Mizsur András
Mizsur András

Egyre közeledik a 2018-as választás, érzi ezt a Momentum Mozgalom is. Fekete-Győr Andrásék ennek szellemében rendhagyó módon emlékeztek meg augusztus 20-ról: a vasárnap bemutatott online platform új értelmet adhat a helyi ügyek felkarolásának, és mozgásban tarthatja a párt 1000 fősre duzzadt tagságát.

Mozgalmas időszakon van túl a Momentum Mozgalom: előbb Pottyondy Edina, majd pedig Kádár Barnabás elnökségi tag mondott le posztjáról. Bár mindketten a párt tagjai maradtak, döntésük mégis érzékenyen érinthette a szervezetet, mert olyan alapemberekről van szó, akik a kezdetektől ott voltak az olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel berobbanó formáció élcsapatában. (Szombaton kiderült, ki lesz a két új elnökségi tag.)

Ilyen előzmények után, illetve az Ungár-féle zaklatási botrány árnyékában (emiatt kapott is hideget-meleget a párt) döntött 2018-as stratégiáról a Fekete-Győr András vezette Momentum; a múlt heti küldöttgyűlésen kimondták, hogy nem fognak össze senkivel, azaz korábbi ígéretüknek megfelelően egyedül -  külön listán, valamennyi egyéni választókerületben önálló jelöltet állítva -  indulnak a jövő évi választáson. Arról is döntöttek, hogy saját miniszterelnök-jelöltet állítanak.

Az augusztus 20-ára tervezett Államalapítás újraértelmezve elnevezésű rendezvényük azt sejteti, hogy a szavakat tettek is követik, és a politikai élet beindulásával újabb nagyszabású akcióval készül felpörgetni magát (és népszerűségét) a párt: a Facebook-esemény leírása szerint ekkor fogják bemutatni a Cselekvés Köreit és az ahhoz tartozó platformot.

Helyi ügyeket keresnek

A cselekvés köreinek koncepcióját még az aláírásgyűjtés lezárultakor dobta be a köztudatba Fekete-Győr, ekkor jelentette be, hogy 45 napos országjárásba kezdenek, hogy megkeressék azokat a helyi ügyeket, amelyeket tematizálni lehet, akár úgy is, hogy népszavazást tartanak azokról.

Kvázi ennek “szellemi” folytatása volt az Indítsuk be Magyarországot! felkiáltású kampány, amelynek keretében újabb településeken (Esztergom, Jászberény, Tatabánya, Dunakeszi, Dunaújváros, Pomáz stb.) fórumoztak, szórolapoztak a momentumosok.

©

Hogy az országjárásból végül mi sült ki, arról nem sokat lehetett hallani; legtöbbször csak az került be a sajtóba, amikor tüntetők jelentek meg és balhéztak a Momentum vidéki rendezvényein. Mikecz Dániel mozgalomkutató is szkeptikusan nyilatkozott a hvg.hu-nak a helyi ügyekre fókuszáló politikai törekvésről. A Republikon Intézet szakértője úgy vélte, hogy a helyi ügyek helyett inkább 1-2, országos jelenlétet hozó “jégtörő” témára kéne koncentrálni a pártnak.

Mindenesetre annyi kézzelfogható eredménye lett az országjárásnak, hogy Budapesten kívül is alakultak alapszervezetei a Momentumnak, a külföldiekkel együtt összesen 100: két legnagyobb haza szervezetük, a debreceni és a szegedi 57, illetve 54 tagot számlál. A tagság jelenleg 1000 főt számlál, és még 600-an várnak felvételre.

Az állam nem látja el feladatait

Kérdésünkre, hogy pontosan mit jelent ez a platform, Papp Gergő kommunikációs igazgató elárulta, hogy egy olyan, mindenki számára elérhető felületet fejlesztettek ki, ahol bárki - tehát nem-momentumos is - be tudja jelenteni a szerinte fontos helyi problémákat. Az elképzelés nagyban hasonlít a Járókelő.hu-hoz: ott is bárki képpel, rövid leírással küldhet be különböző közterülettel kapcsolatos problémákat (pl. veszélyes kátyú Zuglóban), az oldalt működtető csapat aztán menedzseli ezeket a bejelentéseket.

©

A momentumos platform annyiban más, hogy összekapcsolja “a keresletet a kínálattal”, vagyis ezen keresztül jelentkezhetnek azok az önkéntesek, akik segíteni szeretnének a játszótér rendbe tételében vagy mondjuk a park kigazolásában. Szegeden például néhány hete a szemetet szedtek a momentumosok, rendbe tették a Tisza-partot - ezt terjesztenék ki országos szintre az online felület révén. Ha valaki pénzzel vagy tárgyi adománnyal szeretné támogatni a Cselekvés Köreinek munkáját, arra is van lehetőség.

Az induláskor kb. 50 hasonló ügy volt feltöltve;  megoldásra vár többek között például, hogy Kecskeméten elhanyagoltak a vasúti vágányok, Pakson használhatatlan a kézilabdapálya, Tiszaújvárosban pedig balesetveszélyes kerékpárút.

Aztán vannak olyan helyi problémák is, amelyeket már nem lehet pusztán aktivizmussal megoldani - nehezen elképzelhető például, hogy a döntéshozók nélkül csak úgy körforgalmat építsen a Momentum vagy átírja a rossz vasúti menetrendet. Papp erre azt mondta, hogy ilyen esetekben a demonstráció vagy akár a népszavazás is eszköz lehet a cél elérésének érdekében.

©

Mint elmondta, az egészet a párt helyi aktivistái koordinálják, hogy folyamatosan működjön. Az ötlet egyébként nem teljesen új, már az országjárás elején úgy gondolták, hogy szükség lehet egy netes felületre. A rendszer kifejlesztését saját erőforrásból oldották meg, így ez semmibe sem került a pártnak, tette hozzá Papp, amikor a projekt financiális oldalát firtattuk.

“Nem véletlen az időzítés, sokszor tapasztaljuk, hogy az állam nem képes ellátni alapfeladatait, ezért éreztük szükségét egy ilyen megoldásnak”

, magyarázta a Momentum kommunikációs igazgatója.

És mindez miért lehet jó a parlamentbe kerülésre hajtó pártnak? Ha a párt népszerűségét nem is ez fogja az egekbe repíteni, arra mindenképpen jó lehet, hogy “mozgásban tartsa” a szimpatizánsokat, önkénteseket, folyamatosan feladatot adjon nekik - pont, mint a NOlimpia kampány alatt.

A vasárnapi sajtótájékoztatón az alábbi videóban bemutatták azt a 20 embert, akik a Cselekvés Köreinek megyei és budapesti arcai lesznek:

Ez fáklyásmenet lesz

A platform bemutatása után bő egy héttel megint utcára vonul a Momentum, ezúttal Putyin újabb budapesti látogatásának alkalmából szerveznek tüntetést. A fáklyás menettel egybekötött augusztus 28-ai Európamenet elnevezésű demonstráción Fekete-Győr András fog beszédet mondani a Szabadság-szobornál.

©

Az újabb Európa-párti megmozdulás jól jöhet a Momentumnak; a május elsejei 10 ezres tüntetés óta ugyanis nem volt túl sok sikerélménye a pártnak. Az origós akció finoman szólva sem úgy sült el, ahogy Fekete-Győrék tervezték, nyári rendezvényük pedig, a Nyitás Fesztivál masszívan veszteséges lett. Mintha támogatottságuk is megrekedt volna, az utolsó három közvélemény-kutatás szerint a biztos pártválasztók körében stabilan 2 százalékon áll a Momentum.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
20 perc játékmenet: ilyen mozgásban a Diablo 4

20 perc játékmenet: ilyen mozgásban a Diablo 4

Radar360: Papagájként működött a kampányban a kormánypárti sajtó

Radar360: Papagájként működött a kampányban a kormánypárti sajtó

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve

Már itthon is árul műhúsos burgert a Burger King

Már itthon is árul műhúsos burgert a Burger King

Doku360: "Nem gondoltuk, hogy szabadok vagyunk, de nem akartunk olyanok lenni, mint mások"

Doku360: "Nem gondoltuk, hogy szabadok vagyunk, de nem akartunk olyanok lenni, mint mások"

Kecskeméten háttal szerelték fel a digitális menetrend táblát

Kecskeméten háttal szerelték fel a digitális menetrend táblát