magyarországon nettó hazugság, hisztériakeltés, állami fake news.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?

Handó visszavág

Handó visszavág

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Földrengés volt Olaszországban

Földrengés volt Olaszországban

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit